aug. 31 2016
Recoltarea si pastrarea pastarnacului – ghid complet
Pentru a ajunge la momentul optim de recoltare a pastarnacului este nevoie de trecerea a 130-200 de zile de la rasarire.
Recoltarea pastarnacului se poate face esalonat/treptat, pentru consumul zilnic, dar cand temperaturile scad pana la -5°C, se recomanda recoltarea in totalitate a plantelor cultivate. Radacinile tuberizate de pastarnac se pot lasa in pamant chiar daca au avut loc cateva ingheturi (in aer), fara a se ajunge la inghetarea solului, astfel pastarnacul va avea o savoare mai mare.
O perioada de 130-200 zile de la rasarire, diametru de 3-6 cm, lungimea de 20-30 cm, frunzele cele mai inalte cu inaltimea de 80-90 cm, iar cele bazale incep sa se ingalbeneasca, reprezinta factorii care indica momentul optim pentru recoltarea pastarnacului.
Recoltarea radacinilor tuberizate de pastarnac se face toamna tarziu (octombrie-noiembrie), mecanizat sau manual.
Pentru recoltarea manuala putem folosi cazmaua sau furca pentru a inlatura/afana pamantul de langa pastarnac, astfel vom reusi sa scoatem mai usor radacinile din pamant, fara a le rupe (are o inradacinare profunda, Vezi fig.).
Dupa recoltarea pastarnacului se recomanda ruperea frunzelor (lasand 1-2 frunze mici in centru), curatarea si apoi sortarea plantelor (eliminarea celor bolnave sau rupte).
Pastarnacul recoltat se poate pastra mai mult timp in spatii cu temperatura de 0°C.
Pastrarea pastarnacului pentru o perioada mai lunga de timp, se poate face asezand radacinile stratificate in nisip sau turba in beciuri reci.
Pastrarea pastarnacului iarna presupune:
- identificarea si indepartarea radacinilor bolnave sau rupte;
- curatarea de pamant a radacinilor tuberizate de pastarnac;
- inlaturarea frunzelor (lasand 1-2 frunze mici – centrale);
- introducerea radacinilor de pastarnac in nisip sau turba, fara a se atinge intre ele;
- depozitarea lor in spatii reci (4-5 luni).
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Recoltarea si pastrarea pastarnacului – ghid complet