oct. 02 2016

Recoltarea si pastrarea Fasolei pastai – sfaturi utile

Recoltarea_pastrarea fasolei pastai_150Fasolea  pitica (oloaga – verde, galbena sau mov), sau urcatoare se cultiva cu mare usurinta in gradini sau in camp, productiile acestora fiind insemnate.

Fasolea se gaseste intr-o mare varietate de forme si dimensiuni ale pastailor, ea putand fi cultivata in gardina si camp, in zone cu climat foarte diferit.

Temperatura optima pentru dezvoltarea fasolei pentru pastai se incadreaza intre 16-25°C.

Semintele de fasole se seamana in aprilie-mai, prin semanat direct in camp sau gardaina, cand temperatura solului a crescut si riscul de inghet a disparut. Dupa semanare, cuiburile/randurile se uda cu cantitati suficiente de apa astfel incat solul sa fie mentinut reavan pana cand apar noile plante.

Pe timpul verii se recomanda racorirea plantelor de fasole, utilizand irigarea prin aspersie, aceasta racorire conduce la dezvoltarea unor pastai de calitate.

Esalonarea productiei de fasole se poate realiza prin insamantari la un interval de 2 saptamani sau prin cultivarea de soiuri diferite.

Momentul optim de recoltare al pastailor de fasole este dimineata sau dupa-amiaza, dupa ce frunzele s-au uscat, pentru a evita deshidratarea pastailor (ce poate avea loc la orele pranzului). Nu se recomanda recoltarea pastailor  daca planta de fasole este uda, aceasta poate duce la aparitia bolilor la fasole.

In general fasolea ar putea fi gata pentru recoltare la 50-60 zile de la rasarirea plantelor, maturitatea diferind in functie de varietatea/soiul cultivat. In circa 2 luni de la rasarire se pot observa pastai mici, care cresc destul de repede, ajung in cateva zile la maturitate.

Recoltarea pastailor de fasole se face la intervale de 3-5 zile, ruperea pastailor de fasole ajunse la maturitate se impune, aceasta stimuland  inflorirea si fructificarea ulterioara.

Recoltarea se face prin ruperea pastaii de la contactul cu vrejul. Pastaile de fasole sunt bune de recoltat cand au atins dimensiunile specific soiului, sunt fragede, flexibile, nu au ate (sunt crude), iar semintele din interior abia s-au format.

Intarzierea recoltarii pastailor de fasole poate duce la imbatranirea acestora, interiorul pastailor devenind atos, ducand astfel la o scadere a calitatii pastailor.

Pastrarea pastailor de fasole proaspete se poate realiza timp de 2-3 saptamani la o temperatura de 0-2°C si o umiditate de 95-100%, sau conservate si congelate timp de 12 luni.

Recoltarea si pastrarea Fasolei pastai

Fig. 1 Recoltarea si pastrarea fasolei pastai crude

Recoltarea si pastrarea Fasolei pastai

Fig. 2 Recoltarea si pastrarea fasolei pastai crude, fara ate

Recoltarea si pastrarea Fasolei pastai

Fig. 3 Recoltarea si pastrarea fasolei pastai crude, cu ate – batrana

Recoltarea si pastrarea Fasolei pastai

Fig. 4 Recoltarea si pastrarea fasolei pastai crude

Recoltarea si pastrarea Fasolei pastai

Fig. 5 Recoltarea si pastrarea fasolei pastai crude

Recoltarea si pastrarea Fasolei pastai

Fig. 6 Recoltarea si pastrarea fasolei pastai crude

Recoltarea si pastrarea Fasolei pastai

Fig. 7 Recoltarea si pastrarea fasolei pastai crude

Recoltarea si pastrarea Fasolei pastai

Fig. 8 Recoltarea si pastrarea fasolei pastai crude

Recoltarea si pastrarea Fasolei pastai

Fig. 9 Recoltarea si pastrarea fasolei pastai crude

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Recoltarea si pastrarea Fasolei pastai – sfaturi utile

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii