oct. 16 2016
Recoltarea si pastrarea usturoiului- sfaturi utile
Usturoiul (Allium sativum) face parte din aceeasi familie botanica cu prazul, ceapa, ceapa esalota.
Usturoiul este adesea cultivat in gradini sau camp deschis. Infiintarea culturilor de usturoi se poate realiza toamna sau primavara.
In functie de varietatea de usturoi cultivata, recoltarea poate avea loc de primavara pana vara (iulie-august).
Recoltarea usturoiului primavara se face pentru usturoi verde (proaspat), urmand ca recoltarea de vara sa fie pentru usturoiul uscat pentru capatana (cel care se pastreaza peste iarna).
Inainte de stabilitea zilei in care se face recoltarea usturoiului, se impune intreruperea sistemului de irigare prin picurare cu 7-10 zile inainte. Recoltarea dintr-un sol uscat, previne putrezirea capatinilor de usturoi.
Recoltarea usturoiului se face manual, folosind o cazma, cu care se misca pamantul din jurul capatanilor de usturoi, apoi se smulge, incercand ca nu rupem frunzele si sa nu lovin capatanile intre ele.
Recolarea capatanilor de usturoi prea devreme va avea ca rezultat bulbi mai mici decat dimensiunea specifica soiului cultivat si straturi mai putine de foi protectoare.
Momentul optim de recoltare al usturoiului poate fi identificat in functie de:
– numarul de frunzele verzi existente pe planta. Se considera ca dupa uscare a mai mult de jumatate din numarul frunzelor unei plante de usturoi, acesta a ajuns la maturitate;
– cand dimensiunile capataniilor de usturoi au ajuns la cele specifice varietatii cultivate;
Alegerea unei zile insorite, fara risc de precipitatii este idealal pentru recoltarea in bune conditii a capatanilor de usturoi. Capatanile recoltate se se depoziteaza la umbra, unde dupa cateva zile (7-10 zile) (lasate la uscat) se curata de pamant si de foile uscate si se taie radacinile (lasand pe bulb un sfert din ele).
Depozitarea si pastrarea usturoiului pentru iarna se face in gramezi, manunchiuri sau impletituri, ampalsat in spatii racoroase, uscate si bine aerisite. |In astfel de conditii, usturoiul poate fi pastrat timp de 6-10 luni.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Recoltarea si pastrarea usturoiului- sfaturi utile