oct. 15 2016
Recoltarea si pastrarea sfeclei rosii-sfaturi utile
Sfecla rosie (Beta vulgaris) este o planta anuala, cultivata in camp sau gradini pentru radacinile sale gustoase. Ea prefera solurile bine drenate, fertile, reavene, afanate cu un pH intre 6-7.
Sfecla rosie este rezistenta la temperaturi scazute (4°C), momentul optim pentru recoltarea ei fiind toamna, cand temperaturile au scazut.
Radacinile de sfecla rosie ajung la maturitate in circa 60-140 de zile de la rasarire. Ele pot fi recoltate in orice moment al dezvoltarii lor (daca se doreste consumul proaspat al acestora). Radacinile sfeclei de zahar isi schimba textura cand sunt imbatranite sau cand plantele au avut deficit de apa in perioada de vegetatie.
Gustul sfeclei rosii difera in functie de soiul/hibridul cultivat, hibrizii noi aparuti au radacinile cu un gust mai dulce.
Dimensiunea si forma radacinii de sfecla rosie difera in functie de soiul cultivat. Radacinile de sfecla rosie au forma rotunda sau alungita, textura lor schimbandu-se odata cu depasirea momentului optim pentru recoltat.
Diametrul radacinii poate ajunge pana la 6-7 cm in momentul recoltarii. Recoltarea sfeclei rosie se face manual prin extragerea plantei din pamant, urmand ca mai apoi sa se scurteze frunzele la 2,5 cm deasupra radacinii, aceasta lucrare ajuta la pastrarea radacinilor de sfecla mai mult timp.
Pastrarea radacinilor de sfecla rosie se realiza pentru mai multe saptamani in beciuri reci sau in frigider. Inainte de depozitarea sfeclei rosii trebuie ca radacinile sa fie curate si uscate.
Pentru pastrarea sfeclei rosii perioade mai lungi de timp se impune congelarea sau conservarea acesteia.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Recoltarea si pastrarea sfeclei rosii-sfaturi utile