mart. 09 2014
Ridichi de luna (Raphanus sativus var. radicula)
Familia: CRUCIFERAE sin. BRASSICACEAE
Ridichea de luna se regaseste in aceeasi familie botanica cu: Ridichea de Vara, Ridichea de Iarna, Varza alba, Varza rosie, Varza de Bruxelles, Varza de frunze, Conopida, Gulia, Broccoli, etc.
Denumire populara: Ridichea de luna, Ridichi rosii, Ridichi de luna, Raditi mici, Raghiti rosii, Arape, Aripane, Raditi dulci
Denumirea populara provine de la ciclul scurt de numai o luna necesara de la rasarire si pana la recoltare.
Denumire stiintifica: Raphanus sativus var. radicula
Denumire populara in alte limbi: engleza – Small radish, franceza – Petit radis, etc.
Grupa Legumicola: Legume pentru Radacini, Radacinoase
Utilizare: Legumicola, Planta medicinala
Origine
Ridichea de luna este originara din Estul Mediteranei, Asia Centrala si de Est. Intai in Asia ridichiile au fost cultivate de catre Chinezi (Candolle, 1883). In Europa ridichile au fost cultivate si cunoscute de catre imperiul Roman (Hegi, 1935).
In Romania Ridichea de luna se cultiva in gradinile populatiei si in marile bazine legumicole de pe intreg cuprinsul tarii. Cultura se realizeaza in camp si spatii protejate: tunele joase, sere, solarii.
Sortimentul de soiuri si hibrizi (F1) pentru Ridichea de luna:
- de la Benjo: Rudolf, Scarlet Globe-Rebel, Scarlet Champion-Reggae, Scarlet Champion-Reggae;
- de la Enza Zaden: Celesta F1, Vienna F1, etc;
- de la Syngenta: Rondar F1, Springstar F1, Evostar F1, etc.
Varietati Romanesti: Baleni (din 2012), Rosioara (din 2005), Rodica (din 2008), etc.
Factori Ecologici Limitativi:
Temperatura (caldura) – plantele de Ridichi de luna sunt putin-pretentioase fata de caldura.
Semintele de Ridichi de luna germineaza incepand cu 5 ºC si au nevoie de 29 zile pentru a germina. Temperaturile optime pentru germinare sunt situate in intervalul 15…20 ºC (germineaza in 6…4 zile).
Ridichea de luna (Raphanus sativus var. radicula) prefera temperaturi in intervalul 12…25ºC. Temperatura minima suportata este de 3ºC iar cea maxima 30ºC.
Pragul de minim de la care plantele sunt afectate de inghet este de -3ºC.
Lumina: Ridichea de luna este o planta de zi scurta (< 12 ore de lumina/zi) cu cerinte moderate fata de lumina, se cultiva primavara si toamna.
Umiditatea (apa):
Ridichea de luna este o cultura cu cerinte ridicate fata de umiditatea din sol, prefera solurile reavene in fenofaze ca: germinare, rasarire, dupa rasarire, plantare, cresterea si dezvoltarea radacinii. Alternarea perioadelor de seceta cu cele de umiditate determina craparea radacinilor, fenomenul apare mai rar sau deloc la unele varietati.
Solul – Ridichea de luna este o specie cu cerinte moderate fata de sol, vegeteaza bine pe soluri mijlocii, fertile (bogate in materie organica), bine drenate, reavene, afanate. Planta prefera solurile luto-nisipoase, aluviale, argilo-nisipoase, lutoase, etc.
Reactia solului: planta prefera un pH intre 6-7 dar vegeteaza in valori mai largi de pH intre 5.3-8.3;
Descrierea plantei:
Ridichea de luna (Raphanus sativus var. radicula) este o specie erbacee anuala cu perioada scurta de vegetatie (20-50 zile) pana la formarea radacinii comestibile. Tulpinile florifere, florile si fructele apar din primul an la ridichea de luna.
- Radacina este comestibila, de diferite forme (globuloasa, elipsoidala, sau cilindrica), turgescenta, bine dezvoltata si ingrosata (tuberizata), de 2-4 cm diametru sau lungime, pivotanta. Culoarea radacinii este rosie sau alba la exterior cu pulpa de culoare alba, aroma specifica (Vezi fig.). Radacina tuberizata la ridichea de luna provine din hipocotil (zona dintre cotiledoane si colet), aceasta are o perioada scurta de vegetatie, dupa care imbatreaneste rapid (se lignifica);
- Frunzele – sunt dispuse intr-o rozeta (4-7 frunze), de forma lirat-penat-sectate, de culoare verde-intunecat, cu perisori aspri, lung-petiolate (Vezi fig.);
- Tulpina florifera – apare in anul 1 este inalta de 0.5 metri, cilindrica, bine ramificata, pubescenta;
- Florile – sunt grupate in inflorescenta de tip racem terminal, de culoare alba, lila sau alb-lila (Vezi fig.). Infloreste in intervalul mai-septembrie;
- Fructele sunt de tip silicva indehiscenta (Vezi fig.). Semintele sunt brun-roscate, globuloase (Vezi fig.).
Fertilizarea se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii de Ridichi de luna (Raphanus sativus var. radicula).
Ridichea de luna se utilizeaza ca specie legumicola de la care se consuma radacina utilizata in stare proaspata consumata ca atare sau in salate.
Recoltarea radacinilor se face cand acestea au atins dimensiunile de consum specifice varietatii (la 25-35 zile de la rasarire). Recoltarea se face prin smulgere, procedând in prima faza la o rarire a plantelor. Intarzierea momentului recoltarii conduce la lignificarea radacinilor ceea ce le face improprii pentru consum.
Inmultirea si infiintarea culturii de ridichi de luna se face prin:
Semanat in conditii de cultura in spatii protejate (solar, sera, tunele joase) si camp, gradina. Semanatul se poate face in doua epoci: primavara (martie) si toamna (septembrie).
Semanatul pentru viitoare plante semincere se face numai primavara (martie).
Bolile ridichilor: Rugina alba (Albugo candida), etc.
Daunatori la ridichi: Puricii cruciferelor (Phyllotreta spp.), Musculita tutunului (Bemisia tabaci), Musca ridichior (Delia floralis), Musca plantutelor (Delia platura), Paduchele cenusiu al verzei (Brevicoryne brassicae), Omida fructelor (Helicoverpa armigera), Fluturele alb al verzei (Pieris brassicae), Buha semanaturilor (Agrotis segetum), Viermi sarma (Agriotes spp.), Viermi albi (Melolontha melolontha), Coropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa), Soareci de camp, Cartita, etc.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Ridichi de luna (Raphanus sativus var. radicula)