ian. 13 2019
RODEO – Castavete Amar Romanesc: cultivare, recoltare
Castravetele amar Rodeo (Momordica charantia ‚Rodeo’) este un soi romanesc obținut in cadrul SCLD Buzau de catre Dr. ing. Costel VANATORU. Soiul de castravete amar RODEO a fost omologat in anul 2014.
Castravetele amar Rodeo este destinat cultivarii in spatii protejate (sere, solarii) dar si in camp/gradina.
Rodeo este cultivat pentru consumul in stare proaspata sau in scop terapeutic (aduce beneficii bolnavilor de diabet).
Particularitatile soiului de castravete amar
Vigoare – plantele de castravete amar Rodeo anung la inaltimi de 3 m in spatii protejate (sere, solarii) si 2 m plantele cultivate in gradina/camp.
Fructul de Rodeo este o melonida de forma eliptica care ajunge la 250 g (in gradina/camp) si 500 g (sera, solar) – in conditiile unei agrotehnici optime, lung de 15-25 cm, diametru la mijloc de 6-8 cm, grosimea pulpei de 0,6 cm. Culoarea fructului imatur este verde, iar la maturitate culoarea vireaza intr-un galben-portocaliu superb. Fructul ajunge rapid la maturitate iar epiderma este brobonata (Vezi fig.). Fructul este dehiscent si elibereaza semintele mari de culoare rosu-aprins (invelisul seminteloer este un aril rosu, gelatinos si dulce).
Conditii de crestere:
Temperatura este un factor important pentru o crestere optima a Castravetului amar. Acesta prefera temperaturi intre 22-30°C, dar suporta si temperaturi absolute intre 15-38°C.
Lumina Castravetele amar este o planta de zi scurta (< 12 ore) sau neutra (12-14 ore), prefera locurile luminoase (temperament de lumina).
Solul se recomanda sa fie bine drenat, argilo-nisipos, cu fertilitate moderata si un pH optim intre 6- 6,5, el suportând si valori mai mari ale pH-lui 6-8.
Udarea se face cu cantități suficiente de apa, astfel incat solul sa fie mentinut reavan. Se recomanda instalarea unui sistem de udare prin picurare.
Cultivarea castravetilor amari
Infiintarea culturilor de castravete amar Rodeo se face cu seminte/rasaduri de la producator – SCLD Buzau (Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău):
- in spatii protejate (sere si solarii) cultura se poate infinta prin rasad (20 zile de la rasarire si cu 5 frunze adevarate) in aprilie (solarii si sere reci – fara echipamente de incalzire) sau chiar martie (solarii si sere calde – daca exista echipamente de incalzire);
- in gradina se face dupa 15 mai sau mai tarziu, utilizand rasaduri produse obligatoriu in spatii protejate (sera, solar, apartament, etc.). Perioada lunga de vegetatie pana la maturitatea de recoltare a fructelor (90-110 zile de la plantarea in gradina/solar) si necesarul de caldura, face aproape imposibila infiintarea in tara noastra a culturilor prin semanat direct in camp-gradina. Rasadurile se pot planta afara in gradina doar cand temperatura exterioara depaseste mai multe zile la rand 15-16 ºC (dupa 15-20 Mai). Rasadurile la plantare trebuie sa fie bine dezvoltate si sa aiba circa 20 zile de la rasarire si 5 frunze adevarate.
Rasadurile pentru infiintarea culturii se planteaza fara a inlatura (deranja) substratul de pe radacina, la 1,5 m intre randuri si 40-60 cm intre plante pe rand.
Fertilizarea castravetilor amari
Fertilizarea cu gunoi de grajd semifermentat se face din toamna cu 20-40 t/ha odata cu mobilizarea adanca (sapat la cazma sau arat).
Fertilizarea de baza se face YaraMila Cropcare 11-11-21, doza: 60-100 g/mp.
Fertilizarea faziala la Castravetele amar se recomanda sa inceapa cand plantele au 5-6 frunze adevarate. Pentru o fertilizare corecta utilizati programele tehnologice specifice culturii.
Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.
Recoltarea fructelor de castravete amar (Momordica charantia ‚Rodeo’) se face la maturitate comerciala (de consum) – inainte ca acestea sa fie prea mari (cu cat castravetele este mai mare cu atat gustul va fi mai amar).
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru RODEO – Castavete Amar Romanesc: cultivare, recoltare