feb. 19 2011

Rosii PREKOS F1 – Tomatele PRECOS: cultivare

Familia: SOLANACEAE

Denumire populara: Hibrid de tomate PREKOS (F1=hibrid)

Hibridul Prekos F1 a fost creat in Bulgaria de catre prof. HRISTO GEORGIEV.

Prekos este  rosia preferata de  romani. Cultivatorii (legumicultori) apreciaza prekos intrucat este unul dintre hibrizii extra timpurii de tomate.

Prekos este principala tomata cultivata in Romania, datorita numeroaselor sale calitati.

Consumatorii apreciaza Prekos datorita gustului sau dulceag si aromei specifice de rosie (este rosia de solar cea mai iubita de consumatori fiind prima care apare pe piata).

Denumire stiintifica: Lycopersicon esculentum „PREKOS F1”

Origine, raspandire:

Tomatele sunt originare din America de Sud (Peru, Ecuador). Hibridul precos, este originar din Bulgaria.

Cand si unde se cultiva:

Rosiile prekos se cultiva in spatii protejate (sere, solarii) si pentru cultura a 2-a (in vara).

Conditii de crestere:

  • Varsta rasadului la plantare trebuie sa  fie de 55-60 zile.
  • Distanta intre randuri trebuie sa fie de 80 cm, iar cea intre plante pe rand de 35 cm (suporta si densitati mai mari pana la 5 plante/mp).
  • Se recomanda instalarea unui sistem de irigare prin picurare;
  • Plantele se conduc pe o singura tulpina;
  • Se vor efectua obligatoriu lucrarile de: copilit, palisat, plivit, etc.
  • Este un hibrid care leaga bine chiar si la temperaturi ridicate, dar trebuie stimulat.
  • Cultivat in camp „gradina” in zonele cu soare puternic si temperaturi (ziua frecvent peste 25 °C) in   Sudul tarii – Prekos necesita obligatoriu umbrire – altfel fructele vor fi masiv arse de soare.
  • Cultivat in Depresiunea Transilvaniei (Tara Fagarasului, Brasov) –  Precos nu necesita umbrire si se dezvolta armonios chiar si in camp „gradina”.

Particularitatile soiului sau hibridului de tomate:

  1. Prekos este un hibrid  extratimpuriu (foarte precoce), primele fructe se pot recolta la 95  zile de la plantarea rasadului;
  2. Hibrid semideterminat (formeaza pana la 4-5 ciorchini de fructe cu o productie medie de aproximativ  1-1,5  kg fructe/planta), nu se carneste;
  3. Fructele „rosiile” sunt frumoase de un rosu intens, cu greutate pana la 160-200 g/fruct, netede, tari (fermitate foarte buna), foarte dulci, carnoase, cu gust de rosie;
  4. Are toleranta genetica la Tm (Virusul Mozaicului Tutunului), V (Verticilium) si F2 (Fusarium rasa 2);
  5. In conditii optime de fertilizare nu face capac (zona verde in jurul coditei);
  6. Productivitate de 8-10 t/dca pentru 25-30 zile.  In conditiile din tara noastra se poate ajunge la 40-50  t/ha;
  7. Fructele provenite din flori stimulate formeaza „o tatisoara” in varf si capata forma de inima de bou. Fructul stimulat nu mai face seminte sau face putine. Este un fruct plin, nu mai dezvolta in totalitate lojele seminale.

Dezavantaje:

  1. Face capac in situatia fertilizarii excesive cu azot;
  2. Nu leaga foarte  bine (trebuie stimulata);
  3. Fructul crapa usor (pielita este subtire),
  4. Leaga fructe putine pe planta (aproximativ 1-2  kg fructe/planta);
  5. Nu se pastreaza bine (nu rezista mult la pastrare), trebuie comercializat repede;
  6. Prekos este o rosie sensibila la transport;
  7. Hibrid sensibil la boli (putregai cenusiu, alternarioza, mana, patare cafenie, bacterioze  si ofilire vasculara);
  8. Hibrid sensibil la daunaori (atac de nematozi).

Ingrijire:

Recomandam fertilizarea cu potasiu  si calciu (Azotat de Calciu granulat care se aplica pe sol ‚topdressing’ – YARALIVA TROPICOTE);

Recomandam aplicarea de Azotat de Calciu prin fertirigare (‘fertigare’ – odata cu irigarea prin sisteme de picurare)  – YaraLiva CALCINIT.

Florile necesita stimulare pentru a lega optim;

Fertilizarea tomatelor – rosiilor  se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii.

Boli si daunatori la tomate

Utilizare:

  • Pentru consum in stare proaspata. Este o rosie cu gust (dulce, proaspat, armonios si perfect echilibrat), cu pielita subtire;
  • Rosie buna la salata:  gustoasa, suculenta, gust dulceag, are savoare  (nu are gust de carton), pielita este subtire;
  • Prekos este ideal pentru preparate culinare din tomate specifice la romani-conserve: suc de rosii, zacusca, bulion.

Inmultire

Atentie !!! Nu se recolteaza seminte intrucat este un hibrid (F1);

Cultura se infiinteaza numai prin seminte de la producator;

Samanta pentru Hibridul Prekos are un pret atractiv.

Producator:

GEOSEMselect LTD – Bulgaria  (www.geosemselect.com); Autor: Prof. Hristo Georgiev

Prekos_250g-produsa de Gigi Pantofaru_1

Fig. 1 Tomata Prekos F1  de peste 250g,  produsa de Horticultorul Gigi Pantofaru (Varasti, ILFOV)

Rosii PREKOS F1

Fig. 2  Tomate  PREKOS F1 (in solar)

Rosii PREKOS F1

Fig. 3 Rosii PREKOS F1 (in solar)

Cultura in solar de tomate PREKOS F1

Fig. 4 Rosii PREKOS F1 (in solar)

Prekos--Gigel Pantofaru_Varasti-ILFOV

Fig. 5 Fermierul  Gigel PANTOFARU,  unul dintre cei mai buni cultivatori de Prekos F1 din Romania (Varasti, ILFOV)

Prekos-Horticultorul Gigel Pantofaru-Varasti-Ilfov

Fig. 6  Fermierul  Gigel PANTOFARUunul dintre cei mai buni cultivatori de Prekos din Romania (Varasti, ILFOV)

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Rosii PREKOS F1 – Tomatele PRECOS: cultivare

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii