Horticultorul.ro

ian. 12 2014

Rubarba – Reventul (Rheum rhabarbarum)

Rubarba - Rabarbar (Rheum rhabarbarum)Familia: POLYGONACEAE

Denumire populara: Rubarba, Rabarbar (Transilvania), Revent, Rabarbura, Rabarber, Rabarbara

Denumire stiintifica: Rheum rhabarbarum sin. Rheum x hybridum

Denumire populara in alte limbi: engleza – Garden Rhubarb, Rhubarb; germana – Rabarber

Grupa Legumicola: Plante legumicole perene

Utilizare: Leguma (petiolul), Planta medicinala (rizomi, radacini).

Origine

Specie erbacee perena  originara din  Asia Centrala  (China, Tibet,  Mongolia). In Europa a fost introdusa intai in Anglia, dupa care s-a raspandit in intreaga Europa.

In Romania Rabarbar  (Rheum rhabarbarum) se cultiva frecvent in Transilvania (Tara Fagarasului) unde unde poate fi intalnita adesea in gradina de legume.

Conditii de crestere:

 • Rubarba (Rheum rhabarbarum)  este afectata de temperaturile sub -15°C.  Planta rezista peste iarna la temperaturi scazute prin organele subterane  rizomi (tulpina subterana ce prezinta muguri la subsuara frunzitelor rudimentale). Cresterile tinere sunt afectate de ger la temperaturi de -1°C.
 • Rubarba (Rheum rhabarbarum)  este o specie cu toleranta moderata la seceta. Seceta afecteaza calitatea petiolului (codita frunzei) care capata un gust amar fiind lipsit de suculenta, motiv pentru care se recomanda irigarea culturii (la nevoie). Excesul de umiditate in sol conduce la aparitia bolilor (Putregaiul cenusiu la radacinilor-petiolului, Mana de sol, etc.) care afecteaza rizomii si radacina plantei.
 • Rubarba prefera soluri  fertile si reavene ce ii ofera conditii optime. Planta vegeteaza pe soluri: lutoase, luto-argiloase, argiloase iar pe solurile usoare – nisipoase planta realizeaza productii mai mici si inferioare calitativ.
 • Reventul (Rheum rhabarbarum) este o planta perena cu pretentii moderate fata de lumina, vegetand atat in locuri insorite cat  si  locuri cu semiumbra sau umbra;
 • Cultura de Rubarba (Rheum rhabarbarum)  se mentine o perioada de 8-12 ani, dupa care trebuie reinfiintata o cultura noua pe o alta suprafata de teren.

Descriere:

Rubarba (Rheum rhabarbarum)   este o specie erbacee perena (traieste mai multi ani).

 • Frunzele  dispuse in  rozeta, sunt  mari  (70-80 cm diametru), lung petiolate (coada frunzei de 60 cm lungime, 6-8 cm grosime, verde deschis pana la rosu-violaceu comestibil, pulpa este verde-rosu aprins, gust dulce-acrisor), cordiforme, ondulate, cu nervuri proeminente, glabre (fara perisori) pe fata si usor pubercente (paroase) pe spete (Vezi fig.);
 • Radacina  la revent este carnoasa, lemnoasa, fibroasa si puternic dezvoltata si ramificata. La exterior radacina are culoarea brun-portocalie. Radacina patrunde pana la 100 cm in sol;
 • Rizomul (tulpina subterana) prezinta muguri din care se dezvolta la intrarea in vegetatie partea aeriana formata din frunzele lung petiolate;
 • Florile sunt grupate in panicule, hermafrodite, mici de culoare alb-verzuie. Infloreste in luna mai. Tulpina florifera apare in anul 2 (de la plantare) este fistuloasa (goala la interior) si  inalta (1-2 metri);
 • Fructul este de tip achena (cu 1 samanta), bruna, tri-aripata.

Fertilizarea se poate face utilizand tehnologii si produse de la: YARA.

Planta de Rubarba (Rheum rhabarbarum)   se utilizeaza frecvent ca specie legumicola perena, de la care se foloseste codita (petiolul) frunzei care este lunga, groasa, carnoasa.

Recoltarea petiolului se face din anul II de la plantare. Recoltarea se face prin taiere, rasucire sau smulgere de la baza plantei.

Inmultirea si infiintarea culturii de Rubarba (Rheum rhabarbarum) se poate face prin:

 • Butasi de rizomi (vegetativ – despartirea tufei)– se utilizeaza parti de rizomi de la culturi desfiintate, care se planteaza la sfarsit de septembrie sau primavara devreme.
 • Infiintarea prin semanat (seminte) se face in noiembrie sau primavara devreme. Semanatul se poate face pentru infiintarea unei culturi noi sau pentru producerea de rasad.

Varietati – Soiuri:

 • Rheum rhabarbarum „Livia (Romania din 2011)
 • Rheum rhabarbarum ‘Glaskin’s Perpetual’ (Vezi fig.).

Boli:

Boli foliare:

 1. Rugina steviei si reventului (Puccinia phragmitis);
 2. Antracnoza (Colletotrichum erumpens);
 3. Mana reventului (Peronospora jaapiana);
 4. Mana coletului (Phytophthora cactorum);
 5. Fainarea reventului (Erysiphe polygoni);
 6. Patarea alba a frunzelor (Ramularia rhei),
 7. Septorioza (Septoria spp.), etc.

Boli de sol:

 1. Putregaiul cenusiu la radacinilor, inimii plantei, petiolului (Botrytis cinerea);
 2. Mana de sol (Phytophthora parasitica; Phytophthora cactorum);
 3. Putregaiuri bacteriene (Pseudomonas spp., Erwinia carotovora).

Daunatori: PuriciPaduchele verde al castravetilor (Aphis gossypii), etc.

Rubarba - Rabarbar-Revent

Fig. 1 Rubarba, Revent (Rheum rhabarbarum ‘Glaskin’s Perpetual’), petiol

Rubarba - Rabarbar-Revent

Fig. 2 Rubarba, Revent (Rheum rhabarbarum), planta

Rubarba - Rabarbar-Revent

Fig. 3 Rubarba, Revent (Rheum rhabarbarum)

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Rubarba – Reventul (Rheum rhabarbarum)

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii