iun. 16 2014
Rucola – Voinicica (Eruca vesicaria): descriere, cultivare
Familia: CRUCIFERAE sin. BRASSICACEAE
Rucola se regaseste in aceeasi familie botanica cu: Varza alba pentru capatana, Varza rosie pentru capatana, Varza de frunze, Varza de Bruxelles, Varza de Bruxelles, Varza chinezeasca, Conopida, Broccoli, Gulie, etc.
Denumire populara: Rucola, Voinicica
Denumire populara in alte limbi: engleza – Rucola, rocket salad, rocket, roquette, arugula, Garden rocket, arrugula, true rocket, tira; franceza – Roquette; spaniola – roqueta común, eruca, oruga, oruga común;
Grupa Legumicola: Legume de la care se consuma frunzele, Verdeturi
Denumire stiintifica: Eruca vesicaria sin. Eruca vesicaria subsp. sativa; Eruca sativa.
Origine
Specie erbacee anuala a carei origine este in regiunile Mediteraneene, Asia de Vest pana in Afganistan, unde planta de rucola face parte din flora spontana. Planta de rucola se presupune ca a fost cultivata mai intai in tarile limitrofe bazinului Mediteranean, Africa de Nord si Asia de Vest.
In prezent rucola este larg cultivata pe tot globul dar cu precadere in zona Mediteraneana.
In Romania cultivarea de rucola este in continua extindere in marile bazine legumicole din jurul marilor orase. Se preteaza la cultivarea BIO sau ECO.
Sortimentul de soiuri si hibrizi (F1) pentru Rucola:
Coltivata, Ruca, Speedy, Runway, etc.
Bazine legumicole in care se cultiva rucola
Rucola se cultiva in tara noastra pe intreg cuprinsul tarii (unde intruneste conditii favorabile) in special in spatii protejate (sere, solarii, tunele joase) cat si direct in camp sau gradina.
- Cultura de rucola se intalneste in zone ca: Matca -Tecuci, Adunatii Copaceni, Vidra, Izbiceni, Baleni-Sarbi, Seleusi (Arad), Macea – Curtici, Braila, Colibasi (Giurgiu);
- Cultura rucolei in sera se mai regaseste doar in zone ca: Arad, Isalnita, Bucuresti (Popesti-Leordeni).
Utilizare: leguma, planta medicinala, aromatica
Factori Ecologici Limitativi:
Temperatura (caldura) – rucola se incadreaza la plante moderat-pretentioase fata de caldura.
Temperaturile optime pentru germinarea semintelor sunt situate in intervalul 15…25 ºC (germineaza in 10…5 zile).
Rucola – Voinicica (Eruca vesicaria) prefera temperaturi in intervalul 15…20ºC. Temperatura minima suportata este de 7ºC iar cea maxima 28ºC.
Lumina: Rucola are cerinte moderate fata de lumina (semiumbra – soare). Planta se cultiva primavara si toamna.
In conditii de caldura (>25 ºC) si zi lunga planta de rucola emite rapid tulpini florifere in defavoarea posibilitatii de a mai recolta frunze.
Umiditatea (apa):
Rucola este o cultura cu cerinte moderate fata de umiditatea din sol, prefera solurile reavene. Se recomanda irigarea prin picurare. Lipsa apei conduce la aparitia gustului amar.
Solul – rucola este o specie cu cerinte moderate fata de sol, vegeteaza bine pe soluri mijloci-usoare, fertile (bogate in materie organica), bine drenate, reavene, afanate. Planta prefera solurile luto-nisipoase, aluviale (zona de lunca a raurilor), argilo-nisipoase, lutoase, etc. Rucola suporta si solurile grele-compacte: argiloase, argilo-lutoase. O reactie acida a solului (slab-moderat acid) va crea premizele aparitiei bolii de radacina – Hernia radacinilor de crucifere (Plasmodiophora brassicae)
Reactia solului: rucola prefera un pH intre 7-8 dar vegeteaza in valori mai largi de pH intre 6-8;
Descriere:
Rucola / voinicica este o specie erbacee anuala (traieste 1 an).
- Frunzele la rucola sunt comestibile, asemanatoare ca forma cu cele de papadie sunt alterne, unele sunt scurt petiolate (aproape sesile), au forma de lira-pinnatifida, lungi de 12-15 cm, late de 4 cm cu marginea neregulat-serata (Vezi fig.);
- Florile la rucola apar in luna mai, sunt grupate in inflorescente de tip racem, de culoare alba cu nervuri violete, diametru de 2 cm (Vezi fig.). Tulpina florifera ajunge la 80-100 cm inaltime si este bine ramificata;
- Fructuleste de tip silicva – elipsoidala, dehiscenta, de 4 cm lungime (Vezi fig.);
- Semintele au 1.5 mm diametru sunt maronii si netede;
- Radacina este pivotanta, concentrata in primii 35 cm de sol;
Recoltarea frunzelor se face esalonat la 3-4 saptamani de la rasarire pe masura ce aceasta a atins dimensiunile specifice de recoltare. In permanenta pe planta se vor pastra frunzele mai mici, in crestere, in situatia unei recoltari severe planta este grav afectata. Frunzele se pot pastra in frigider in pungi de plastic la 0 ºC 2-3 zile.
Utilizare: frunzele se utilizeaza in stare cruda in diverse salate. Semintele se pot utiliza ca si cele de mustar la aromatizarea muraturilor.
Inmultirea si infiintarea culturii de rucola se poate face prin:
- seminte semanate direct in sera, solar, gradina, etc.
Boli si daunatori
Boli: Caderea plantutelor (Pythium ultimum), Fainarea (Erysiphe cichoracearum), Hernia radacinilor la varzoase (Plasmodiophora brassicae), Rugina alba (Albugo candida), etc.
Daunatori: Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum), Musulita alba a verzei (Aleyrodes brassicae), Puricii cruciferelor (Phyllotreta spp.), Coropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa), Tripsii, Cartita, Melci, etc.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Rucola – Voinicica (Eruca vesicaria): descriere, cultivare