feb. 28 2012

Solar de legume (tomate, ardei, castraveti) in gradina mea

Iarna din acest an a pus la grea incercare posesorii de solar si a afectat grav si iremediabil culturile de trufandale (Salata, Ceapa Verde, Spanac).

Din ce in ce mai multe persoane pasionate de Horticultura si-au construit un solar sau isi doresc un solar cat mai ieftin si rezistent  in gradina proprie.

Va prezentam un astfel de solar construit si descris de catre un mare pasionat de Horticultura.

Costurile estimative pentru un astfel de solar variaza intre 500-1.000 RON, in functie de materiale (reciclate sau noi).

Constructia unui solar ieftin de 50 metri patrati:

Solutia cea mai  ieftina pentru un solar, este folosirea unui schelet din lemn.

Va prezentam in acest articol un solar rezistent realizat hibrid  (fier si lemn). Acest solar a rezistat cu brio precipitatiilor  abundente din iarna lui 2012  (zapada de peste 70-90 cm).

Date tehnice

– 5 metri latime;

– 10 metri lungime;

–  2 – 4 m inaltime.

Materiale

–  scheletul pana la acoperis (partea de jos) este realizat  din teava de 3/4 toli  (material nou sau reciclat);

–  scheletul acoperisului (fermele acoperisului) au fost realizate din lemn (lati de gard din targ);

– benzi de polipropilena (banda ce se foloseste la legarea paletilor-se poate recicla);

– ferestre din inlocuirea frestrelor unei locuinte;

– folie GLIA UV 8200×0.15 (22-23kg), aceasta se inlocuieste o data la 2-3 ani;

– furtun de picurare;

– holsuruburi.

Metoda de realizare

S-a trasat pe pamant un dreptunghi cu lungimea de 10 m si latimea de 4 m.

S-a marcat  prin infigerea de 4 bare drepte pe fiecare lungime,  (la 2,5 m distanta) proiectia dreptunghiului pe sol si s-au identificat  viitoarelor puncte de sprjin pentru  fermele acoperisului (la 2 m pe verticala).

Pentru a acoperi o suprafata cat mai mare cu pierdere minima de folie, s-au  batut in pamant la 50 cm catre exterior in dreptul fiecarui punct de sprijin cate o  teava de 1”(tol)  lunga da 50-60 cm pana la rasul solului (aceasta teava, se va bate inclinat catre interior, pe directia unei linii care ar intalni acest punct cu viitoarele puncte de sprijin ale fermelor „capriorilor” acoperisului).  In aceste tevi se vor  infige tevi de 3/4, cu o lungime care sa  permita o distanta de minim 2 m pe verticala intre capatul lor de sus si pamant. Dreptunghiul format de capetele acestor tevi se executa din ce teava (minim 3/4), prin sudura.

Fermele pentru acoperis au fost realizate din lati de gard din targ, de 5/3 cm, lungi de 4 metri, montati la varf si la baza  pe placa de metal (se obtine un triunghi isoscel cu latura mare jos). Aceste 4 triunghiuri (sau mai multe, in functie de lungimea solarului) se sudeaza pe sceletul deja montat pe pamant (sol). Urmeaza montarea coamei si a unui rind de lati intre coama si baza acopeisului.  Dupa ce sa montat scheletul, se leaga pe latimea acoperisului din 15 in 15 cm benzi de polipropilena (se foloseste la legarea paletilor-se poate recicla) sau orice alt material care este consideret ca e usor si rezistent. Benzile de polipropilena – NU se vor monta pe lungime, intrucat exista riscul sa se formeze burti pe orizontala, deci fara curgere „alunecare” (fenomen periculos in cazul precipitatiilor de orice fel).

Unde va permite terenul sau unde vrea proprietarul  se va monta o usa de acces (capetele usii de acces  se vor ancora intre coama si sol cu o teava batuta in pamant).

Pentru ventilatie se pot amplasa ferestre de lemn cu geam sau folie (reciclate) pe capete (acestea se deschid sau se inlatura complet). Cand este foarte cald se poate ridica complet folia de pe o parte a solarului.

Solarul asigura producerea de legume ca:

–        legume trufandale: salata, ceapa verde, spanac (martie-aprilie);

–        legume: castraveti, tomate si ardei (mai-noiembrie).

Legumele produse in acest solar sunt suficiente pentru 6 peroane adulte. Legumele produse in solar se pot consuma proaspete si conservate (muraturi din castraveti).

Autor:  Nelu TOMA

Fig. 1 Schema amplasarii bazei

Fig. 2 Schema solar

Fig. 3 Solar – vedere de pe capete

Fig. 4 Solar – vedere din lateral

Fig. 4 Solar – acoperis

Fig. 5 Solar legaturi schelet – lemn cu fier

Fig. 6   Benzile de polipropilena

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Solar de legume (tomate, ardei, castraveti) in gradina mea

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii