ian. 14 2017
Stimularea incoltirii/germinarii semintelor de ardei, vinete
Pentru a ne asigura o rasarire uniforma a semintelor de legume, putem recurge la o inmuiere prealabila a acestora (se pot înmuia doar seminte care nu au fost tratate sau drajate).
Inmuierea semintelor asigura o germinare mai rapida si implicit productii mai timpurii.
Inmuierea se poate realiza pentru soiurile de legume cu germinare mai dificila (acestea germinand mai greu, daca nu sunt stimulate) ca: ceapa pentru rasad, praz, ardei, gogosar, vinete, telina, etc.
In functie de soiul folosit, se folosesc pahare de plastic/sticla – etichetate separate, pentru fiecare soi in parte (Vezi fig.).
In aceste pahare, in care s-au asezat semintele, se adauga apa (la temperature camerei) si acestea se pastreaza in imersie timp de 1-4 zile: 1-2 zile vinetele si tomatele; 2-4 zile ceapa pentru rasad, prazul, telina.
Dupa aceasta perioada, se scurge apa din fiecare pahar de plastic si se acopera semintele ramase cu un strat de tifon umed (bumbac subtire, Vezi fig.) si se amplaseaza paharele pe pervazul geamurilor sau in spatii unde temperatura poate varia intre 20-22°C.
Panza subtire de bumbac de deasupra semintelor trebuie mentinuta umeda timp de 5-7 zile, pana se observa ca semintele au germinat (apare coltuletul, Vezi fig.) in acest stadiu aceste se pot semana imediat.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Stimularea incoltirii/germinarii semintelor de ardei, vinete