sept. 16 2012

Tarhon (Artemisia dracunculus): Cultivare, Inmultire

Tarhonul si cultivarea tarhonului

Denumire populara: Tarhon

Denumire populara in alte limbi: engleza  (Tarragon)

Denumire stiintifica: Artemisia dracunculus

Grupa legumicola:    PLANTE LEGUMICOLE AROMATICE PERENE

Originea si raspandirea:

Tarhonul este originar din Siberia. In prezent tarhonul este cunoscut si cultivat in toata Europa.

In Romania tarhonul este un condiment nelipsit in gradinile din Transilvania, iar in ultima perioada odata cu cresterea interesului pentru realizarea parcelutei cu plante aromate a capatat o larga raspandire si in restul tarii.

Importanta si utilizarea tarhonului:

De la tarhon sunt utilizate  frunzele ca si codiment pentru: ciorbe (fasole cu tarhon), tocanite, fripturi (carne de pasare si peste), etc. Frunzele de tarhon sunt bogate in uleiuri eterice si la strivire emana o aroma specifica.

Tarhonul este nelipsit in prepararea muraturilor (muraturi de castraveti) si conservelor, atat in gospodarie cat si pentru industrializare (fabrici de conserve).

Conditii de crestere:

Tarhonul este o planta perena si nu este afectat de iernile geroase (provine din Siberia), iar odata cu venirea primaverii acesta porneste din nou in vegetatie.

– Tarhonul este putin pretentios fata de sol si mediu.

– Tarhonul vegeteaza bine si in conditii de semiumbra sau umbra dar prefera lumina.

– Plantele de tarhon trebuie udate la nevoie pentru a avea in permanenta lastari si frunze de calitate.

– In perioadele de seceta cultura se iriga obligatoriu prin picurare.

–  Prefera solurile bogate in humus, argilo-nisipoase si bine  structurate.

Cultura Tarhonului (Artemisia dracunculus)

Pentru infiintarea culturii se pot folosii: butasi simpli, butasi inradacinati, drajoni sau se poate face prin despartirea unei tufe bogate.

Fertilizarea se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii de  Tarhon.

Inmultirea tarhonului (Artemisia dracunculus) se poate face cel mai usor prin despartirea tufelor (separarea unei tufe de tarhon se va face dintr-o tufa viguroasa). Separarea tufelor se face toamna sau primavara.

Inmultirea se mai poate face si prin butasi simplii (de 20 cm) pusi la inradacinat in ladite cu nisip.

Pregatirea terenului:

  1. Nivelarea terenului (teren plan);
  2. Fertilizarea din toamna cu gunoi de grajd semifermentat (40 t/ha) sau ingrasamant complex „NPK 20-20-20”  (200 kg/ha);
  3. Aratura de toamna se face la la 30-35 cm adancime, sau se sapa la cazma toamna;

Infiintatea culturii de tarhon (Artemisia dracunculus):

Plantarea butasilor inradacinati se va face primavara (aprilie-mai) in camp pe randuri (40 cm intre randuri si 20-30 cm intre plante pe rand).

Intretinerea culturii de tarhon (Artemisia dracunculus):

Efectuarea de prasile manuale si plivitul buruienilor. Tulpinile florifere se vor elimina obligatoriu pentru a favoriza cresterile vegetative.

 

Recoltarea tarhonului

Recoltarea tarhonului se face cand lastarii ajung la 20 cm lungime. Lastari se taie la 10 cm deasura solului.

Lastarii se comercializeaza in legaturi.

Pastrarea frunzelor de tarhon

Frunzele de tarhon se pot conserva pentru o perioada mai lunga de timp prin:

–        congelare;

–        realizarea de conserve pe baza unei solutii de sare si otet.

Tarhonul si cultivarea tarhonului_2

Fig. 1 Tarhonul (Artemisia dracunculus)

Tarhonul si cultivarea tarhonului_4

Fig. 2 Tarhonul (Artemisia dracunculus)

Tarhonul si cultivarea tarhonului_tarhon_2

Fig. 3  Tarhonul (Artemisia dracunculus)

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Tarhon (Artemisia dracunculus): Cultivare, Inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii