iun. 03 2014

Telina de Frunze & Petiol-Apio (Apium graveolens var. dulce)

Telina de Frunze-PetiolFamilia: UMBELLIFERAE

Telina de Frunze si cea de Petiol „Apio”se regaseste in aceeasi familie botanica cu: Patrunjelul de radacina,  Morcovul, Telina de radacina, Patrunjelul de frunze si  Pastarnacul

Denumire popular/stiintifica: Telina de Frunze (Apium graveolens var. secalinum) si  Telina de Petiol  „Apio”  (Apium graveolens var. dulce)

Denumire populara in englezaCelery

Grupa Legumicola: Legume de la care se consuma frunzele, Verdeturi

Utilizare: Legumicola, Planta medicinala

Origine

Telina  este originara din Sudul Europei (zona Mediteraneeana), Asia Mica, Caucaz unde se regaseste in flora spontana. Telina s-a utilizat inca din antichitate pentru proprietatile sale terapeutice.  Chinezi au mentionat telina in inscrisuri lor in secolul 5 dupa Christos. Planta de telina a fost cultivata de catre egipteni, greci si romani si era considerata un simbol al bucuriei, frumusetii, victoriei si triumfului.

In Romania telina se cultiva in gradinile populatiei si in marile bazine legumicole de pe intreg cuprinsul tarii.

Sortimentul de soiuri si hibrizi (F1) de Telina de frunze sau petiol:

  • Telina de Frunze (Apium graveolens var. secalinum): Amsterdam Donkergroene – Safir, Afina, Verde Pascal, etc;
  • Telina de Petiol „Apio” (Apium graveolens var. dulce): Tango, etc.

Factori Ecologici Limitativi:

Temperatura (caldura) – plantele de telina sunt putin-pretentioase fata de caldura.

Semintele de telina germineaza incepand cu 5 ºC si au nevoie de 40 zile pentru a germina. Temperaturile optime pentru germinare sunt situate in intervalul 15…20 ºC (germineaza in 12…7 zile).

Telina de frunze & petiol –  prefera temperaturi in intervalul 15…25ºC. Temperatura  minima suportata este de 7ºC iar cea maxima 26ºC.

Pragul de minim de la care plantele sunt afectate de inghet este de   -5ºC.

Vernalizarea – pentru a inflori si fructifica, planta are nevoie de vernalizare (trecerea plantei printr-o perioada de temperaturi mai scazute), astfel planta are nevoie de o perioada cu temperaturi de 5-14 ºC pentru a dezvolta tulpini florifere.

Lumina: telina de frunze este o planta de zi lunga cu cerinte moderate fata de lumina.

Umiditatea (apa):

Telina de frunze  este o cultura cu cerinte ridicate fata de umiditatea din sol si atmosferica, prefera solurile reavene in fenofaze ca: germinare, rasarire, dupa rasarire, plantare, cresterea si dezvoltarea radacinii. Umiditatea excesiva in sol si aer conduce la aparitia bolilor. Se recomanda obligatoriu irigarea.

Solul  – Telina de frunze  este o specie cu cerinte deosebite fata de sol, vegeteaza bine pe  soluri mijlocii –  fertile, bine drenate, reavene, afanate. Planta prefera solurile lutoase, luto-nisipoase, argilo-nisipoase, aluviale, etc.

Reactia solului: telina  prefera  un  pH intre 6-6.8  dar  vegeteaza in valori mai largi de pH intre 5.5-8.3;

Descrierea plantei:

Telina de Frunze & Petiol este o specie erbacee bienala sau in primul an se dezvolta rozeta de frunze, iar in anul 2 apar tulpinile florifere, florile si fructele.

  • Frunzele – sunt comestibile, dispuse in rozeta, mari, dublu penate (cele de la baza)  sau penat sectate (cele superioare), de culoare verde-intunecat, fara perisori, lucioase, lung petiolate,  cu aroma specifica (Vezi fig.);
  • Radacina   principala este   globuloasa, turgescenta, bine dezvoltata si ingrosata (tuberizata) de 5-10 cm diametru. Culoarea radacinii este alb-cenusie la exterior cu pulpa de culoare alba, aroma specifica (Vezi fig.);
  • Tulpina florifera – apare in anul 2 este inalta de 1-1.3  metri, striata, bine ramificata, fistuloasa (goala pe dinauntru);
  • Florile sunt grupate in inflorescenta de tip umbela-compusa, mici albe. Infloreste in intervalul iulie-august;
  • Fructele sunt de tip dicariopse mici, oval-rotunde, turtite lateral, glabre, brune (Vezi fig.).

Fertilizarea se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii de Telina de Frunze si Petiol – Apio.

Erbicidarea la telina pentru frunze se poate face cu: Challenge 600 SC (600 g/l aclonifen).

Telina de frunze se utilizeaza ca specie legumicola de la care se consuma petiolul si limbul frunzelor utilizate in diverse preparate culinare, muraturi, etc.

Recoltarea frunzelor se face cand acestea au atins dimensiunile de recoltare, din august si pana la caderea primelor brume. Se recolteaza frunzele esalonat iar toamna tarziu se face ultima recoltare prin taiere complete din zona coletului.

Infiintarea culturii de telina de frunze se face prin:

A.     Cultura timpurie – semanat in rasadnita calda in februarie (1 cm adancime) pentru producerea de rasad. Rasadul se planteaza in camp dupa 20 Aprilie;
B.     Cultura tarzie – semanat in rasadnita rece in aprilie (1 cm adancime) pentru producerea de rasad. Rasadul se planteaza in camp dupa 20 Mai;

Bolile telinei de frunze: Ofilirea vasculara (Fusarium spp.), Fainarea umbeliferelor (Erysiphe umbelliferarum)Cercosporioza telinei (Cercospora apii), Septorioza (Septoria apiicola), Raia telinei (Phoma apiicola), Putregaiul moale al radacinilor (Erwinia carotovora pv. carotovora), Putregaiul alb al radacinilor (Sclerotinia sclerotiorum), Mana telinei (Plasmopara apii), Ofilirea vasculara (Verticillium spp.).

Daunatori la telina de frunze: Paduchele paducelului (Dysaphis crataegi), Musca telinei (Euleia heracleiPhilophylla heraclei), Croitorul pastarnacului (Phytoecia icterica),  Muste minatoare (Liriomyza trifolii, Liriomyza huidobrensis), Musca morcovului (Psila rosae)Plosnita vargata a Umbeliferelor (Graphosoma lineatumn), etc.

Apium graveolens var. secalinum

Fig. 1 Telina de Frunze (Apium graveolens var. secalinum)

Apium graveolens var. secalinum

Fig. 2 Telina de Frunze (Apium graveolens var. secalinum)

Apium graveolens var. secalinum

Fig. 3 Telina de Frunze (Apium graveolens var. secalinum)

Apium graveolens var. secalinum

Fig. 4 Telina de Frunze (Apium graveolens var. secalinum)

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Telina de Frunze & Petiol-Apio (Apium graveolens var. dulce)

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii