sept. 01 2017

Tomatele Camelia F1 – descriere, cultivare, particularitati

Camelia F1 reprezinta un hibrid de tomate tip cherry, timpuriu (putem recolta la cca. 105-110 zile de la plantare) si  profesional de tomate comercializat de Hazera.

Tomatele Camelia F1 sunt plante anuale, cu crestere nedeterminata, foarte productive, cu un numar mare de rosii pe fiecare ciorchine, recomandate pentru cultivare in spatii protejate (solarii) ciclul I – scurt (primavara-vara) sau ciclul II – prelungit (vara-toamna) in solarii.

Datorita precocitatii lor, tomatele Camelia F1 sunt cultivate frecvent in spatii protejate (solarii, sere). Rosiile Camelia F1 sunt frecent cultivate in Ciclu I – scurt  de productie (primavara-vara).

Fructele de tomate Camelia F1 sunt rotunde cu un cu un mic mucron la varf, cu dimensiune uniforma, ferme, de culoare rosie, gust franc, greutatea de 15-30 g (Vezi fig.).

Semanarea semintelor de rosii Camelia F1 pentru producerea de rasad – se face in ianuarie-februarie  in tavite alveolate, ghivece sau ladite (la 4×4 cm distanta intre ele), amplasate in spatii protejate cu temperaturi medii de 20°C. Adancimea de semanare este de 0.5 cm, folosind substrat optim pentru rasaduri, acoperindu-se apoi cu  0,5 mm de substrat, dupasemanare se uda.

Germinarea semintelor de rosii  Camelia F1 va avea loc in 8-12 zile la o temperatura de 18-20°C.

Plantarea rasadurilor de tomate Camelia F1 in sere si solarii  se face dupa 60 zile de la semanare,  distantele de plantare intre plante trebuie sa fie de 35 cm si intre randuri de 70 cm.

Tomatele Camelia F1 au un sistem radicular bine dezvoltat, ce ii confera o crestere rapida, florile leaga bine. In perioada  de vegetatie se recomanda executarea  lucrarilor de musuroitcopilitdesfrunzitpalisat, combaterea buruienilor, combaterea bolilor & daunatorilor. Tomatele Camelia F1 dezvolta un foliaj bogat, ceea ce ofera fructelor protectie impotriva arsurilor solare, dar totusi vara este obligatorie instalarea de plasa se umbrire.

Camelia F1 prezinta tolerante la: F1 (Fusarium oxysporum f.sp.lycopersici rasa1,2), V (Verticillium dahliae), ToMV: 0-2 (Tomato Mosaic Virus);

Lumina este un factor important pentru cresterea si fructificarea tomatelor Camelia F1.

Udarea trebuie realizata cu cantitati moderate de apa utilizand irigarea prin picurare, astfel incat se evita excesul de umiditate.

Fertilizarea tomatelor Camelia F1

Prevenirea carentei de Calciu la tomate se face printr-o fertilizare optima la sol cu Azotat de Calciu –  YaraLiva TROPICOTE YaraLiva CALCINIT  si fertilizarea foliara  cu ingrasamintefoliare pe baza de Calciu (YaraVitaStopit).

Fertilizarea cu gunoi de grajd semifermentat se poate face din toamna cu 20-50 t/ha.

Fertilizarea de baza  se face cu ingrasaminte granulate (fara clor) starter  cu cateva  zile inainte de plantat.  Ingrasamintele  se incorporeaza in sol la 10-12 cm. Se pot utiliza ingrasaminte Yara Mila Cropcare NPK 11-11-21 utilizand 60-80 g/m2.

Pentru o fertilizare corecta utilizati programele tehnologice specifice culturii.

Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Recoltarea tomatelor Camelia F1 se  poate realiza “in parga”, urmand sa ajunga la maturitate si dupa recoltare, tomatele fiind fructe climacterice, sau atunci cand au ajuns la maturitatea deplina. Recoltarea lor se poate face individual sau in ciorchine. Acestea prezinta rezistenta la pastrare si transport.

Producator: Hazera

Fig. 1 Tomatele Camelia F1

Fig. 2 Tomatele Camelia F1

Fig. 3 Tomatele Camelia F1

Fig. 4 Tomatele Camelia F1

Fig. 5 Tomatele Camelia F1

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Tomatele Camelia F1 – descriere, cultivare, particularitati

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii