sept. 16 2016

Tomatele Kumato – descriere, cultivare, particularitati

Tomatele Kumato_150Tomatele Kumato sunt cultivate in numeroase tari ca: Spania, Franta, Olanda, Elvetia, Grecia, Belgia, Turcia si Canada. Rosiile Kumato necesita conditii optime pentru a concentra un nivel crescut de fructoza in fructe.

Tomatele Kumato sunt plante anuale ce se pot cultiva in gradini, camp sau spatii protejate (sere, solarii).

Particularitatile toamtelor Kumato:

  • Fructul tomatelor Kumato poate avea 5-6 cm diametru si 80-120 grame;
  • Culoarea fructelor de rosii Kumato variaza de la verde- maroniu la rosu inchis (Vezi fig.). Culoarea maronie indica fructe ce se pot folosi la salate, iar cele de culoare rosie, sunt perfecte pentru gatit;
  • Gustul este de rosie autentica, intens, duceag, usor acrut, distins;
  • Pulpa fructelor de rosii Kumato este ferma, crocanta, zemoasa;
  • Textura fructelor de tomate Kumato este ferma, ideale pentru consumul in stare proaspata, salate;
  • Fructele de tomate Kumato contin cantitati mari de vitamina C si A, Fe, Ca si licopen (un antioxidant puternic);

Conditii de crestere:

  • Semintele de tomate Kumato se seamana primavara in tavite alveolate sau ladite amplasate in spatii protejate, ele germinand in 6-8 zile la temperaturi de 25-20°C;
  • Rasadurile se planteaza la distante de 80 cm intre randuri si 35 intre plante pe rand, cand acestea au circa 60 zile de la rasarire;
  • Temperaturile la tomatele Kumato trebuie sa varieze intre 20-27°C, suportand si maxime de 35°C;
  • Lumina este un factor important in cresterea si fructificarea tomatelor Kumato, acestea trebuie amplasate in spatii unde soarele poate ajunge la plante cel putin 6 ore pe zi;
  • Udarea se face folosind irigarea prin picurare;
  • Plantele se conduc pe o singura tulpina, urmand sa se execute lucrari de musuroit, copilitdesfrunzitcarnitpalisat, combaterea buruienilor, combaterea bolilor & daunatorilor;
  • Tomatele Kumato se preteaza foarte bine la cultura hidroponica.

Fertilizarea tomatelor Kumato

Prevenirea carentei de Calciu la tomate se face printr-o fertilizare optima la sol cu Azotat de Calciu (aplicat pe sol – YaraLiva TROPICOTE; aplicat prin fertigare – YaraLiva CALCINIT) si fertilizarea foliara cu ingrasaminte foliare pe baza de Calciu (YaraVita Stopit).

Fertilizarea cu gunoi de grajd semifermentat se poate face din toamna cu 20-50 t/ha.

Fertilizarea de baza  „starter”  se face cu ingrasaminte granulate (fara clor)   cu cateva  zile inainte de plantat.  Ingrasamintele  se incorporeaza in sol la 10-12 cm. Se pot utiliza ingrasaminte Yara Mila Cropcare NPK 11-11-21 utilizand 60-80 g/m2.

Pentru o fertilizare corecta utilizati programele tehnologice specifice culturii.

Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Fig. 1 Tomatele Kumato

Fig. 1 Tomatele Kumato

Fig. 2 Tomatele Kumato

Fig. 2 Tomatele Kumato

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Tomatele Kumato – descriere, cultivare, particularitati

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii