sept. 15 2016

Rosiile MARMANDE – descriere, cultivare, particularitati

Tomatele-Rosiile MARMANDE_150Tomatele Marmande sau „rosiile mediteraneene” sunt o varietate de tomate frantuzesti, ce ajung la o inaltime de 1,5 m.

Tomatele marmande (Lycopersicum esculentum „Marmande”) – sunt plante anuale, viguroase, cu crestere semi-determinata, cu fructe mari, deformate/neregulate (sub forma de gogosar), cu pulpa carnoasa si tare, de culoare rosu inchis, cu putine seminte si gust bun (Vezi fig.).

Varietate de tomate marmande sunt recunoscute in toata Europa, fructele lor ajungand la 150-180 grame (Vezi fig.).

Semanarea semintelor de rosii marmande pentru producerea de rasad – se face in ianuarie-martie (mai devreme pentru cultura in solarii si mai tarziu pentru cea in camp), in tavite alveolate sau ladite (la 4×4 cm distanta intre ele), amplasate in spatii protejate cu temperaturi medii de 20°C. Adancimea de semanare este de 0.5 cm, in  substrat optim pentru rasaduri, acoperindu-se apoi cu  0,5 mm de substrat, dupa semanare se uda. Germinarea semintele de rosii marmande va avea loc in 8-12 zile la o temperatura de 18-20°C.

Plantarea tomatelor in gradina se face cand temperaturile exterioare au crescut (>15°C) si nu mai exista risc de inghet (dupa 5 mai in Sud si dupa 20 mai in Centru si Nord), distantele de plantare intre plante trebuie sa fie de 35 cm si intre randuri de 70.

Plantele de tomate marmande se conduc pe o singura tulpina, urmand sa se execute lucrari de musuroit, copilitdesfrunzitcarnitpalisat, combaterea buruienilor, combaterea bolilor & daunatorilor;

Tomatele marmande se preteaza foarte bine si la cultura in ghivece.

Lumina este un factor important pentru o buna crestere si fructificare a tomatelor marmande, pozitionarea lor trebuie sa fie sub directa actiune a razelor de soare dar in perioadele toride de vara se vor umbrii utilizand plasa de umbrire.

Udarea trebuie realizata cu cantitati moderate de apa utilizand irigarea prin picurare, astfel incat se evita excesul de umiditate.

Fertilizarea tomatelor Marmande

Prevenirea carentei de Calciu la tomate se face printr-o fertilizare optima la sol cu Azotat de Calciu (aplicat pe sol – YaraLiva TROPICOTE; aplicat prin fertigare – YaraLiva CALCINIT) si fertilizarea foliara cu ingrasaminte foliare pe baza de Calciu (YaraVita Stopit).

Fertilizarea cu gunoi de grajd semifermentat se poate face din toamna cu 20-50 t/ha.

Fertilizarea de baza  „starter”  se face cu ingrasaminte granulate (fara clor)   cu cateva  zile inainte de plantat.  Ingrasamintele  se incorporeaza in sol la 10-12 cm. Se pot utiliza ingrasaminte Yara Mila Cropcare NPK 11-11-21 utilizand 60-80 g/m2.

Pentru o fertilizare corecta utilizati programele tehnologice specifice culturii.

Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Recoltarea tomatelor marmande se face la o deplima maturitate pentru consumul zilnic sau „in parga” pentru consumul ulterior, ele urmand sa ajunga la maturitate si dupa recoltare, tomatele fiind fructe climacterice.

Tomatele-Rosiile MARMANDE_1

Fig. 1 Tomatele – Rosiile MARMANDE

Tomatele-Rosiile MARMANDE_1

Fig. 2 Tomatele – Rosiile MARMANDE

Tomatele-Rosiile MARMANDE_1

Fig. 3 Tomatele – Rosiile MARMANDE

Tomatele-Rosiile MARMANDE_1

Fig. 4 Tomatele – Rosiile MARMANDE

Tomatele-Rosiile MARMANDE_1

Fig. 5 Tomatele – Rosiile  (Lycopersicum esculentum „Marmande”)

Tomatele-Rosiile MARMANDE_1

Fig. 6 Tomatele – Rosiile MARMANDE

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Rosiile MARMANDE – descriere, cultivare, particularitati

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii