sept. 19 2016
Tomatele/rosiile ROMA: descriere, cultivare, particularitati
Soiul de tomate Roma (Solanum lycopersicum ‘Roma’) este un soi de tomate semitimpuriu – de la plantat la recoltare sunt necesare 110-120 zile. Tomate Roma sau „rosiile italinenesti” sunt plante anuale, cu crestere semideterminata (ajung la inaltimea de 1 m) si productie foarte ridicata, destinate culturii in camp si gradina.
Fructele de tomate Roma au forma alungita, ferme, cu greutatea de 60-80 g, culoarea rosu inchis (Vezi fig.).
Tomatele Roma sunt adesea consumate in stare proaspata sau prelucrate pentru obtinerea sucului de rosii sau pastei de tomate.
Soiul de tomate Roma are toleranta la anumite rase de Verticilium spp. si Fuzarioza.
Semanarea semintelor de tomate Roma pentru producerea de rasad se face cu 60-70 zile inaintea plantarii (plantarea in gradina sau camp se face dupa 5-10 mai), in tavite alveolate sau ladite (la 4×4 cm distanta intre ele), in spatii protejate (rasadnite calde sau rasadnite reci, dupa caz) cu temperaturi medii de 20°C. Semintele se seamana la o adancime de 0.5 cm, intr-un substrat optim pentru rasaduri, acoperindu-se cu un start de pamant de 0.5 cm, apoi se realizeaza udarea. Germinarea semintelor de Rosii Roma va avea loc in circa 8-12 zile la o temperatura de 18-20°C.
Plantarea tomatelor in gradina se poate executa cand temperaturile exterioare depasesc 15°C, riscul de inghet a trecut, distantele de plantare pentru rasadurile de tomate sunt de 35 cm intre plante pe rand si 70 cm intre randuri.
Tomatele Roma se conduc pe o singura tulpina, urmand sa se execute lucrari de musuroit, copilit, desfunzit, carnit, palisat, combaterea buruienilor, combaterea bolilor si daunatorilor.
Lumina este foarte importanta pentru cresterea si fructificarea tomatelor Roma, acestea necesitand plantarea in locuri insorite.
Udarea la tomatele Roma se realizeaza folosind un sistem de irigare prin picurare.
Fertilizarea tomatelor ROMA
Prevenirea carentei de Calciu la tomate se face printr-o fertilizare optima la sol cu Azotat de Calciu (aplicat pe sol – YaraLiva TROPICOTE; aplicat prin fertigare – YaraLiva CALCINIT) si fertilizarea foliara cu ingrasaminte foliare pe baza de Calciu (YaraVita Stopit).
Fertilizarea cu gunoi de grajd semifermentat se poate face din toamna cu 20-50 t/ha.
Fertilizarea de baza „starter” se face cu ingrasaminte granulate (fara clor) cu cateva zile inainte de plantat. Ingrasamintele se incorporeaza in sol la 10-12 cm. Se pot utiliza ingrasaminte Yara Mila Cropcare NPK 11-11-21 utilizand 60-80 g/m2.
Pentru o fertilizare corecta utilizati programele tehnologice specifice culturii.
Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.
Recoltarea tomatelor Roma se poate realiza intre lunile iulie-octombrie, cand fructele au ajuns la maturitate sau „in parga”, in functie de motivul recoltarii.
Semintele de tomate Roma se pot obtine din fructele ajunse la maturitatea deplina, ele folosindu-se apoi timp de 4 ani.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Tomatele/rosiile ROMA: descriere, cultivare, particularitati