sept. 22 2016
Tomatele Sandoline F1: descriere, cultivare, particularitati
Tomatele Sandoline F1 reprezinta un hibrid timpuriu (putem recolta la cca. 105-110 zile de la plantare) si profesional de tomate comercializat de Syngenta, acesta fiind foarte apreciat de catre lugumicultori datorita calitatii fructelor si productivitatii lui.
Tomatele Sandoline F1 (Lycopersicum esculentum „Sandoline F1”, Solanum lycopersicum „Sandoline F1”) sunt plante anuale, cu crestere nedeterminata, foarte productive, recomandate pentru cultura in camp, gradina si spatii protejate (solarii, sere).
Se recomanda cultivarea tomatelor Sandoline F1 in spatii protejate sau camp in toate ciclurile de productie.
Fructele de tomate Sandoline F1 sunt globulare, cu dimensiune uniforma, ferme, de culoare rosu intens-lucios, greutatea de 180-200 g, foarte calitative si gust bun (Vezi fig.).
Semanarea semintelor de rosii Sandoline F1 pentru producerea de rasad – se face in ianuarie-februarie. Semintele se seamama in tavite alveolate, ghivece sau ladite (la 4×4 cm distanta intre ele), amplasate in spatii protejate cu temperaturi medii de 20°C. Adancimea de semanare este de 0.5 cm, folosind substrat optim pentru rasaduri, acoperindu-se apoi cu 0,5 mm de substrat, iar dupa semanare se recomanda udarea.
Germinarea semintelor de rosii Sandoline F1 va avea loc in 8-12 zile la o temperatura de 18-20°C.
Plantarea rasadurilor de tomate Sandoline F1 se face dupa 60 zile de la semanare, distantele de plantare intre plante trebuie sa fie de 35 cm si intre randuri de 70 cm.
Tomatele Sandoline F1 au un sistem radicular bine dezvoltat, ce duce la cresterea unor plante puternice, ale caror flori leaga bine. In perioada de vegetatie se recomanda executarea lucrarilor de musuroit, copilit, desfrunzit, carnit, palisat, combaterea buruienilor, combaterea bolilor & daunatorilor.
Sandoline F1 prezinta tolerante ca:
HR (toleranta ridicata) la: Va (Verticillium albo-atrum), Vd (Verticillium dahliae), Fol: 0-1 (Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici), Ff: 1-5 (Fulvia fulva), TMV: 0 (Tobacco mosaic virus), ToMV: 0-2 (Tomato Mosaic Virus), TSWV (Tomato spotted wilt virus)m Ma (Meloidogyne arenaria), Mi (Meloidogyne incognita), Mj (Meloidogyne javanica).
IR (toleranta intermediara) la: TYLCV (Tomato yellow leaf curl virus).
Lumina este un factor important pentru cresterea si fructificarea tomatelor Sandoline F1. Rasadurile de tomate Sandoline F1 plantate in camp si gardina necesita spatii unde soarele poate ajunge cu usurinta la plante.
Udarea trebuie realizata cu cantitati moderate de apa utilizand irigarea prin picurare, astfel incat se evita excesul de umiditate.
Fertilizarea tomatelor Sandoline F1
Prevenirea carentei de Calciu la tomate se face printr-o fertilizare optima la sol cu Azotat de Calciu (aplicat pe sol – YaraLiva TROPICOTE; aplicat prin fertigare – YaraLiva CALCINIT) si fertilizarea foliara cu ingrasaminte foliare pe baza de Calciu (YaraVita Stopit).
Fertilizarea cu gunoi de grajd semifermentat se poate face din toamna cu 20-50 t/ha.
Fertilizarea de baza „starter” se face cu ingrasaminte granulate (fara clor) cu cateva zile inainte de plantat. Ingrasamintele se incorporeaza in sol la 10-12 cm. Se pot utiliza ingrasaminte Yara Mila Cropcare NPK 11-11-21 utilizand 60-80 g/m2.
Pentru o fertilizare corecta utilizati programele tehnologice specifice culturii.
Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.
Recoltarea tomatelor Sandoline F1 se poate realiza “in parga”, urmand sa ajunga la maturitate si dupa recoltare, tomatele fiind fructe climacterice. Acestea prezinta o durabilitate buna dupa recoltare si se preteaza foarte bine la transport.
Producator: Syngenta
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Tomatele Sandoline F1: descriere, cultivare, particularitati