nov. 28 2021
Tomatele Solerex F1: cultivare, cracteristici
Tomatele Solerex F1 reprezinta un hybrid profesional de tomate cu crestere determinata comercializat de Syngenta, acesta fiind foarte apreciat de către legumicultori pentru înființarea de culturi in camp deschis si gradina avand ca scop obtinerea de tomate pentru industrializare (conserve de tomate, suc de tomate, bulion, rosii in bulion, rosii cubulete, etc.).
Tomatele Solerex F1 (Lycopersicum esculentum „ Solerex F1”) sunt plante anuale de vigoare medie, cu cresterea tulpinii determinata (tomate pitice, a caror inaltime nu trece de 80 cm, nu necesita in general susținere, nu se copilesc, se cultiva in special in camp, gradina), recomandate pentru cultura in gradina si camp in perioada vara toamna, este un hibrid semitimpuriu (recoltam la 120-125 zile de la infiintarea culturii), tarziu/tardiv (recoltam la peste 130 zile de la infiintarea culturii). Productivitatea hibridului este buna chiar si pe soluri cu fertilitate ceva mai scazuta. Este un hibrid rustic de tomate (toleranță ridicată la temperaturile ridicate din timpul verii), are foliaj bogat ce împiedică formarea arsurilor solare.
Fructele de tomate Solerex F1 sunt de tomate de tip prunișoare (de forma oval-alungita), de culoare rosie, greutatea de 65-96 g/fruct, pulpa este groasă și fermă, utilizate pentru consum in stare proaspata si industrializare (conserve de tomate, suc de tomate, bulion, rosii decojite in bulion, rosii cubulete, etc.), fructele suporta supramaturarea. Coacerea este concentrată, fără umeri verzi (capac).
Semanarea semintelor de rosii Solerex F1 pentru producerea de rasad – se face in tavite alveolate, ghivece sau ladite (la 4×4 cm distanta intre ele), amplasate in spatii protejate cu temperaturi medii de 20°C. Adancimea de semanare este de 0.5 cm, folosind substrat optim pentru rasaduri, acoperindu-se apoi cu 0,5 mm de substrat, iar dupa semanare se recomanda udarea.
Germinarea semintelor de rosii Solerex F1 va avea loc in 8-12 zile la o temperatura de 18-20°C.
Plantarea rasadurilor de tomate Solerex F1 se face dupa 60 zile de la rasarire, distantele de plantare intre plante trebuie sa fie de 0,35-0,5 m si intre randuri de 1 m.
Tomatele Solerex F1 au cresteri de vigoare mica (tulpinile au crestere determinata), florile leaga bine chiar si in condiții de stres. In perioada de vegetatie se recomanda executarea lucrarilor de musuroit, palisat, combaterea buruienilor, combaterea bolilor & daunatorilor.
Lumina este un factor important pentru creșterea si fructificarea tomatelor Solerex F1.
Udarea trebuie realizata cu cantitati moderate de apa utilizand irigarea prin picurare, astfel încât se evita excesul de umiditate.
Fertilizarea tomatelor Solerex F1
Fertilizarea cu gunoi de grajd semifermentat se poate face din toamna cu 20-50 t/ha.
Prevenirea carentei de Calciu la tomate se face printr-o fertilizare optima la sol cu Azotat de Calciu (aplicat pe sol – YaraLiva TROPICOTE; aplicat prin fertigare – YaraLiva CALCINIT) si fertilizarea foliara cu ingrasaminte foliare pe baza de Calciu (YaraVita Stopit).
Fertilizarea de baza „starter” se face cu ingrasaminte granulate (fara clor) cu cateva zile inainte de plantat. Ingrasamintele se incorporeaza in sol la 10-12 cm. Se pot utiliza ingrasaminte Yara Mila Cropcare NPK 11-11-21 utilizand 60-80 g/m2.
Pentru o fertilizare corecta utilizati ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.
Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.
Recoltarea tomatelor Solerex F1
Recoltarea tomatelor pentru industrializare se face manual sau cu combina cand cca. 80 % din fructe sunt coapte.
Recoltarea tomatelor utilizate pentru consum in stare proaspata se face in parga daca urmeaza sa fie comercializate in urmatoarele zile sau pastrate un timp.
Solerex F1 prezinta tolerante ca:
♦ Fol: 0 – Ofilirea vasculară (Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici rasa 1), Toleranță ridicată (HR);
♦ Fol: 1 – Ofilirea vasculară (Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici rasa 2), Toleranță ridicată (HR);
♦ ToMV: 2 – Virusul mozaicului tomatelor (Tomato Mosaic Virus tulpina 2), Toleranță ridicată (HR);
♦ TSWV – Virusul petelor de bronz (Tomato Spotted Wilt Virus), Toleranță ridicată (HR);
♦ Va: 0 – Verticillium albo-atrum, Toleranță ridicată (HR);
♦ Vd:0 – Uscarea\Ofilirea vasculară (Verticillium dahliae), Toleranță ridicată (HR);
♦ Ma, Mi, Mj – Nematozi (Meloidogyne arenaria/incognita/javanica), Toleranță medie (IR); etc.
Producator: Syngenta

Fig. 1 Tomatele Solerex F1 (Lycopersicum esculentum „ Solerex F1”), in gradina

Fig. 2 Tomatele Solerex F1 (Lycopersicum esculentum „ Solerex F1”)

Fig. 3 Tomatele Solerex F1 (Lycopersicum esculentum „Solerex F1”), greutate

Fig. 4 Tomatele Solerex F1 (Lycopersicum esculentum „ Solerex F1”)
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Tomatele Solerex F1: cultivare, cracteristici