mai 27 2017
Topinambur (Helianthus tuberosus): cultivare, descriere
Denumire populara: topinambur, napul de pamant, nap porcesc, picioica, mar de pamant, cartoful saracilor, cartofi porcesti
Denumire populara in alte limbi: engleza: sunroot, earthe apple, topinambour, Jerusalem artichoke
Denumirea stiintifica: Helianthus tuberosus
Origine: Topinamburul este o planta originara din America de Nord
Grupa legumicola: legume de la care se consuma tuberculii
Importanta topinamburului:
Topinamburul face parte din genul Helianthus, ca si floarea soarelui. Napul este o planta perena cu tubercului, cu multiple ramificatii si inaltimi ce pot ajunge pana la 2.4-3 m.
Frunzele au forma ovala, mai late in partea centrala si lungimea de 15-20 cm, Vezi fig.
Florile apar la sfarsitul verii si sunt colotare in galben, asemanatoare celor de floarea soarelui.
Tuberculuii reprezinta partile comestibile ale plantei, care se dezvolta pe radacinile subtiri ale plantei. Acestia au forma alungita, miezul de culoare alba, coaja galbuie-maronie si lungimi intre 3-10 cm.
Topinamburul se cultiva adesea pentru tuberculuii subterani (asemanatori cartofului) sau ca planta decorativa, pentru florile sale, asemanatoare cu cele de floarea soarelui. Tuberculuii cultivati sunt folositi ca inlocuitori de cartofi, mai ales de persoanele care au probleme cu greutatea, acestia fiind mai dulci si mai aromati, dar cu mai putine calorii.
Radacinile de Topinambur sunt bogate in: Potasiu 650 mg, Fosfor 78 mg, Magneziu 17 mg, Calciu 14 mg, Fier 3.4 mg, Apa 79 g, Proteine 2,44 g, Glucide 4 g.
Tuberculuii de topinambur nu contin amidon, dar contin Inulina (un tip de oligozaharida) care da gustul dulce, fiind recomandat persoanelor diabetice. Acesta poate fi folosit fiert, prajit, stors (suc) sau cruzi (in salate). Consumat in cantitati mari, topinamburul, poate cauza diaree la persoane care nu-l tolereaza.
Factori ecologici limitativi:
Temperatura optima pentru cresterea plantelor de Topinambur trebuie sa varieze intre 15-27°C, acesta tolerand o temperatura minima absoluta de 7°C si cea maxima de 30°C. Partile subterane ale plantei tolereaza si temperaturi cu mult <0°C. Temperatura solului este cea care imbunatateste aroma si textura tuberculilor de Topinambur.
Lumina este foarte importanta pentru dezvoltarea napului porcesc, plantarea tuberculilor trebuie realizata in spatii unde soarele poate ajunge cu usurinta la plante.
Umiditatea (apa) pentru Topinambur este un factor important, acesta necesita udari cu cantitati de apa suficiente, dar poate suporta si perioade de uscaciune.
Solul pentru Topinambur trebuie sa fie bine drenat, cu fertilitate moderata si un pH neutru.
Cultura topinamburului
Plantarea tuberculilor se realizeaza primavara sau toamna (la 2 saptamani dupa primul inghet) la o adancime de 8-10 cm (in functie de dimensiunea tubercului). Se acopera cu grija tubercului, se taseaza usor solul apoi se uda cu o cantitate suficienta de apa. Productia tuberculilor este intre 2-4 kg/mp.
Recoltarea topinamburului se realizeaza la sfarzitul toamnei sau pot fi lasati in sol, urmand a fi recoltati in momentul cand este necesar. In zonele unde solul ingheata in profunzime, se recomanda recoltarea tuberculilor la 2 saptamani dupa primul inghet.
Pastrarea tuberculilor se realizeaza in frigider (timp de cateva luni), dupa ce acestia au fost spalati si uscati.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Topinambur (Helianthus tuberosus): cultivare, descriere