iul. 18 2021

Udarea Ardeiului in gradina, camp, solar, sera

Plantele de Ardei necesita o cantitate relativ mare de apa, pentru  a avea o dezvoltare armonioasa si o productie ridicata. Apa este elementul deosebit de important care ajuta la dezvoltarea plantelor de ardei (gras, capia, gogosar, iute, etc.).

Pentru o udare  corecta a plantelor de ardei trebuie sa avem in vedere: cand, cat si cum le udam, astfel incat sa asiguram mentinerea solului reavan o perioada cat mai lunga de timp.

Ardeiul are un sistem radicular superficial (majoritatea radacinilor sa gasesc aproape de suprafata solului, in primii 30 cm), motiv pentru care se recomanda o udare regulata si frecventa a ardeiului,  cu cantitati mici de apa. Acest tip de udare permite producerea unor plante viguroase cu productivitate ridicata si fructe de calitate superioara.

Udarea printr-un sistem de irigare prin pricurare este modul ideal de a uda ardeiul, udarea lenta si in profunzime ajuta la dezvoltarea optima a radacinilor plantelor de ardei si reduce riscul aparitiei bolilor foliare ce pot aparea in urma prezentei apei pe frunze.

De regula, udarea trebuie facuta tinand cont de: fenofaze (stadiile de crestere, dezvoltare & fructificare), tipul de sol (textura solului), temperatura aerului; umiditatea solului; cantitatea de apa cazuta din precipitatii (la culturile realizate in exterior: camp si gradina); etc. Astfel, in timpul verii (perioadei calduroase), udarea se poate realiza de 2-3 ori pe saptamana sau chiar zilnic, iar toamna tarziu mai rar (in perioadele racoroase o data pe saptamana).

Temperatura apei utilizata la udat/irigat, este de asemenea importanta si este bine sa se situeze in jurul valorii de 23°C.

Cantitatea de apa folosita la udarea/irigarea prin picurare difera in functie de fenofaze si marimea plantelor:

  1. prima udare a plantelor de ardei se efectueaza imediat dupa plantarea rasadurilor cu cca. 1-1,5 l/planta.
  2. urmatoarele udari se for efectua la cca. 10-14 zile de la plantare (timp in care este necesara inradacinarea si extinderea cat mai in profunzime a sistemului radicular).  Aceste udari se vor efectua la un interval de cca. 2-5 zile sau mai des, in functie de textura solului, precipitatii, mulcire cu folie, temperatura aerului, etc., cu cca. 1 l/planta;
  3. cand fructele de ardei au aparut si plantele sunt bine dezvoltate, udarea se face la 2-3 zile  sau mai des, in functie de textura solului, precipitatii, mulcire cu folie, temperatura aerului, etc.,  cu 1-2 litri pe planta;
  4. cand primele fructe au ajuns la dimensiunea maxima, udarea trebuie sa se realizeze regulat la 1-3 zile, folosind cantități suficiente de apa: 1,5-3,5 litri/planta;
  5. odată cu scăderea temperaturilor exterioare (in lunile de toamna) vom reduce treptat si cantitatea de apa administrata de la  2-3 l/planta (o data la 1-3 zile) la 1,5-2 l pe planta (o data la 1-3 zile).

In urma udarii plantelor de ardei trebuie sa asiguram mentinerea solului reavan pe adancimea la care se găsește sistemul radicular (cca. 30 cm).

Atentie !!! Recomandarile sunt doar orientative, intrucat cantitatea de apa folosita la udare este diferita in functie de: textura solului (nisipoasa, nisipo-lutoasa, lutoasa, argiloasa); cultura este sau nu este mulcita cu folie;  precipitatii (la culturile din exterior:  camp si gradina); rezerva de apa din sol,  fenofaze; soiul/hibridul si conducerea acestuia  (cu crestere determinata – plante cu port jos; cu crestere nedetermibata – plante cu port inalt, plante cu port mediu); masa foliara a plantelor de ardei; vigoarea soiului/speciei; etc.

Textura solului influențează norma de udare (cantitatea de apa ce se aplica la o singura udare) astfel: solul nisipos (usor si bine drenat) permite trecerea apei prin el intr-un timp mai scurt decat prin solul argilos si nu retine apa o perioada lunga, motiv pentru care udarea ardeiului se face mai des.

Printre problemele aparute in urma udarilor necorespunzatoare putem aminti:

◊  Lipsa apei (perioadele de seceta) conduce rapid la avortarea florilor de ardei.

◊  Carenta de calciu la ardei – udarile neregulate (alternanta intre irigarea excesiva si perioade de seceta), ingreuneaza absorbtia optima a calciului de catre planta, apărând frecvent simptomele carentei pe fruct.

◊  Favorizarea aparitiei bolilor pe frunzele si fructele de ardei este determinata adesea de  udarea/irigarea prin aspersie (prezenta apei pe frunze).  Prezenta apei pe frunze conduce frecvant la aparitia de boli grave ca: bacterioze la ardei, putregaiuri la ardei,  etc.

◊  Putrezirea radacinilor – umiditatea in exces la sol (mai ales pe soluri grele-argiloase) scade cantitatea de aer/oxigen  din sol si împiedica astfel respirația  rădăcinilor plantei, conducand adesea  la putrezirea acestora sau la favorizarea apariției bolilor de sol (fuzarioza la ardei, verticilioza la ardei, etc).

◊  Udarea in exces a plantelor de ardei după plantare (primele saptamani)  conduce la stagnarea creșterii si îngălbenirea frunzelor plantelor de ardei.

Metode de irigare la ardei:

  • irigarea prin picurare;
  • irigarea manuala a fiecărei plante cu stropitoarea sau furtunul de gradina;
  • irigarea prin aspersie;
  • irigarea prin rigole; etc.

Cand udam plantele de ardei

♦  In lunile de primavara si toamna udarea ardeiului se va efectua preferabil dimineața devreme;

♦  In lunile calduroase de vara udarea se va face preferabil noaptea sau dimineața devreme.

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Udarea Ardeiului in gradina, camp, solar, sera

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii