sept. 29 2013

Umiditatea solului – Metode pentru Determinarea umiditatii

umiditatea-solului-substratuluiUmiditatea solului si a substratului de cultura,  reprezinta cantitatea de apa legata in mod fizic de sol-substrat. Umiditatea solului reprezinta unul dintre parametrii cei mai importanti in horticultura, intrucat majoritatea speciilor horticole pentru o crestere armonioasa au nevoie de apa in sol (substrat)  la parametrii optimi.

Optimul difera foarte mult de la o specie horticola la alta, de la o varietate la alta si de la o fenofaza la alta.

Determinarea umiditatii:

Umiditatea solului se determina prin mai multe metode.

a). Determinarea umiditatii in Laboratorul de Agrochimie-Pedologie se face utilizand o etuva in care se incalzeste solul la 105°C pentru a se evapora apa legata de sol sau substrat;

b). Determinarea umiditatii cu ajutorul aparatelor de teren electronice se face utilizand echipamente de teren electronice care se infig in sol si ne ofera valori ale umiditatii solului (Vezi fig.). Utilizarea echipamentelor electronice este usoara, ieftina si la indemana oferindu-ne informatii prind umiditatea si ne ajuta sa luam decizii importante (daca este sau nu necesar sa irigam). Sistemele moderne de irigare au posibilitatea de a li se interconecta un senzor de umiditate pentru sol.

c). Dererminarea umiditatii momentane a solului organoleptic (cu ajutorul simturilor: vaz, pipait, culoare, aspect, etc.) se face observand solul si incadrandul in una din categoriile de mai jos:

  1. uscat – solul nu lasa senzatia de umezeala cand este strans in palma si nu raceste mana (senzatia de racoare), tinut la soare nu isi schimba culoarea prin uscare. Solul nisipos curge iar cel argilos se desface in graunte mari;
  2. uscat-reavan –  solul strans in palma lasa o usoara senzatie de umezeala;
  3. reavan – solul strans in palma lasa o senzatie clara de umezeala, dar nu umezeste mana la o strangere puternica, printr-o strangere in palma apare senzatia de racoare, se decoloreaza putin prin uscare la soare. Solul / substratul reavan reprezinta optimul de umiditate pentru majoritatea speciilor horticole;
  4. reavan-jilav – in palma solul lasa o senzatie de umezeala accentuata, iar printr-o strangere puternica pilelea se va umezi usor;
  5. jilav – solul tinut in palma umezeste bine pielea acesteia, dar nu lasa sa se vada apa nici atunci cand este strans puternic in mana;
  6. jilav-umed – solul umezeste bine mana la strangere si in urma strangerii puternice in palma se observa putina apa;
  7. umed – solul  umezeste mana fara strangere, lasa sa se vada bine apa (strans in palma apar picaturi intre degete), dar nu picura;
  8. umed-ud – solul prin strangere puternica lasa apa sa picure printre degete;
  9. ud – solul lasa sa picure apa de la sine, sau printr-o strangere usoara apa picura printre degete;
  10. submers-partial – solul este preluat de pe un teren pe care apa balteste pe zone pe suprafata acestuia (inundat partial);
  11. submers – solul este scos din apa care balteste la suprafata terenului si o acopera (inundat complet).

Diversitatea de specii horticole fac paractic ca sa  existe specii care sa suporte o perioada mai scurta sau mai lunga solul intr-un anumit stadiu de la submers la uscat.

Atentie !!! Moniorizarea umiditatii solului este importanta atat pentru a decide cand avem nevoie de irigare dar si pentru a ne avertiza asupra umiditatii excesive (submers-partial, submers) care impiedica respiratia la nivelul sistemului radicular (apa inlocuieste aerul din sol) si poate conduce la afectarea grava sau moartea plantelor neadaptate (radacinile nu gasesc aer pentru respiratie).

Determinarea-Umiditatii-Solului

Fig. 1 Umidometru (aparat pentru determinarea Umiditatii) si pH-ului solului si substraturilor de cultura

Determinarea-Umiditatii-Solului

Fig. 2 Umidometru (aparat pentru determinarea Umiditatii) si pH-ului solului si substraturilor de cultura

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Umiditatea solului – Metode pentru Determinarea umiditatii

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii