iul. 06 2014

Usturoiul de Egipt (Rocambole): descriere, cultivare

usturoiul rocambole-de EgiptFamilia: LILIACEAE

Usturoiul de Egipt se regaseste in aceeasi familie botanica cu: Ceapa comuna, Prazul, Usturoiul comun, Ceapa de Egipt, Ceapa esalota, etc.

Denumire populara: Usturoiul de Egipt, Usturoi Rocambole, Usturoi sarpe, usturoi serpesc, etc.

Denumire populara in engleza: Garlic Rocambole, Egyptian Garlic, Hardneck garlic

Grupa Legumicola: Legumele Bulboase

Denumire stiintifica: Allium sativum var. ophioscorodon

Origine

Specie erbacee a carei origine se presupune a fi din Asia Centrala (Kazakhstan, Vestul Chinei, Uzbekistan). Usturoiul a fost cultivat  in Egipt (1.600 iHr.) dar si in China, India si zona Mediteraneana. Usturoiul de Egipt-Rocambole face parte din grupul Ophioscorodon, specific ca si cultura zonei de Est a Europei.

Usturoiul de Egipt-Rocambole in Romania pe intreg cuprinsul tarii (unde intruneste conditii favorabile) pe suprafete reduse direct in camp sau gradina.

Factori Ecologici Limitativi:

Temperatura (caldura) – usturoiul se incadreaza la plante putin-pretentioase fata de caldura.

Usturoiul de Egipt-Rocambole (Allium sativum var. ophioscorodon) prefera temperaturi in intervalul 18…30ºC. Temperatura minima suportata este de 7ºC iar cea maxima 34ºC.

Pragul de minim de la care partea subterana este afectata de inghet este de -20 ºC iar pentru cresterile tinere este de   -5ºC.

Lumina: usturoiul de Egipt este din punct de vedere al fotoperioadei o planta de zi lunga (>14 ore), pentru formarea capatanilor. In conditii de zi scurta (<12 ore/zi) planta dezvolta aparatul foliar, dar nu formeaza capatana mare. Pentru usturoiul verde este suficienta si recomandata o zi scurta. Usturoiul este o specie cu temperament de lumina (prefera locurile insorite). In conditii de umbrire excesiva nu formeaza capatana.

Umiditatea (apa):

Usturoiul Rocambole (Allium sativum var. ophioscorodon) este o cultura cu cerinte ridicate fata de umiditatea din sol, prefera solurile reavene. Irigarea prin aspersie este aproape obligatorie la cultura de usturoi.

Atentie !!! – umiditatea excesiva, mai ales in perioada premergatoare recoltarii conduce la aparitia bolilor de sol.

Solul – Usturoiul de Egipt este o planta cu cerinte ridiate fata de sol vegeteaza bine pe soluri mijlocii-usoare, fertile (bogate in materie organica), bine drenate, reavene, afanate. Planta prefera solurile luto-nisipoase, aluviale (zona de lunca a raurilor), lutoase, etc. Usturoiul vegeteaza si pe solurile grele-compacte: argiloase, argilo-lutoase, dar rezultatele sunt adesea slabe.

Reactia solului: usturoiul prefera un pH intre 6-6.6 dar vegeteaza in valori mai largi de pH intre 5.6-8.

Descriere:

Usturoiul de Egipt este o specie erbacee anuala.

  • Bulbul ovoidal (capatana) este compus din 12-15 bulbili (catei, graunti) prinsi pe un disc comun. Acestia sunt inveliti de tunici pergamentoase commune. Bulbul-grauntele de usturoi are in mijloc un mugur prins de discul propriu, acesta este acoperit de o zona carnoasa ce are la exterior tunica pergamentoasa.
  • Frunzele de usturoi sunt comestibile (usturoi verde), liniare, netede, de culoare verde, lungi de 40-60 cm, ascutite la varf, de dimensiuni mari (Vezi fig.);
  • Inflorescenta este compusa din numerosi bulbisori aerieni (utilizati la infiintarea unei noi culturi), acoperiti de o pelicula protectoare a carei parte superioara are o prelungire – asemanatoare cu cea de praz (Vezi fig.);
  • Radacina este firoasa.

Fertilizarea se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii de usturoi.

Recoltarea capatanii se face atunci cand frunzele s-au uscat (iulie-august). Recoltarea se face prin smulgere sau mecanizat. Recoltarea la usturoiul verde se face cand aceasta a atins dimensiunile de recoltare si comercializare.

Utilizare: capatana de usturoi se utilizeaza in stare cruda sau ca condiment in diverse preparate culinare.

Inmultirea si infiintarea culturii de usturoi Rocambole se poate face prin:

  • Bulbisorii aerieni – plantati in camp-gradini vara (iulie-august) sau primavara devreme (bulbisori aerieni de dimensiuni mari).

Boli la usturoiul de Egipt: Mana la ceapa & usturoi (Peronospora destructor), Alternarioza – Patarea purpurie a cepei (Alternaria porri  & Stemphylium vesicarium), Rugina (Puccinia porri), Viroze – dungarea galbena (Onion yellow dwarf virus), etc.;

Boli de sol & depozit: Putregaiul alb al bulbilor (Sclerotium cepivorum), Putregaiul cenusiu (Botrytis allii), Fuzarioza (Fusarium oxysporum f. sp. cepae), Putregaiul roz al radacinilor (Pyrenochaeta terrestris), Helmintosporioza usturoiului (Helminthosporium allii).

Daunatori la usturoiul de Egipt: Trips comun (Thrips tabaci), Nematodul tulpinilor si bulbilor (Ditylenchus dipsaci), Paianjenul bulbilor (Rhizoglyphus echinopus), Musca usturoiului (Suillia lurida), Musca bulbilor (Eumerus strigatus), etc.

usturoiul rocambole

Fig. 1 Usturoi Serpesc (Allium sativum var. ophioscorodon)

usturoiul rocambole

Fig. 2 Usturoiul  Rocambole (Allium sativum var. ophioscorodon)

usturoiul rocambole

Fig. 3 Usturoiul de Egipt – Rocambole (Allium sativum var. ophioscorodon)

usturoiul rocambole

Fig. 4 Usturoiul de Egipt – Rocambole (Allium sativum var. ophioscorodon)

usturoiul rocambole

Fig. 5 Usturoiul de Egipt – Rocambole (Allium sativum var. ophioscorodon)

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Usturoiul de Egipt (Rocambole): descriere, cultivare

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii