oct. 19 2014
Varza creata (Brassica oleracea var. sabauda)
Familia: CRUCIFERAE sin. BRASSICACEAE
Varza creata se regaseste in aceeasi familie botanica cu: Varza alba pentru capatana, Varza rosie pentru capatana, Varza de Bruxelles, Varza de frunze, Varza chinezeasca, Broccoli, Conopida, Gulia, etc.
Denumire populara: Varza creata
Denumire populara in engleza: Savoy cabbage, etc.
Grupa Legumicola: Legume din grupa Verzei – Varzoase
Denumire stiintifica: Brassica oleracea var. sabauda
Origine
Specie erbacee bienala, a carei origine se presupune ca a fi in speciile indigene din Zona Atlanticului de Nord-European (Anglia si Franta) sau in zona de coasta a Mediteranei. Cateva dintre speciie salbatice le Brassica ar fi: Brassica cretica (specie din zona Marii Egee), Brassica rupestris – incana (din Sicilia, Italia), Brassica oleracea (Nordul Spaniei, Sudul Frantei si Sud-Vestul Angliei). Dupa unii autori se pare ca Brassica montana’s ar sta la baza verzei crete din zilele noastre ( Snogerup, 1980). Varza a fost cultivata in Europa inca din antichitate de catre romani si greci. Varza a fost raspandita pe continentul European de catre romani in secolul 14.
Sortimentul de soiuri si hibrizi (F1) pentru Varza creata: Vertus 3, Cavolo Verza Franchi Mantovano, Famosa F1, Clarissa F1, Cavolo cappuccino, Samantha F1, MELISSA, etc.
Bazine legumicole in care se cultiva varza creata
Varza creata se cultiva in tara noastra pe intreg cuprinsul tarii (unde intruneste conditii favorabile) direct in camp sau gradina.
Cultura verzei in camp este puternic dezvoltata in zone ca: Matca -Tecuci, Adunatii Copaceni, Vidra, Izbiceni, Baleni-Sarbi, Seleusi (Arad), Macea – Curtici, Braila, Colibasi (Giurgiu).
Utilizare: leguma, planta medicinala
Factori Ecologici Limitativi:
Temperatura (caldura) – varza creata se incadreaza la plante putin-pretentioase fata de caldura.
Semintele de varza germineaza incepand cu 5 ºC si au nevoie de 28 zile pentru a germina. Temperaturile optime pentru germinare sunt situate in intervalul 15…25 ºC (germineaza in 10…6 zile).
Varza creata (Brassica oleracea var. sabauda) prefera temperaturi in intervalul 15…25ºC. Temperatura minima suportata este de 7ºC iar cea maxima 33ºC.
Pragul de minim de la care plantele mature (au capatana formata) sunt afectate de inghet este de -7ºC (difera de la varietate la varietate). Pragul de minim de la care cresterile tinere sunt afectate de inghet este de -1 ºC.
Lumina: varza creata este din punct de vedere al fotoperioadei o planta de: zi neutra (12-14 ore), zi lunga (>14 ore), cu cerinte moderate fata de lumina (semiumbra – soare).
Umiditatea (apa):
Varza creata este o cultura cu cerinte ridicate fata de umiditatea din sol, prefera solurile reavene. Irigarea prin picurare sau aspersie este aproape obligatorie la cultura de varza creata. Atentie !!! – alternanta perioadelor de seceta cu cele de umiditate excesiva in sol atunci cand capatana este deja formata va conduce la craparea capatanii de varza creata.
Solul – Varza creata este o specie cu cerinte moderate fata de sol, vegeteaza bine pe soluri mijlocii-usoare, fertile (bogate in materie organica), bine drenate, reavene, afanate. Planta prefera solurile luto-nisipoase, aluviale (zona de lunca a raurilor), argilo-nisipoase, lutoase, etc. Varza creata suporta si solurile grele-compacte: argiloase, argilo lutoase.
Reactia solului: varza creata prefera un pH intre 6.8-7.2 dar vegeteaza in valori mai largi de pH intre 5.5-8. O reactie acida a solului (slab-moderat acid) va crea premizele aparitiei bolii de radacina – Hernia radacinilor de crucifere (Plasmodiophora brassicae);
Descriere:
Varza creata este o specie erbacee bienala (traieste doi ani).
- Frunzele de varza creata sunt carnoase, cu limbul lat, au suprafata pronuntat-gofrata, acoperita cu un strat subtire de pruina (Vezi fig.), cu gust dulceag. Frunzele formeaza un mugure urias compact – capatana verzei (care se consuma ca leguma). Frunzele aflate la interior sunt sessile, verzi cu rol in depozitarea substantelor de rezerva (Vezi fig.). Frunzele de la interior formeaza o capatana afanata si sensibila la crapare;
- Tulpina verzei din primul an este scurta (15-20 cm) si cilindrica. Tulpina florifera apare in anul al doilea este inalta 1-1.5 m si bine ramificata;
- Florile de varza sunt galbene, grupate in inflorescente de tip racem-lung.
- Fructul este de tip silicva-cilindrica, usor turtita, ce contine 10-15 seminte mici, sferice de culoare maro-inchis.
- Radacina este pivotanta si bine ramificata;
Fertilizarea se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii de Varza creata.
Recoltarea capatanii se face pe masura ce aceasta a atins dimensiunile specifice varietatii. Intârzierea la recoltare conduce la craparea capatanii.
Utilizare: capatana de varza creata se utilizeaza in diverse preparate culinare.
Inmultirea si infiintarea culturii de varza creata se poate face prin:
- seminte semanate in aprilie-mai pentru producerea de rasad. Rasadul pentru cultura de toamna (tarzie) se planteaza in camp, gradina in iunie.
Boli la varza creata: Caderea plantutelor (Pythium ultimum), Rugina alba (Albugo candida), Mana verzei (Peronospora brassicae), Fainarea cruciferelor (Erysiphe communis), Patarea neagra (Alternaria brassicae), Putregaiul uscat (Phoma lingam), Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), Bacterioza -Nervatiunea neagra (Xanthomonas campestris), etc.
Daunatori la varza creata: Buha verzei (Mamestra brassicae), Fluturele alb al verzei (Pieris brassicae), Musca verzei (Delia brassicae), Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum), Musulita alba a verzei (Aleyrodes brassicae), Puricii cruciferelor (Phyllotreta spp.), Paduchele cenusiu al verzei (Brevicoryne brassicae), Melcii fara cochilie – Limaxul cenusiu, Coropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa), Cartita, Gargarita tulpinilor de varza (Ceutorhynchus quadridens), etc.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Varza creata (Brassica oleracea var. sabauda)