feb. 02 2019

Arbust de ceai verde-negru (Camelia sinensis): ingrijire

Familia: THEACEAE

Denumire stiintifica: Camelia sinensis

Denumire populara: Arbust de ceai, Arbust de ceai verde chinezesc, Arbust de ceai negru chinezesc, Camelia Chinezeasa

Origine: este o planta originara din China, Japonia.

Proprietati ornamentale: Camelia sinensis este o planta perena, cu aspect de arbust, ce poate ajunge la inaltimi de pana la 5-6 m si latime de 3m, dar se recomanda taierea acestuia la inaltimi de 1-1,5 m, pentru al putea gestiona mai usor.

Camelia sinensis este o planta decorativa prin frunze, la noi in tara, aceasta se cultiva ca planta ornamentala de apartament sau medicinala.

Frunzele sunt persistente, alterne, lanceolate, lucioase, colorate in verde deschis (cele tinere) si verde inchis (cele mature), cu margini zimtate,  lungi de 7-20 cm si late de 2-7 cm, cu peduncul scurt de 5-10 mm.

Frunzele tinere (contin 4% cofeina) sunt culese in perioadele calde ale anului (cand plantele sunt in perioada de crestere), in momente optime (acestea fiind folosite in producerea de ceai verde si negru), altfel calitatea ceaiului poate fi influentata.

Frunzele de Camelia sinensis contin uleiuri esentiale, polifenoli (antioxidanti), vitamine, minerale si enzime.

Pentru obtinerea ceiului verde, frunzele sunt aburite si uscate, iar pentru producerea ceaiului negru, frunzele sunt fermentate si uscate.

Inflorirea la Camelia sinensis are loc toamna (octombrie-noiembrie). Pentru a induce inflorirea, dupa aparitia mugurilor, se recomanda amplasarea plantelor in incaperi unde temperatura este de  7-12°C.

Florile  la Arborele de ceai apar toamna, la axila frunzelor, solitare sau grupate (2-3), de dimensiuni reduse. Florile sunt formate din 5-6 sepalele de culoare verde, 7-8  petale de culoare alba, peste 200 stamine de 8-12 mm lungime si antere de culoare  galbena.

Dupa trecerea florilor vor aprea fructele, de forma rotunda, cu diametru de 2-3 cm, ce contin semintele sferice cu diametru de 0,8-1,5 cm de culoare maronie la maturitate. Intr-un kilogram de seminte intra circa 400-600 seminte.

Semintele Arborelui de ceai sunt folosite la prepararea uleiului de ceai.

Se recomanda taierea plantelor de Camelia sinensis dupa perioada de inflorire, inlaturand astfel si ramurile uscate.

Temperaturile optime pentru o bune crestere a plantelor de Arbore de ceai trebuie sa varieze intre 20-30°C, temperatura minima tolerata este de 8°C, iar cea maxima de 35°C. Temperatura de  -5°C  provoaca moartea plantelor de Camelia sinensis.

Udarea la Camelia sinensis se face regulat folosind apa de ploaie in cantitati sufuciente, lasand sa se usuce la suprafata substratul intre doua udari. Udarea este foarte importanta, uscarea substratului poate conduce la caderea mugurilor. Pentru perioada de iarna, udarea se face mai rar, folosind cantitati reduse de apa.

Substratul (pamantul) pentru Camelia sinensis trebuie sa aiba un pH acid (4,5-5,5), un continut ridicat in materie organica, sa fie reavan si bine drenat (nu suporta excesul de umiditate – baltirea apei). pH-ul  substratului sau solului se poate determina usor folosind  hartia de pH.

Tranplantarea se poate realiza la 2-4 ani, tinand cont de rata de crestere a plantelor. Daca radacinile au crescut si au ocupat in intregime vasul de cultura, se recomanda transplantarea intr-un vas de dimensiuni mai mari.

Daunatori: Afide, Acarienii plantelor, etc.

Fig. 1 Arbust de ceai verde-negru (Camelia sinensis)

Fig. 2 Arbust de ceai verde-negru (Camelia sinensis)

Categorie: Plante medicinale

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Arbust de ceai verde-negru (Camelia sinensis): ingrijire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii