ian. 20 2019
Cultura de Coriandru: infiintare, ingrijire, recoltare
Cultura de Coriandru in gradina si camp (Coriandrum sativum) este o cultura anuala, fara pretentii deosebite, se intalneste in Sudul si Vestul Romaniei.
Utilizare: coriandrul (Coriandrum sativum) are utilizari numeroase ale fructelor, frunzelor, florilor in scopuri: medicinale, industria alimentara, melifere (pentru cantitatea mare de polen), industria cosmetica, industria alimentara, frunzele sunt condiment, etc.
Conditii de cultivare:
Solul – prefera solurile moderat fertile, profunde, bine drenate, care ii ofera conditii optime de crestere. Planta vegeteaza pe soluri afanate, lutoase sau luto-nisipoase si bogate in calciu. Drenajul corespunzator este foarte important pentru o crestere viguroasa a Coriandrului.
Reactia solului: Coriandrul prefera un pH intre 6,5-7,5 si vegeteaza in valori mai largi de pH intre 4-8.
Udarea este o specie cu toleranta moderata la seceta, udarea trebuie realizata cu cantitati suficiente de apa in perioada de crestere. In perioadele secetoase se recomanda obligatoriu irigarea prin aspersie;
Lumina este o planta cu temperament de lumina (locuri insorite).
Temperatura – partea aeriana a plantei de Coriandrul (Coriandrum sativum) este afectata de temperaturile < -9°C. Temperatura optima pentru cresterea Coriandrului poate varia intre 15-25°C, maxima tolerata fiind de 32°C.
Semintele de coriandru germineaza de la 5°C, sfiind necesare 2-3 saptaman pana la rasarirea plantutelor.
Infiintarea culturii de coriandru (Coriandrum sativum):
Rotatia culturii se recomanda la 4 ani.
Pregatirea solului se incepe cu aratura adanca sau sapat la cazma care se face la o adancime de 20-30 cm, urmata de maruntire si nivelare cu ajutorul frezei montate pe tractor, etc. sau al motocultorului (motosapei) echipate cu freza, sau unelte manuale (sapa si grebla).
Fertilizarea:
Fertilizarea de baza se poate face cu ingrasaminte complexe din gama YARA Mila: YaraMila ACTYVA S (16-15-15 + 6.5% SO3) 250 Kg/ha.
Fertilizarea se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii.
Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.
Infiintarea culturii – Semanatul:
Semanatul se face in martie dupa topirea zapezii (temperatura solului se menține constanta la 1-3°C) utilizand semanatori universale. Se va utiliza o norma de semănat de 10 Kg/Ha, la o distanta de 12,5 cm sau 25 cm intre randuri si o adancime de 3 cm.
Combatera buruienilor in cultura se va face prin: plivit, prasile mecanizate, prasile manuale, erbicidare.
Erbicidarea la coriandru pentru seminţe se poate face cu: Challenge 600 SC (600 g/l aclonifen).
Lucrari: plivit, prasile mecanizate, prasile manuale pentru spargerea crustei si combaterea buruienilor, erbicidare, irigarea in perioadele de seceta excesiva, combaterea bolilor si daunatorilor, polenizarea cu stupi de albine.
Recoltarea fructelor se face utilizand combina pentru cereale, la 3-4 luni de la semanat. Productia de fructe este de circa 1,5 t/ha. Recoltarea frunzelor se face la 30-40 zile de la semanat (cand plantele au 10-15 cm inaltime), plantele infloresc la 70-80 zile de la semanat.
Capacitatea de germinare scade dupa 2-3 ani.
Boli si daunatori:
Boli: Sclerotinia spp., Pseudomonas syringae pv. coriandricola, Fuzarioza (Fusarium oxysporum), etc.
Daunatori: Viespea semintelor de coriandru (Systole coriandri), Afide (Myzus persicae), etc.
Atentie !!! – la restrictiile privind pesticidele, ingrasamintele la culturile de plante medicinale.
Categorie: Plante medicinale
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Cultura de Coriandru: infiintare, ingrijire, recoltare