apr. 13 2018
Alternanta de rodire la Pomii fructiferi: cauze
Alternanta de rodire este fenomenul frecvent intalnit la pomi care presupune faptul ca pomul dupa un (1) an cu fructificare abundenta, poate fructifica anul/anii urmator foarte slab sau deloc. Fenomenul de alternanta de rodire presupune fructificarea abundenta o data la 2 ani, dar se poate intampla ca sa treaca si mai multi ani pana ce pomul va rodii din nou.
Alternanta de rodire este un fenomen neplacut, atat in ferme cat si in gradinile familiale, întrucât avem nevoie de fructe in fiecare an, in mod constant.
Alternanta de rodire la pomi apare frecvent la specii de semintoase ca mar (Malus domestica), par (Pyrus communis), etc. dar poate fi intalnita rar si la samburoase ca: prun (Prunus domestica), cires (Prunus avium), visin (Prunus cerasus), etc.
♦ Cauza cea mai frecventa pentru aparitia alternantei de rodire la pomi este supraincarcarea cu fructe, fenomen ce va determina foarte probabil o diferentiere slaba sau deloc, a mugurilor de rod pentru anul urmator.
♦ O alta cauza este si de natura genetica – la unele soiuri apare foarte usor fenomenul de alternanta de rodire, astfel dupa o fructificare abundenta anul viitor vor fructifica slab sau deloc.
♦ Fenomenul de alternanta de rodire este influentat direct de o taiere necorespunzatoare a pomilor. In general se pastreaza prin taiere un numar mult prea mare de muguri de rod raportat la vigoarea pomului.
♦ Fertilitatea solului mult prea scazuta, alaturi de posibile carente poate genera alternanta de rodire;
♦ Vremea este si ea un factor determinant in alternanta de rodire la pomi. Inghetul organelor de rod, conduce la incapacitate de rodire in anumiti ani. ♦ O seceta prelungita poate conduce la o diferentiere slaba a mugurilor de rod;
♦ Atacul puternic de boli (care provoaca defolierea masiva) si daunatori (care provoaca defolierea) poate fi frecvent cauza aparitiei fenomenului de alternanta de rodire;
♦ Fertilizarea excesiva cu azot poate conduce la diminuarea diferentierii mugurilor de rod si implicit la intrarea in alternanta de rodire;
♦ Diferentierea mugurilor de rod poate fi influentata si de tipul de ramura de rod pe care fructifica un anumit soi;
♦ Si portaltoiul poate influenta sau poate conduce la alternanta de rodire a pomilor;
♦ Afectarea plantei de o eventuala fitotoxicitate (fenomen ce apare prin aplicarea necorespunzatoare a pesticidelor si fertilizantilor) poate contribuii de asemenea la o viitoare alternanta de rodire;
♦ Regulatorii biochimici de crestere si fructificare – aplicati necorespunzator pot influenta procesul de rodire si conduce la o eventuala alternata de rodire.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Alternanta de rodire la Pomii fructiferi: cauze