mart. 03 2024
Altoirea pomilor in V si Omega cu Clesti-Foarfeci de Altoit
Pentru altoirea in camp/gradina/livada in V si Omega (Ω) se utilizeaza aparate/clesti/masini/dispozitive/foarfeci de altoit dedicate cum ar fi: clestele de altoit 3T (AR-INNCOMP ARTITEC 3L / HT-GRAFT 3T), foarfeca de altoit MASTER.
Unelte/aparate/cleste/masini de altoit in camp/gradina se utilizează pentru altoirea ramurilor portaltoi/altoi, care trebuie sa aiba dimensiuni identice.
Acest tip de altoire mecanizat este utilizat atat la schimarea de sortiment (daca identificam ramuri portaltoi cu diamentrul intre 11-13 mm) cat si la altoirea pe portaltoi dedicați ce se încadrează in grosimea de (11-13 mm).
Altoirea in V si Omega cu clesti/foarfeci de altoit se face primavara (8 martie – mai).
Momentul ideal pentru debut la altoirea de primăvara este cel in care arbustul ornamental Forsythia x intermedia a înflorit.
Altoirea pomilor in V sau Omega (Ω) cu clestele/foarfeca de altoit
Altoirea este una din metodele de înmulțire vegetativa a soiurilor de pomi.
Altoirea este posibila datorita „calusului” (tesutul care conduce la vindecarea ranilor plantei). Calusul apare prin punerea in contact a zonelor generative ale plantei si este determinat de catre celulele cambiale „cambiu„.
Atât portaltoiul cat si altoiul trebuie sa provina din plante sanatoase (plante libere de viroze, micoplasmoze/fitoplasmoze, sau de cancer bacterian).
Variante de portaltoi pentru altoirea cu masina/aparatul/clestele/foarfeca de altoit:
Pentru ca altoirea sa reuseasca, in general, trebuiesc folosite specii de altoi si portaltoi din aceiasi specie sau acelasi gen-compatibil, ex. (Malus-genul silvestris-specia), dar pentru mai multa sigurata folositi datele din tabelul de mai jos.
La fiecare specie de pomi corespunde un anumit tip de portaltoi, in tabelul de mai jos vom surprinde acest aspect:
Nr. crt. | Specia (altoiul) | Portaltoiul |
1. | Marul | Marul franc (din samanta), Marul paduret (Malus sylvestris) |
2. | Parul | Parul franc (din samanta), Parul paduret (Pyrus pyraster) |
3. | Gutuiul | Gutuiul franc (din samanta), Soiuri de gutui utilizate si la par |
4. | Prunul | Prunul franc (din samanta), Corcodusul, Piersicul, Zarzarul |
5. | Ciresul | Ciresul franc (din samanta), Ciresul salbatic-paduret (Cerasus avium), Visinul |
6. | Visinul | Ciresul franc (din samanta), Ciresul salbatic (Cerasus avium), Visinul |
Ramurile portaltoi este obligatoriu sa se încadreze la locul altoirii in diametru 11-13 mm (limitare data de clestele/foarfeca de altoit). Diametrul se masoara usor cu un subler.
Ramurile Altoi vor avea obligatoriu diametrul in locul altoirii identic cu portaltoiul.
Materiale si unelte necesare in altoire
-unelte: foarfeca horticola, cleste de altoit 3T (AR-INNCOMP ARTITEC 3L / HT-GRAFT 3T) sau foarfeca de altoit MASTER.
–materiale: portaltoiul; ramuri altoi; banda de altoit sau banda pentru izolatii electrice (banda izolatoare TESA); Mastic de altoit (Arborrin, Potaben-CI, Arbokol Copper) sau Mastic preparat de noi dupa o reteta sau Ceara de altoit;
Reteta de mastic preparat in casa – ce se aplica la rece (nu trebuie incalzit la foc): 1 kg smoala, 200 g seu de vita; se topesc separat –fiecare in vasul sau, apoi calde se amesteca intr-un vas mare. In final va rezulta un mastic foarte bun ce nu carpa la temperaturi scazute.
ALTOIREA in V sau OMEGA (Ω) cu CLESTELE/FOARFECA DE ALTOIT
Este o metoda de altoire ce utilizeaza masini/aparate/clesti manuale pentru altoit in camp/livada. Aceasta metoda este relativ usor de aplicat, rezultatele se vad repede 3-4 saptamani, executata corecta a altoirii asigura un procent de prindere sub 60% (procent mult inferior metodei „Altoirie sub scoarta in cap de altoire la Mar, Par, Prun, Cires” care trece de 90%).
Momentul altoirii: metoda se poate aplica primavara, in perioada: 8 martie-15 mai, cu conditia ca afara sa fi fost cateva zile temperaturi de peste 10-15°C, pentru a pune seva in miscare si a da sanse mai mari calusarii rapide si implicit prinderii. Momentul cand facem altoirea – este preferabil sa fie intr-o zi cu temperaturi peste 10-15°C (zi calduroasa -insorita). Cu cat altoirea se face mai devreme (luna martie), cu atat sansele de prindere sunt mai mari.
Pentru altoirea in V sau OMEGA (Ω) cu masini/clesti de altoit se vor folosi portaltoi cu diametru intre 11-13 mm.
Pentru altoirea in V sau OMEGA (Ω) cu masini/clesti de altoit se vor folosi ramuri altoi ce au un diametru in zona de imbinare identic cu al portaltoiului.
Recoltarea ramurilor altoi:
Ramurile altoi se recolteaza inainte de pornirea in vegetatie: fenofaza BBCH00 – mugurii se afla in repaus vegetativ total.
Ideal este sa utilizam ramuri altoi drepte, ce prezinta muguri vegetativi sănătoși si viabili; ca si tip de ramuri: ramurile lacome: ramuri lungi vegetative „poarta doar muguri vegetativi”, iau nastere din muguri dorminzi in urma taierilor de regenerare/taierilor mai severe; au pozitie verticala si aspect general de „antene”, au diametru in zona de secționare de 11-13 mm.
Ramurile altoi, daca nu se folosesc imediat dupa recoltare, acestea se vor introduce cu grija (udam strict baza) cu baza intr-un vas cu cca. 2 cm de apa. Astfel, la umbra, ramurile altoi se pot pastra pana la 3 zile. Atentie !!! zona bazala „uda” nu se utilizeaza la altoit si se inlatura prin taiere.
Ramurile altoi se pot pastra la frigider prin mai multe metode. Se recolteaza si se fasoneaza egal la 30 cm, baza se înfășoară in șervetele umede (hartie igienica umeda), apoi cu totul se înfășoară complet in folie stretch (sau punga de plastic) si se pastreaza la frigider la 1,7°C … 4°C chiar si o (1) luna. Atentie !!! nu depozitati ramurile altoi in frigider in apropiere de fructe care in mod nadural elibereaza etilena (hormon vegetal care induce maturarea/senescenta).
Ramurile altoi este bine sa fie recoltate de la pomi sănătoși si de la soiuri valoroase ale caror fructe va plac.
Ideal este sa efectuati altoirea imediat dupa recoltarea ramurilor altoi.
Etapele altoirii cu masina/clestele de altoit
Prima operatiune este cea de identificare a unor ramuri portaltoi cu diametru de de 11-13 mm.
Urmatoarea etapa presupune sectionare portaltoiului la inaltimea si diametrul potrivit. Sectiunea pe portaltoi se va face cu forma/lama aleasa pe clește: V sau omega Ω de forma concava (ramura portaltoi mama).

Fig. 4 Sectionarea portaltoiului in Omega Ω de forma concava (ramura portaltoi mama) cu Cleste de altoit 3T

Fig. 5 Sectionarea portaltoiului in Omega Ω de forma concava (ramura portaltoi mama) cu Cleste de altoit 3T
Pe ramura altoi de dimensiuni/diametru identic cu portaltoiul (in zona de internoduri), vom utiliza foarfeca/clestele de altoit cu ajutorul caruia intr-o zona dreapta de internod, vom obtine o sectiune inversa (V sau omega Ω) cu cea de pe portaltoi convexa (ramura altoi tata). Ramura altoi pregatita va fi scurtata la 3 ochi (muguri).
Urmatoarea etapa, presupune imbinarea 1:1 (scoarta/coaja la coaja) a ramurii altoi (tata) in sectiunea de pe ramura de pe portaltoi (mama), imbinarea se face astfel incat scoarta/coaja sa se potriveasca perfect la nivel la exterior, numai asa se va asigura prinderea. Ramura altoi se bate usor (daca este cazul) cu foarfeca de altoit, astfel incat imbinarea sa fie perfecta (coaja la coaja).

Fig. 7 Imbinarea 1:1 (scoarta/coaja la coaja) a ramurii altoi (tata), in sectiunea Omega Ω de pe ramura de pe portaltoi (mama)

Fig. 8 Exemplificarea altoirii in Sectiune V, executata cu Cleste de altoit 3T (lama pt sectiune in V)
Legarea se face strans cu banda de altoit /banda TESA pentru izolatii electrice a zonei de altoire – de pe portaltoi si altoi.
Aplicarea pe capul altoiului a masticului de altoit (Arborrin, Potaben-CI, Arbokol Copper) sau ceara de altoit. Avem in vedere sa nu ramana nicio zona ranita / taiata fara sa fie acoperita cu mastic/ceara.
Odata cu pornirea in vegetatie, se va observa daca mugurii altoiului pornesc si ei. Se poate intampla ca pomii care au grefati pe ei altoi sa porneasca cu 1-3 saptamani intarziere in vegetatie.
Odata cu cresterea ramurilor altoi, acestea se vor lega/palisa si fixa cu ajutorul unor tutori, pentru a prevenii ruperea acestora de catre vant, animale, oameni.
Legatura (banda adeziva care asigura contactul intim) se va inlatura dupa 1-2 ani, atunci cand altoiul si portaltoiul au calusat (s-au unit) si zona altoita are tendinta de a creste peste banda.
Dezavantajele altoirii cu masina/aparatul/clestele de altoit
– lamele taietoare se deterioreaza rapid, sunt scumpe si trebuie inlocuite frecvent;
– este necesara o oarecare indemanare in utilizarea aparatelor de altoit;
– este necesara o oarecare experienta in alegerea ramurilor altoi si portaltoi;
– necesitatea utilizarii de ramuri altoi si portaltoi cu diametru intre 11-13 mm;
– procentul de prindere este mult inferior procedurii de altoire sub scoarta in cap de altoire;
– aparatele de altoit si lamele au un pret destul de ridicat, comparativ cu un banal briceag de altoire universal;
– reusita altoirii nu este sigura (altoi se pot prinde sau nu), asa ca pentru situatiile cu nereusita vom face o noua altoire in vara (daca este posibil) sau in primavara viitoare;
– ramurile altoi cresc repede si mai ales in situatia altoirilor din coronament (de schimbare de sortiment), exista riscul ca acestea sa se rupa usor din cauza vantului. Cu cat se altoieste mai aproape de sol, cu atat riscul ruperii este mai mic, in general este obligatorie legarea/palisarea/sustinerea;
– unii pomi se pot usca in urma unei altoirii nereusite; etc.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Altoirea pomilor in V si Omega cu Clesti-Foarfeci de Altoit