feb. 04 2024
Altoirea Marului Primavara sub scoarta in cap de aloire
Altoirea pomilor se practica de mii de ani, fiind menționata in scrieri inca din secolul I (29) î.Hr. sau a fost mentionata ca si procedeu in secolul al III-lea, in China Antica.
Altoirea Marului sub scoarta in cap de aloire se face primavara (8 martie – mai).
Momentul ideal pentru debut la altoirea de primavara la mar, este cel in care arbustul ornamental Forsythia x intermedia a inflorit.
Altoirea marului primavara
Altoirea mărului este una dintre metodele de inmultire vegetativa a soiurilor de mar.
Altoirea la mar este posibila datorita „calusului” (tesutul care conduce la vindecarea ranilor plantei). Calusul apare prin punerea in contact a zonelor generative ale plantei si este determinat de catre celulele cambiale „cambiu„.
Altoirea sub scoarta in cap de aloire la mar se foloseste, atat pentru inmultirea pomilor fructiferi, cat si pentru schimbarea sortimentului (trecerea rapida de la un soi de pom la alt soi de pom, Vezi fig.). Altoirea se aplica din necesitatea de a avea in sol un portaltoi: care imprima o anumita vigoare pomului, care suporta diverse tipuri de sol, rezistent la seceta, in portaltoi vom aplica un altoi dintr-un soi cunoscut, pe care ni-l dorim in gradina noastra (Jonathan, Golden, etc.).
Atat portaltoiul cat si altoiul trebuie sa provina din plante sanatoase (plante libere de viroze, micoplasmoze/fitoplasmoze, sau de cancer bacterian).
Variante de portaltoi pentru mar:
Din samanta / portaltoi generativi (franc): Mar franc (din samanta – Malus domestica); Mar paduret (Malus sylvestris);
Vegetativi din marcote: de vigoare mica (1,2-1,8 m inaltime), mijlocie (3-4 m inaltime), mare (4,5 – 4,9 m).
Este bine, in general, sa alegem portaltoi / diametru ramura altoita, cu grosimi ce variaza intre 1.5-5 cm, daca portaltoiul este mai gros, reusita poate fi mai mica (creste riscul expunerii la boli si imposibilitatea calusarii „vindecarii integrale” 1:1.).
Materiale si unelte necesare in altoire
-unelte: foarfeca horticola, foarfeca pentru ramuri groase, fierastrau horticol, briceag de altoit universal;
–materiale: portaltoiul; ramuri altoi; banda de altoit sau banda pentru izolatii electrice (banda izolatoare TESA); Mastic de altoit (Arborrin, Potaben-CI, Arbokol Copper) sau Mastic preparat de noi dupa o reteta sau Ceara de altoit;
Reteta de mastic- ce se aplica la rece (nu trebuie incalzit la foc): 1 kg smoala, 200 g seu de vita; se topesc separat –fiecare in vasul sau, apoi calde se amesteca intr-un vas mare. In final va rezulta un mastic foarte bun ce nu carpa la temperaturi scazute.
ALTOIREA MARULUI SUB SCOARTA IN CAP DE ALTOIRE
Este o metoda des folosita, intrucat este o metoda relativ usor de aplicat, rezultatele se vad repede, 3-4 saptamani si asigura un procent mare de prindere la mar (peste 90%).
Momentul altoirii: metoda se poate aplica primavara in perioada: 08 martie-15 mai cu conditia ca afara sa fi fost cateva zile temperaturi de peste 10-15°C (pentru a pune seva in miscare) si a face coaja portaltoiului sa se dezlipeasca mai usor. Momentul cand facem altoirea – este preferabil sa fie intr-o zi cu temperaturi in jurul valoriilor de 10-15°C (zi calduroasa -insorita). Cu cat altoirea se face mai devreme (luna martie), cu atat sansele de prindere sunt mai mari.
Pentru altoirea sub scoarta/coaja in cap de altoire se vor folosi portaltoi cu ramuri ce au un diametru intre 1,5-5 cm;
Recoltarea ramurilor altoi:
Ramurile altoi se recolteaza inainte de pornirea in vegetatie: fenofaza BBCH00 – mugurii vegetativi/foliari si micsti se afla in repaus vegetativ total.
Ideal este sa utilizam ramuri altoi cu grosimea de 0,4-0,8 cm; ca si tip de ramuri: ramurile lacome sunt ideale; ramura tip smicea, etc.; ramurile sa fie drepte; preferabil cu muguri vegetativi/foliari (mugure din care ia nastere o rozeta de frunze sau un lastar).
Ramurile altoi, imediat dupa recoltare, se vor introduce cu grija (udam strict baza) cu baza intr-un vas cu cca. 3 cm de apa. Astfel la umbra, ramurile altoi se pot pastra pana la 3 zile. Atentie !!! zona bazala „uda” nu se utilizeaza la altoit si se inlatura prin taiere, la fel se procedeaza si cu zona de varf a ramurilor altoi.
Ramurile altoi este bine sa fie recoltate de la pomi sanatosi si de la soiuri valoroase, ale caror fructe va plac.
Ideal este sa efectuati altoirea imediat dupa recoltarea ramurilor altoi.
Ramurile altoi se pot pastra o perioada lunga la frigider, prin mai multe metode. Se recolteaza si se fasoneaza egal la 30 cm, baza se înfășoară in șervetele umede (hartie igienica umeda), apoi cu totul se infasoara complet in folie stretch (sau o punga de plastic) si se țin la frigider la 1,7°C … 4°C chiar si o (1) luna. Atentie !!! nu depozitati ramurile altoi in frigider in apropiere de fructe care in mod nadural elibereaza etilena (hormon vegetal care induce maturarea/senescenta).
Etapele altoirii sub scoarta in cap de aloire
Prima operatiune este acea de retezare la cep a portaltoiului (daca este o varga-faceti aceasta la 20-30 cm de la sol). Atentie, ca ramura portaltoiului (poarta altoiul) sa aiba diametrul intre 1,5 si 5 cm. Retezarea se face sub un nod (proeminenta pe tulpina / ramura / lastar unde se gasesc muguri, frunze, se unde incep sa creasca lastari), pe o zona de internod drept si lung, perpendicular pe ramura cu ajutorul foarfecilor in functie de diametru sau cu fierastraul. Dupa retezare, se face, daca este necesar, netezirea capului cu ajutorul briceagului de altoit, mai ales in zona de contracutit a foarfecii, unde coaja se rupe usor;
Relizarea in portaltoi in zona de internod, dreapta, a unei sectiuni longitudinale de circa 5 cm. Sectiunea se face cu ajutorul briceagului de altoit, pe care se apasa si se trage astfel incat sectiunea sa se faca pana la lemn;
Se face dezlipirea coajei de o parte si de alta a sectiunii, pe toata lungimea, prin introducerea spatulei briceagului 2-3 mm sub coaja;
Altoiul (gros de 0,4-0,8 cm) se confectioneaza sub forma de pana, ce are o sectiune oblica de aproximativ 4 cm. Sectiunea se face pe internod, pe partea opusa a mugurelui bazal. Se mai poate indeparta coaja de o parte si de alta a sectiunii pana la cambiu (zona verde deschis), acest procedeu nu este obligatoriu dar ajuta la o mai buna prindere. Pe centru ramane totusi o portiune de coaja neatinsa. Se păstrează doar 2-3 muguri pe ramura altoi, restul se suprima (ce a rămas se folosește la o noua altoire);
Se realizeaza introducerea ramurii altoi in sectiunea longitudinala de pe portaltoi. Altoiul se introduce de sus in jos (ca intr-o teaca), ajutandu-ne si de spatula briceagului daca este cazul. Altoiul nu se introduce total, ci se lasa cu 2-3 mm mai sus (pentru o buna calusare, vezi fig.);
Legarea cu banda de altoit (banda TESA pentru izolatii electrice) a zonei de altoire – de pe portaltoi.
Aplicarea pe capul de altoire si pe cap altoi a masticului pentru altoit (Arborrin, Potaben-CI, Arbokol Copper) sau ceara de altoit. Avem in vedere sa nu ramana nici o zona ronita / taiata fara sa fie acoperita cu mastic.
Odata cu pornirea in vegetatie, se va observa daca mugurii altoiului pornesc si ei. Se poate intampla ca pomii care au grefati pe ei altoi, sa porneasca cu 1-3 saptamani intarziere in vegetatie.
Odata cu cresterea ramurilor altoi si aparitia de noi cresteri-lastari, acestia se vor lega/palisa si fixa cu ajutorul unor tutori, pentru a prevenii ruperea acestora de catre vant, animale, oameni.
Atentie !!! Lastarii ce apar din portaltoi se plivesc (se elimina).
Legatura (banda adeziva care asigura contactul intim) se va inlatura dupa 1-2 ani, atunci cand altoiul si portaltoiul au calusat (s-au unit) si zona altoita are tendinta de a creste peste banda.
Dezavantajele altoirii
– reusita altoirii nu este sigura (altoii se pot prinde sau nu), asa ca pentru situatiile cu nereusita, vom face o noua altoire in vara (daca este posibil) sau in primavara viitoare;
– ramurile altoi cresc repede si mai ales in situatia altoirilor din coronament (de schimbare de sortiment), exista riscul ca acestea sa se rupa usor, din cauza vantului. Cu cat se altoieste mai aproape de sol, cu atat riscul ruperii este mai mic;
– unii pomi se pot usca in urma unei altoirii nereusite.
!!! Atentie – Metoda nu garanteaza o prindere de 100 % si exista riscul ca planta altoita (portaltoiul) sa fie grav afectata sau se usuce.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Altoirea Marului Primavara sub scoarta in cap de aloire