aug. 25 2013
Alun (Corylus avellana) – descriere, utilizare
Denumire populara: Alun
Denumire populara in alte limbi: engleza (Hazel tree, Cobnut, European hazelnut, Hazelnut)
Denumire stiintifica: Corylus avellana
Arbust indigen originar din Europa si Asia Mica.
In Romania alunul se intalneste incepand din zona de campie si pana in etajul molidisurilor la 1.400 metri altitudine.
Utilizare
Arbust decorativ sau pom cultivat in: parcuri, gradini si livezi.
Conditii de crestere si fructificare / Factorii de mediu:
- Alunul este o specie rezistenta la ger;
- Alunul (Corylus avellana) prefera solurile fertile, bogate in humus, umed-reavene si bine drenate, aerate, argilo-nisipoase, lutoase, nisipoase calcaroase-cu carbonati;
- Alunul nu suporta seceta, motiv pentru care se impune obligatoriu instalarea unui sistem de irigare fie prin aspersie fie prin picurare;
- Lumina – alunul (Corylus avellana) este o specie cu temperament de lumina dar suporta si locurile cu semiumbra.
Taierea – Alunul (Corylus avellana) este o specie care suporta tunderea (taierea), care se face la finele iernii sau primavara (luna martie). Prin taiere se are in vedere fomarea unei coroane de tip tufa, realizarea taierilor de fructificare sau corectarea formei coroanei (la plantele ornamentale);
Plantarea: se face in perioada de repaus vegetativ (toamna-primavara) daca solul nu este inghetat si in aer avem temperaturi peste 5°C. Inrucat radacinile cresc puternic inca de la inceputul primaverii, recomandam daca este posibila plantarea inca de toamna.
Descriere, Proprietati ornamentale si pomicole:
- Specie arbustiva decorativa prin fructe (alune), frunze si port;
- Florile de alun (Corylus avellana) sunt unisexuat-monoice, cele mascule sunt amenti-cilindrici de culoare bruna ce se formeaza in anul precedent, florile femele sunt inchise in muguri lasand sa iasa afara stilele rosii. Florile apar primavara devreme (februarie – martie) inainte de infrunzire. Soiurile de alun in mare parte sunt autosterile (nu polenizeaza cu polen propriu), de aceea pentru o buna fructificare recomandam plantarea de soiuri diferite in aceiasi parcela pomicola.
- Fructul de alun (Corylus avellana) denumit popular „aluna”, este comestibil (alunele de padure) de tip achena monocarpica (singura sau grupate 2 sau 4), cu pericarpul lignificat si invelit intr-un involucru. Fructele apar in zona de varf a lastarilor la sfarsit de mai si iunie. Recoltarea fructelor se face in intervalul august-octombrie;
- Ramurile-lastarii (lujerii) sunt galbui-cenusii, geniculati, pubescenti cu perisori roscati;
- Frunzele alunului (Corylus avellana) sunt caduce (cazatoare), 5-12 cm lungime, cu baza inegala cordiforma, cu tendinta de trilobare, marginea dublu-serata, pe partea inferioara pubescente-in zona nervurilor, de culoare verde, cu petiol scurt de 1-2 cm (Vezi fig.). Toamna culoarea frunzelor de alun vireaza in galben ce contrasteaza superb cu peluzele si cerul albastru;
Se utilizeaza ornamental in parcuri si gradini, plantat solitar, in masive, in grupuri (Vezi fig.).
Se utilizeaza pomicol pentru fructele comestibile deosebit de apreciate -alunele de padure.
Dimensiuni, varietati-cultivaruri:
Alunul este un arbust (pom) a carui inaltime ajunge la 4-5 metri iar diametrul plantei de 4-5 m.
Varietati ornamentale de alun
- Alunul cret (Corylus avellana ‚Contorta’); varietate pitica (2.5 metri) ale carei ramuri sunt contorsionate si rasucite (Vezi fig.). Varietatea se utilizeaza in aranjamentele florale de iarna;
- Corylus avellana ‚Cosford’, etc.
Varietati-soiuri pomicole de alun (Corylus avellana): Furfulac, Cozia, Tonda delle Langhe, Ennis, etc.
Inmultirea plantelor de alun (Corylus avellana):
- Inmultirea plantelor de alun se face prin seminte semanate imediat toamna dupa recoltare sau primavara (stratificate in prealabil timp de 3 luni).
- Inmultirea prin altoire se face pentru cultivaruri-varietati de alun, utilizand altoirea in despicatura sau pe cea sub coaja utilizand portaltoi de Alun turcesc (Corylus colurna);
- Imnultirea prin marcotaj aplicand metoda marcorajului musuroit sau arcuit.
Fertilizarea se face utilizand programele tehnologice specifice culturii de alun.
Daunatorii: Omizi; Acarieni; Afide; Veverite.

Fig. 1 Alunul (Corylus avellana), flori femele

Fig. 2 Alunul (Corylus avellana), flori mascule
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Alun (Corylus avellana) – descriere, utilizare