Horticultorul.ro

ian. 11 2016

Boabe de miere (Lonicera kamtschatica)

Afin Siberian-Lonicera kamtschaticaFamilia: CAPRIFOLIACEAE

Denumire populara: Afin Siberian, Boabe de miere din Siberia, Jagoda Kamtschatca

Denumire populara in alte limbi: engleza: Blue honeysuckle, Honeyberry; italiana: Mirtillo siberiano; franceza: Baies de mai

Denumire stiintificaLonicera kamtschatica sin. Lonicera caerulea var. kamtchatica

Origine, raspandire:

Arbust fructifer originar din Siberia. In Romania se cultiva in gradina si plantatii comerciale.

Utilizare

Pomicola, Planta ornamentala

Conditii de crestere:

Lonicera kamtschatica prefera solurile cu un pH de 6,5-7.  Planta prefera solurile fertile, usoare, cu un continut ridicat de materie organica, reavene, afanate si bine drenate. Planta vegeteaza bine pe soluri usoare: nisipo-lutoase;

Lipsa apei afecteaza puternic cresterea si dezvoltarea plantei. Astfel, la Lonicera kamtschatica  se impune irigarea prin picurare in perioadele de seceta si mulcirea (cu paie uscate, frunze uscate, panza de agril);

Cresterea plantelor are loc primavara, dupa care inceteaza. Plantele cresc lent, mai ales in primii ani.

Lonicera kamtschatica infloreste primavara devreme (este primul arbust fructifer care infloreste). Florile sale sunt expuse/frecvent afectate de inghetul de revenire.

Lonicera kamtschatica  suporta temperaturi vara de pana la 35ºC. In perioada de repaus Afinul Siberian suporta temperaturi negative pana la -40 ºC.

Cresterea este lenta in primii ani de la plantare. Plantele cresc greu si doar in lunile de primavara, odata cu venirea verii cresterea este stopata.

Factorul limitativ si extrem de periculos pentru fructificarea plantelor de Lonicera este reprezentat de inghetul de revenire (aparut dupa 1-2 saptamani de temperaturi pozitive mai ridicate, prezente in intervalul februarie-aprilie).

Taierea la plantele de lonicera se face dupa 3-5 ani de la plantare. In primii ani se procedeaza doar la taierea lastarilor uscati.

Lumina – Afinul Siberian  vegeteaza bine in conditii de lumina.

Plantarea la Lonicera kamtschatica  se face in perioada de repaus vegetativ (toamna-primavara) daca solul nu este inghetat si in aer avem temperaturi peste 5°C. La plantare se vor utiliza plante cu pamant pe radacini (cultivate la ghiveci).

Proprietati pomicole:

Lonicera kamtschatica  va intra pe rod la 2-3 ani de la plantare.

Fructele de afin Siberian „boabe de miere” se coc devreme (la sfarsit de aprilie-inceput de mai), sunt ovoide sau obovate, bombate la mijloc, de culoare albastru-inchis  acoperite de pruina, au in functie de soi 0,7-1,3 g si sunt lungi de pana la 2 cm de 0,5 cm in diametru.  Planta fructifica pe ramuri de 1 si 2 ani.  O planta matura de Lonicera kamtschatica  poate da circa 2-5 kg de fructe in functie de varietate la 6-7 ani de la plantare.

Fructele de  Lonicera kamtschatica  se consuma in stare proaspata sau preparate in: gem, dulceata, lichior, deshidratate, bauturi racoritoare din fructe de padure, etc.

Fructele de Lonicera kamtschatica  la 100 gcalorii: 53 proteine: 1,6 g; carbohidrati 2,56 g; vitamina C 12,1  mg; fibre 6,7 g, calciu 24,5 mg, antociani, etc.

Descriere:

Lonicera kamtschatica  este un arbust fructifer si ornamental;

Florile de Lonicera caerulea var. kamtchatica sunt: alb-galbui, de 12-16 mm lungime, cu 5 petale, grupate cate doua (Vezi fig.). Afinul Siberian infloreste primavara 15-31 martie (daca plantele au beneficiat de 10-15 zile de temperaturi pozitive). Frecvent florile si implicit fructificatia sunt afectate  de inghetul de revenire (aparut dupa o saptamana doua de temperaturi pozitive mai crescute la sfarsit de iarna -primavara).

Frunzele sunt caduce (cazatoare), opuse, ovale, de 3-8 cm lungime si 1-3 cm latime, de culoare verde (Vezi fig.);

Dimensiuni, soiuri:

Lonicera kamtschatica este un arbust fructifer/ornamental  a carui inaltime poate ajunge la 1-1.5 metri, in functie de varietate.

Soiuri de Lonicera kamtschatica: Nimfa, Loni, Cera, Kami,  etc.

Inmultirea Afinului Siberian:

  • Prin butasire – butasi de 1 an lemnificati sau butasirea cu butasi semilemnificati. Pentru o mai buna inradacinare se poate utililiza un stimulator de inradacinare ca: RadistimAtonik;
  • Prin seminte semanate fara o stratificare prealabila.

Fertilizarea se face utilizand tehnologii si produse:  YARA.

Boabe de miere-Lonicera kamtschatica

Fig. 1 Boabe de miere (Lonicera kamtschatica)

Boabe de miere-Lonicera kamtschatica

Fig. 2 Boabe de miere (Lonicera kamtschatica)

Boabe de miere-Lonicera kamtschatica

Fig. 3 Boabe de miere (Lonicera kamtschatica)

Afin Siberian-Lonicera kamtschatica-fruct1

Fig. 4 Boabe de miere (Lonicera kamtschatica)

Afin Siberian-Lonicera kamtschatica-fruct1

Fig. 5 Boabe de miere (Lonicera kamtschatica)

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Boabe de miere (Lonicera kamtschatica)

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii