iul. 22 2020
Capsunul de padure (Fragaria moschata): descriere, rapandire
Familia: ROSACEAE
Denumire populara: Capsun de padure
Denumire stiintifica: Fragaria moschata
Origine: Fragaria moschata este o planta originara din Europa.
Proprietati ornamentale: Fragaria moschata este o planta perena, cu crestere compacta, ce ajunge la inaltimi de 10-30 cm.
Fragaria moschata este intalnita in Romania ca specie sontana in zonele de campie, deal si munte, la liziera padurilor, in raristi, pajisti, regiuni stancoase.
Cultivarea Capsun de padure se poate realiza in gradini, ghivece sau jardiniere.
Frunzele sunt decorative, trifoliate, cu marginea serata, de culoare verde.
Inflorirea la Capsun de padure are loc la sfarsitul primaverii, inceputul verii (mai-iunie).
Florile sunt mici, cu caliciu dublu, receptacul convex, formate din 5 petale de culoare alba, cu centru galben, pedunculi (codite la flori si fruct) cu perisori. Receptaculul la fructificare devine carnos si comestibil, transformandu-se in fruct.
Fructul apare dupa trecerea florilor, florile si fructele sunt intalnite simultan pe planta.
Fructele (capsunile) sunt fructe falsece isi au originea in dezvoltarea (ingrosarea) receptacululului floral pe suprafata caruia se regasesc fructe minci (nucule, achene) (Vezi fig.). Capsunile au dimensiuni reduse (circa 1 cm lungime), forma ovoida, gust dulce, aroma intensa si culoare rosie la maturitate.
Fructele de Capsun de padure sunt consumate in stare proaspata sau pot fi folosite in prepararea dulceturilor.
Solul– trebuie sa fie bine drenat, cu umiditate moderata (substrat reavan), fertilitate medie si un pH slab acid – neutru- slab alcalin. Capsunul de padure nu suporta solurile bogata in carbonati.
Lumina este un factor important pentru cresterea si inflorirea Capsunului de padure, acestea prefera locurile insorite si semiumbrite.
Inmultirea la Fragaria moschata se face prin separarea tufelor/plantelor.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Capsunul de padure (Fragaria moschata): descriere, rapandire