aug. 17 2014

Capsun (Fragaria x ananassa) – origine, descriere, utilizare

Capsunul-Fragaria x ananassaFamilia: ROSACEAE

Denumire populara: Capsun, Capsunul, Capsunul de gradina, Căpșun de grădină

Denumire populara in alte limbi: engleza: strawberry, dessert strawberry, garden strawberry; germana: Erdbeere; franceza: fraise; spaniola: fresa; etc.

Denumire stiintifica: Fragaria x ananassa sin. Fragaria ananassa, Fragaria chiloensis var. ananassa, Fragaria chiloensis x Fragaria virginiana; Fragaria vesca L. race ananassa

Origine, raspandire:

Capsunul de gradina (Fragaria x ananassa) provine din incrucisarea naturala a speciilor Europene de Fragaria spp., care a avut loc in anii 1750.

Capsunul de gradina se cultiva in toate regiunile tarii in gradina, camp, container (ghiveci) sau in spatii protejate (tunele joase, sere). Putem cultiva capsun de la campie si pana in regiunile montane inferioare (cultura capsunilor in pasul Tihuta la 1080 m altitudine).

In Romania capsunul se cultiva in zone ca: Satu Mare (Halmeu); Salaj (Simleul Silvaniei, Hida); Bihor (Vadu Crisului); Arad (Seleus, Curtici, Macea); Dambovita; Valcea; etc.

Utilizare: Pomicola, Ornamentala

 

Conditii de crestere si fructificare / Factorii de mediu:

Capsunul  (Fragaria x ananassa) prefera solurile cu un pH de 6-6.8 dar suporta un pH in intervalul 4.5-7.5. Planta prefera solurile cu un continut ridicat de materie organica, reavene, afanate si bine drenate. Capsunul vegeteaza bine pe soluri mijlocii: lutoase, luto-nisipoase, aluviale dar suporta si solurile argiloase, nisipoase, argilo-nisipoase, etc;

Intrucat capsunul prefera solurile reavene se impune obligatoriu irigarea prin picurare in perioadele critice.

Atentie !!! Umiditatea in exces  poate conduce la aparitia bolilor de sol.

Capsunul prefera temperaturi in intervalul 10-25ºC. Temperatura minima absoluta in vegetatie este de 5ºC iar cea maxima absoluta de 29ºC. In perioada de repaus partea aeriana a capsunului poate fi afectata de temperaturile negative sub -15 … -20 ºC (in functie de verietate si de prezenta / absenta zapezii). Florile pot fi afectate de inghet de la temperaturi sub 0 … -3°C (pentru a proteja florile in noptile reci putem apela la acoperirea plantelor cu folie microporoasa tip – Agril).

Cultura de capsun se amplaseaza in locuri adapostite, ferite de vanturi puternice.

Lumina – capsunul prefera locurile luminoase (insorite) suportand si semiumbra. La plantele aflate la umbra, productia va fi compromisa din punct de vedere calitativ si calitativ.

 

Plantarea capsunului se face toamna (sept. – 15 oct.) sau primavara (martie-aprilie).

 

Proprietati pomicole:

Capsunul (Fragaria x ananassa) va intra pe rod in anul 2 de la plantare (inflorescentele din primul an se suprima in totalitate).

Fructificarea la unele soiuri de capsun (Fragaria x ananassa) poate fi remontanta (fructifica de doua ori intr-o peropada de vegetatie).

Fructele (capsunile) sunt fructe false ce isi au originea in dezvoltarea (ingrosarea) receptacululului floral pe suprafata caruia se regasesc fructe minci (nucule, achene) (Vezi fig.). Culoarea este de obicei rosie, gustul este adesea dulce si aroma este specifica de capsun. Dimensiunile si forma fructelor variaza de la varietate la varietate.

Recoltarea capsunilor se face esalonat la maturitatea de consum in (1) una sau (2) doua sau mai multe perioade / an (la varietatile remontante).

Capsunile se consuma in stare proaspata sau in preparate ca: gem, dulceata, sirop, bauturi racoritoare, ceai de fructe de padure (fructe uscate-deshidratate), congelate, etc.

Capsunile contin la 100g: Antioxidanti: 4.302 μ mol,  ORAC – Oxygen Radical Absorption Capacity Value; valoare energetica: 136 kJ (33 kcal); carbohidrati 7,68 g; proteine 0,67 g; vitamina C 58,8 mg; Sursa USDA.

 

Descriere / Identificare:

Capsunul este o planta perena semierboasa;

Florile capsunului sunt de obicei hermaphrodite (la unele varietati pot fi unisexuate sau poligame) grupate in inflorescente de tip cima. Florile sunt frecventate de albine.

Frunzele  sunt persistente si dispuse in rozeta, au culoarea verde, sunt trifoliate, pubescente sau glabre. Capsunul formeaza de doua tipuri de frunze: frunze de vara (mari si lung-petiolate) si frunzele de iarna (au dimensiuni reduse, codita scurta si sunt rezistente la temperaturile negative din timpul sezonului rece);

Tulpina aeriana este scurta (10-15 cm) si este garnisita de frunze, inflorescente, muguri si stoloni. Tulpina subterana este de tip rizom din care pornesc radacinile;

Stolonii apar de la subsuara frunzelor si sunt organe de inmultire cu aspect filiform de 30-70 cm lungime si groase de 2-4 mm cu numeroase noduri din loc in loc. La contactul nodurilor cu solul apar radacini si se dezvolta rozeta de frunze. Noile plantute de capsun poarta tot denumirea de stoloni.

Inradacinarea la capsun este superficiala, marea parte a radacinilor fibroase exploreaza 15-30 cm de sol atat ce orizontala cat si pe verticala.

Dimensiuni:

Capsunul este o planta perena semierboasa a carui inaltime poate ajunge la 10-50 cm (in functie de varietate) cu o intindere de 10-50 cm.

Soiuri de Capsun: Floral (din 2004), Magic (din 1998), Real (din 1998), Benton, Coral, Gorella, Delicios, Mara, Premial, Ralu, Razvan, Red Gauntlet, Roxana, Satmarean, Safir, Senga Sengana, Viva, Elsanta, Honeoye, Senga S., Alba, Elianny, Kimberly, Albion, Premial, Marmolada, etc.

Inmultirea capsunului se face prin:

  1. stoloni;
  2. seminte;
  3. utilizand tehnologia culturilorIn Vitro”; etc.

Fertilizarea se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii capsunului.

Bolile capsunului:

Daunatori la capsun:

Capsunul de gradina (Fragaria x ananassa)

Fig. 1 Capsunul de gradina (Fragaria x ananassa)

Capsunul de gradina (Fragaria x ananassa)

Fig. 2 Capsunul de gradina (Fragaria x ananassa)

Capsunul de gradina (Fragaria x ananassa)

Fig. 3 Capsunul de gradina (Fragaria x ananassa)

Capsunul de gradina (Fragaria x ananassa)

Fig. 4 Capsunul de gradina (Fragaria x ananassa)

Capsunul de gradina (Fragaria x ananassa)

Fig. 5 Capsunul de gradina (Fragaria x ananassa)

Capsunul de gradina (Fragaria x ananassa)

Fig. 6  Capsunul de gradina (Fragaria x ananassa), aparitia stolonilor

Capsunul de gradina (Fragaria x ananassa)

Fig. 7 Capsunul de gradina (Fragaria x ananassa), floare

Capsunul de gradina (Fragaria x ananassa)

Fig. 8 Capsunul de gradina (Fragaria x ananassa), plante inflorite

Capsunul de gradina (Fragaria x ananassa)

Fig. 9 Capsunul de gradina (Fragaria x ananassa), plante la ghiveci

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Capsun (Fragaria x ananassa) – origine, descriere, utilizare

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii