mai 01 2012

Carenta de Calciu, Bitter Pit sau Amareala merelor

 Lipsa a Calciului pentru plantele de Mar este o boala fiziologica (fiziopatii) la mar cepoarta mai multe denumiri: Bitter Pit („pete cu gropite amarui” intrucat aceste pete dau un gust amarui merelor), Patarea neagra (datorita petelor de culoare neagra),  Carenta de calciu,  Amareala merelor.

 Plantele, in acest caz Marul,  au nevoie in nutritie  (hranire) de: 

–        Macroelemente precum: Azot (N), Fosfor (P) si Potasiu (K);

–       Nutrienti secundari (macroelemente secunare):  Calciu (Ca), Magneziu (Mg) şi Sulf (S);

–        Microelemente (micronutrienţi): Bor (B), Cupru (Cu), Fier (Fe), Mangan (Mn), Molibden (Mo) şi Zinc (Zn). Toate aceste elemente nutritive sunt absorbite de plante in cea mai mare parte prin sistemul radicular din sol, dar pot fi absorbite si prin frunze (foliar) si sunt translocate in toate organele plantei contribuind la nutritia acesteia.

In functie de planta trebuie luata in calcul preferinta  acesteia si fata unele din aceste elemente nutritive.  In articolul de fata vom prezenta  importanta Calciului (Ca) pentru cultura marului.

Semnele (simptomele/identificarea) carentei de Calciu:

  • Cantitati insuficiente de calciu solubil in sol, pentru plantele de mar, vor conduce la aparitia de semne vizibile pe fruct sub forma unor pete circulare de 2-10 mm, culoare neagru-murdar (Vezi Fig.). Pulpa marului in zona petelor circulare este de culoare bruna iar petele apar scufundate in masa marului si fructele au un gust amarui;
  • Bitter Pit se poate manifecta si mai tarziu in depozit. Fructele afectate de Bitter Pit sunt atacate usor de boliile de depozit, facand astfel imposibila pastrarea acestora pe o perioada indelungata;
  • Bitter Pit apare si este mult mai vizibil pe fructele necoapte (acestea au acumulat mai putin calciu).

Atentie !!! Desi multi incearca sa combata aceste pete cu fungicide, trebuie spus ca nu avem de a face cu o boala provocata de (ciuperci sau de bacterii) ci ne confruntam de fapt cu o lipsa (carenta sau deficienta) a Calciului pentru planta de Mar.

Cauzele aparitiei Carentei de Ca –  „Bitter Pit”:

Cauzele aparitiei carentei de Calciu sunt numeroase:

–        Carenta de calciu poate sa apara odata cu inaintarea in varsta a plantelor de mar;

–       Anumite soiuri de mar au o predispozitie genetica (sensibilitate crescuta) la carenta de calciu;

–        Temperaturile extrem de ridicate din timpul verii;

–       Solurile grele, alcaline (cu pH peste 7) determina o prezenta redusa a calciului solubil-necesar plantelor;

–       Seceta prelungita din timpul verii contribuie frecvent la carenta de calciu;

–       Utilizarea excesiva de ingrasaminte cu (Azot, Potasiu si Magneziu) poate  genera sau agrava carenta de Calciu, ce provoaca  (Bitter Pit);

–        Raportul in sol  dintre anumite elemente nutritive, poate conduce la blocarea calciului asimilabil pentru planta.

 

Cum tinem carenta de calciu sub control?

Carenta de Calciu poate si trebuie tinuta sub control, astfel incat sa avem in permanenta fructe frumoase, aspectuoase si sanatoase.

–  Irigarea plantelor: instalarea unor sisteme de irigare performante (prin picurare), astfel incat plantele sa nu sufere de seceta pe perioada verii;

–  Efactuarea de taieri in verde, a lastarilor puternic dezvoltati, pe perioada verii conduce la realizarea unui echilibru in pom si concentrarea calciului necesar catre fructe si frunze. Taierile in verde trebuiesc facute cu moderatie fara excese (putem afecta echilibrul plantei);

–  Aplicarea de ingrasaminte granulate la sol ca: YaraLiva TROPICOTE  (15.5% N + 26.3% Ca) in fenofaza (petale scuturate 100 %) in doza de 250 Kg/ha.

Aplicarea de ingrasaminte prin fertirigare (ferilizare prin irigare prin picurare): YaraLiva CALCINIT, etc.

–  Aplicarea de ingrasaminte foliare:

Pentru a tine sub control lipsa calciului pentru plantele de Mar se va proceda la aplicarea de ingrasaminte foliare (aplicarea de ingrasaminte pe frunze prin stropiri) ce contin Oxid de Calciu (CaO).

Aplicarea produselor pe baza de Calciu se incepe cand fructele au un diametru de 3-5 cm si se repeta la un interval de 2 saptamani. Se vor efectua pana la recoltare un numar minim de 6 tratamente;

– Cultivarea soiurilor de mar  ca (Royal Gala,  Jonagold, etc.), soiuri ce nu au predispozitie genetica la Bitter Pit.

–  Ingrasaminte foliare pe baza de calciu:  YaraVita Stopit;  etc.

Aplicarea tehnologiilor de fertilizare corecte.

Carenta de Calciu-Bitter Pit sau Patarea neagra a fructelor de Mar_2

Fig. 1  Carenta de Calciu „Bitter Pit” sau Patarea neagra a fructelor de Mar (A-Exterior, B-interior „pulpa marului”)

Fig. 2  Carenta de Calciu „Bitter Pit” sau Patarea neagra a fructelor de Mar

Fig. 3  Carenta de Calciu „Bitter Pit” sau Patarea neagra a fructelor de Mar

Fig. 4  Carenta de Calciu „Bitter Pit” sau Patarea neagra a fructelor de Mar

Fig. 5  Carenta de Calciu „Bitter Pit” sau Patarea neagra a fructelor de Mar, pe fruct in depozit

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Carenta de Calciu, Bitter Pit sau Amareala merelor

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii