mart. 05 2011

Castanul comestibil (Castanea sativa) – descriere, utilizare

Familia: FAGACEAE

Denumire populara: Castan bun, Castan comestibil, Castan nobil

Denumire stiintifica: Castanea sativa sin. Castanea vesca

Denumire populara in Engleza (EN): Chestnut, Sweet chestnut, Spanish chestnut, European chestnut, etc.

Origine, raspandire:

Specie mediteraneana, raspandita in Peninsula Balcanica. In tara noastra apare in zonele cu climat mai bland cu influenta mediteraneana: Baia de Arama, Tismana.

Exista plantatii stravechi de castan comestibil in Oltenia (Tismana) si in Transilvania (Baia Mare).

 

Conditii de crestere si fructificare/Factorii de mediu:

–        Prefera solurile reavene, permeabile, afanate, aerisite. Nu suporta solurile cu continut ridicat de carbonati (calcifug), argiloase, compacte;

–        Specie rezistenta la  seceta si inghet;

–        Specie de lumina dar suporta si semiumbra;-

–        Specie rezistenta la poluare industriala.

Descriere – Proprietati ornamentale si pomicole:

  • Specie arborescenta decorativa prin flori, fructe, forma si aspectul frunzisului, port;
  • Florile sunt sub forma de amenti (matisori) masculi si femeli, (Vezi fig. 3);
  • Perioada inflorire este in intervalul iunie-iulie;
  • Fructul de castan comestibil (Castanea sativa) „castana comestibila”este o achena globuloasa, poarta la farf un rest de stigmata, cu un diametru de 2-3 cm. Castanele stau inchise cate 1-3 intr-o cupa fructifera, ghimpata ce se desface in 4 valve, Vezi fig. 2);
  • Fructifica la varsta de 10-20 ani (plantele obtinute din samanta) si mai devreme plantele altoite;
  • Frunze sunt caduce (cazatoare), verzi, prezinta pe margini numerosi dinti ascutiti, lungimea frunzei este de 8-12 cm;
  • Specie a carei longevitate ajunge la 1000 ani.

A. Se utilizeaza ca arbore decorativ-ornamental  plantat:   solitar sau in grupuri.

B. Utilizare pomicola – fructele „castanele comestibile” au un continut ridicat in: amidon, glucoza, zaharoza, vitamine si dextrina. Fructele se folosesc in alimentatie umana prelucrate prin coacere, prajire, fierbere intrand in compozitia a numeroase preparate culinare (tort, budinca, inghetata, etc). Fructele se folosesc si in industria alimentara pentru extragerea de: faina de castane, etc.

Dimensiuni, soiuri (varietati):

Dimensiuni : arbore a carui inaltime ajunge la 15-30  m, iar diametrul plantei de 10-20 m.

Soiuri: in tara noastra s-au obtinut numeroase soiuri cu importanta pomicola: Polovraci (cu fruct foarte mare si bogat in zahar), Tismana (cu fructe usor turtite si intens aromate).

Inmultirea castanului comestibil Castanea sativa):

  • Prin seminte semanate toamna imediat dupa recoltare. Daca semanatul se face primavara semintele trebuiesc stratificate;
  • Prin marcotaj – se aplica cu bune rezultate marcotajul prin musuroire;
  • Prin altoire (varietatile „soiurile”), pe portaltoi de: cer (Quercus cerris) sau stejar, tufan (Quercus robur).

Fertilizarea se face utilizand programele tehnologice specifice culturii castanului.

Castan bun

Fig. 1  Castanul  comestibil  (Castanea sativa),  flori mascule si femele

Castan bun (Castanea sativa) - Fruct

Fig. 2  Castanul  comestibil  (Castanea sativa), fructe (castane) si fructe in capsula

Castan comestibil_inflorescente-flori-Castanea sativa

Fig. 3 Castan comestibil (Castanea sativa),  Inflorescente

Castan comestibil_castanea sativa-albina

Fig. 4  Castan comestibil (Castanea sativa), inflorescente frecventate de albine

Fig. 5  Castan comestibil (Castanea sativa), toamna

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Castanul comestibil (Castanea sativa) – descriere, utilizare

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii