mart. 05 2011
Castanul comestibil (Castanea sativa) – descriere, utilizare
Familia: FAGACEAE
Denumire populara: Castan bun, Castan comestibil, Castan nobil
Denumire stiintifica: Castanea sativa sin. Castanea vesca
Denumire populara in Engleza (EN): Chestnut, Sweet chestnut, Spanish chestnut, European chestnut, etc.
Origine, raspandire:
Specie mediteraneana, raspandita in Peninsula Balcanica. In tara noastra apare in zonele cu climat mai bland cu influenta mediteraneana: Baia de Arama, Tismana.
Exista plantatii stravechi de castan comestibil in Oltenia (Tismana) si in Transilvania (Baia Mare).
Conditii de crestere si fructificare/Factorii de mediu:
– Prefera solurile reavene, permeabile, afanate, aerisite. Nu suporta solurile cu continut ridicat de carbonati (calcifug), argiloase, compacte;
– Specie rezistenta la seceta si inghet;
– Specie de lumina dar suporta si semiumbra;-
– Specie rezistenta la poluare industriala.
Descriere – Proprietati ornamentale si pomicole:
- Specie arborescenta decorativa prin flori, fructe, forma si aspectul frunzisului, port;
- Florile sunt sub forma de amenti (matisori) masculi si femeli, (Vezi fig. 3);
- Perioada inflorire este in intervalul iunie-iulie;
- Fructul de castan comestibil (Castanea sativa) „castana comestibila”este o achena globuloasa, poarta la farf un rest de stigmata, cu un diametru de 2-3 cm. Castanele stau inchise cate 1-3 intr-o cupa fructifera, ghimpata ce se desface in 4 valve, Vezi fig. 2);
- Fructifica la varsta de 10-20 ani (plantele obtinute din samanta) si mai devreme plantele altoite;
- Frunze sunt caduce (cazatoare), verzi, prezinta pe margini numerosi dinti ascutiti, lungimea frunzei este de 8-12 cm;
- Specie a carei longevitate ajunge la 1000 ani.
A. Se utilizeaza ca arbore decorativ-ornamental plantat: solitar sau in grupuri.
B. Utilizare pomicola – fructele „castanele comestibile” au un continut ridicat in: amidon, glucoza, zaharoza, vitamine si dextrina. Fructele se folosesc in alimentatie umana prelucrate prin coacere, prajire, fierbere intrand in compozitia a numeroase preparate culinare (tort, budinca, inghetata, etc). Fructele se folosesc si in industria alimentara pentru extragerea de: faina de castane, etc.
Dimensiuni, soiuri (varietati):
Dimensiuni : arbore a carui inaltime ajunge la 15-30 m, iar diametrul plantei de 10-20 m.
Soiuri: in tara noastra s-au obtinut numeroase soiuri cu importanta pomicola: Polovraci (cu fruct foarte mare si bogat in zahar), Tismana (cu fructe usor turtite si intens aromate).
Inmultirea castanului comestibil Castanea sativa):
- Prin seminte semanate toamna imediat dupa recoltare. Daca semanatul se face primavara semintele trebuiesc stratificate;
- Prin marcotaj – se aplica cu bune rezultate marcotajul prin musuroire;
- Prin altoire (varietatile „soiurile”), pe portaltoi de: cer (Quercus cerris) sau stejar, tufan (Quercus robur).
Fertilizarea se face utilizand programele tehnologice specifice culturii castanului.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Castanul comestibil (Castanea sativa) – descriere, utilizare