nov. 02 2015
Soiul de cires Kordia – descriere, particularitati
Denumire stiintifica: Prunus avium ‘Kordia’
Denumire populara soi de cires: Kordia, Attika, Techlovika II
Origine: Techlovice – CEHIA, parintii sunt necunoscuti
Cercetarile au inceput in 1960, iar soiul a fost obtinut in 1999. In acest an a fost introdus in cultura, iar suprafetele cultivate s-au extins rapid in intreaga lume – datorita calitatilor sale superioare.
Soi excelent, rezistent la crapare in conditii de umiditate excesiva, datorata ploilor abundente din perioada de vara.
Vigoarea pomului: soi cu vigoare medie (vigoarea este controlata de portaltoi). In functie de portaltoi diametrul coroanei ajunge la 2.5-3 m pe Gisela 5, Krymsk 5 si inaltimea de 3-4 m.
Inflorire: perioada de inflorire este la jumatatea lui aprilie (la jumatatea sezonului);
Perioada maturarii fructelor: soi mijlociu, dupa 15 iunie-iulie. Mai tarziu cu 7 zile comparativ cu soiul de cirese Regina.
Productia: odata intrat pe rod – fructifica anual, uniform cu fructe de calitate excelenta.
Marimea fructului: fructe de circa 9-10 grame cu diametru de 2,7 cm.
Culoarea fructului “pielitei”: rosu-inchis la negru-lucios.
Forma fructului: cordiforma-inima (Vezi fig.).
Gustul: fructul este dulce, echilibrat (aciditate-zaharuri), cu aroma discreta
Pulpa: pietroasa (crocanta) si suculenta
Pastrarea fructelor: fructele pot fi pastrate pana la 20 zile, in conditii de depozitare speciale
Utilizare: consum in stare proaspata si procesate (gem, dulceata, compot).
Polenizare: este un soi cu flori autosteril si necesita polenzatori (Regina, Van, Sylvia, Ferrovia).
Intrarea pe rod: intra pe rod la 2-3 ani de la plantare, dar un randament bun se inregistreaza abia la 5 ani de la plantare (este foarte important si portaltoiul).
Cultivare: in gradini, livezi, dar altoit pe Gisela 5 se poate cultiva si la container (ghiveci).
Inmultire: Soiul de cires Kordia se altoieste pe portaltoi vegetativi (Gisela 5, Krymsk 5) sau generativi (din samanta) Visin, Cires, etc.
Fertilizarea pomilor fructiferi: se va face utilizand programele tehnologice specifice culturii de cires.
Bolile ciresului: Monilioza (Monilinia laxa); Monilioza fructelor (Monilinia fructicola); Mumificarea fructelor (Monilinia fructigena); Ciuruirea micotica a frunzelor (Stigmina carpophila sin. Corineum beijeinkii); Ciuruirea bacteriana a frunzelor (Xanthomonas campestris pv. pruni; Pseudomonas syringae pv. morsprunorum; Xanthomonas arboricola pv. Pruni); Cancer bacterian (Agrobacterium tumefaciens); Antracnoza – Patarea purpurie (Blumeriella jaapii sin. Coccomyces hiemalis); Fumagina (Capnodium salicinum); Fainarea (Podosphaera clandestina); Patarea cafenie (Venturia cerasi); Rasucirea frunzelor (Apiognomonia erythrostoma); Boala frunzelor de argint „Silver leaf” (Chondrostereum purpureum).
Daunatori la cires: Musca – Viermele cireselor – visinelor (Rhagoletis cerasi); Afide – Paduchele negru al ciresului (Myzus cerasi sin. Aphis cerasi); Molia vargata a piersicului (Anarsia lineatella); Molia-Viermele-Omida pielitei fructelor (Adoxophyes orana); Viermele prunului (Cydia funebrana); Gandacul paros (Epicometis hirta); Molia orientala a fructelor (Cydia molesta sin. Grapholita molesta); Omida paroasa a stejarului (Lymantria dispar); Fluturele cu varful abdomenului auriu (Euproctis chrysorrhoea); Omida paroasa a dudului (Hyphantria cunea); Paduchele din San José (Quadraspidiotus perniciosus); Viespea neagra a ciresului (Caliroa cerasi); Molia florilor de cires (Argyresthia pruniella); Acarieni: Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae), Carabusul de mai – viermii albi (Melolontha melolontha); Gargarita mugurilor (Sciaphobus squalidus); Limaxul cenusiu (Deroceras agreste), etc.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Soiul de cires Kordia – descriere, particularitati