sept. 26 2012

Corn (Cornus mas) – origine, descriere, utilizare

Familia: Cornaceae

Denumire populara: Corn, Cornul european

Denumire populara in alte limbi: engleza (European Cornel, Cornelian Cherry)

Denumire stiintifica: Cornus mas

Origine, raspandire:

Arbore originar din  Europa Centrala si de SE si Asia Mica. In tara noastra face parte din flora spontana si se gaseste ca si arbore in padurile de la campie si deal.

Utilizare

Pomicola (pom fructifer, fructe comestibile) si decorativa (arbore sau arbust decorativ).

Cultura Cornului  (Cornus mas) este relativ-usoara daca se respecta tehnologia de cultura, efectuandu-se la timp toate lucrarile necesare in vederea obtinerii unor recolte bogate. Plantele de Corn nu au nevoi deosebite fata de factorii climatici si eco-pedologici si nici nu inregistreaza atacuri puternice de boli si daunatori.

Conditii de crestere si fructificare/Factorii de mediu:

–       Vegeteaza la campie pe soluri brun roscate, argiloase, grele iar la deal pe soluri fertile, scheletice, calcaroase, reavene;

–        Specie rezistenta la ger si seceta;

–     Specie rezistenta la praf si fum (vegeteaza bine si fructifica abundent si in marile orase poluate);

–        Planta iubitoare de lumina.

 

Descriere, Proprietati ornamentale si pomicole:

–        Specie arborescenta sau arbustiva decorativa prin flori, frunze, fructe, port;

–        Infloreste primavara devreme (printre primii arbusti infloriti – vestitorul primaverii), in intervalul februarie-aprilie. Florile galbene (Vezi Fig. 4) autofertile apar inaintea frunzelor sunt mici, grupate in cime umbeliforme;

–        Frunze sunt caduce (cazatoare), ovat-eliptice de 4-10 cm lungime (Vezi Fig. 1). Toamna frunzele se coloreaza in rosu-caramiziu;

–        Se utilizeaza ornamental solitar, in grupuri sau gard viu tuns (Vezi fig. 3);

–        Fructifica la 6-7 ani de la plantare.

Fructele sunt comestibile de tip – drupe alungit-elipsoidale (coarne) de 1,5-2 cm cm lungime. Fructele sunt de un rosu-purpuriu (Vezi Fig. 7), carnoase, acrisoare, astringente, cu perioada de coacere (august-septembrie). Fructele se consuma proaspete sau conservate (dulceata, gem, peltea, sirop, vin, etc.). Fructele sunt bogate in: vitamina C, saruri minerale (P, Ca, Mg);

Lemnul de corn este tare si se prelucreaza la strung. Din lemn se fabrica (bastoane, cozi de unelte, suveici, etc.).

Dimensiuni, hibrizi, varietati, soiuri:

Arbore sau arbust a carui inaltime ajunge la 7-8  metri iar diametrul plantei de 4-5 m.

Soiuri: Pitesti 10, Mh9, Mh 8, Targu Jiu 1.

Cultivaruri: „Variegata”- frunzele au un contur alb pe margine (Vezi Fig. 6).

 

Fertilizarea se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii de corn.

Inmultirea:

–        Prin seminte ;

–        Prin marcotaj (marcotajul prin musuroire);

–        Prin altoire – pe portaltoi de corn.

cornul_arbust_arbore_Coarne_Cornus mas

Fig. 1 Fructe de corn „coarne” (Cornus mas)

cornul_arbust_arbore_Coarne_Cornus mas_2

Fig. 2  Fructe de corn „coarne” (Cornus mas)

cornul_arbust_arbore_gard viu_Coarne_Cornus mas

Fig. 3  Gard viu tuns cu fructe de corn „coarne” (Cornus mas)

cornul_arbust_arbore_floare_Cornus mas_flori

Fig. 4  Flori de corn  (Cornus mas)

cornul_arbust_arbore__Cornus mas Variegata

Fig. 5  Cornul decorativ variegat   (Cornus mas „Variegata)

cornul_arbust_arbore__Cornus mas Variegata 2

Fig. 6  Cornul decorativ (Cornus mas „Variegata)

cornul_arbust_arbore_Coarne_Cornus mas_fructe poza

Fig. 7  Fructe de corn „coarne” (Cornus mas)

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Corn (Cornus mas) – origine, descriere, utilizare

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii