sept. 26 2012
Corn (Cornus mas) – origine, descriere, utilizare
Familia: Cornaceae
Denumire populara: Corn, Cornul european
Denumire populara in alte limbi: engleza (European Cornel, Cornelian Cherry)
Denumire stiintifica: Cornus mas
Origine, raspandire:
Arbore originar din Europa Centrala si de SE si Asia Mica. In tara noastra face parte din flora spontana si se gaseste ca si arbore in padurile de la campie si deal.
Utilizare
Pomicola (pom fructifer, fructe comestibile) si decorativa (arbore sau arbust decorativ).
Cultura Cornului (Cornus mas) este relativ-usoara daca se respecta tehnologia de cultura, efectuandu-se la timp toate lucrarile necesare in vederea obtinerii unor recolte bogate. Plantele de Corn nu au nevoi deosebite fata de factorii climatici si eco-pedologici si nici nu inregistreaza atacuri puternice de boli si daunatori.
Conditii de crestere si fructificare/Factorii de mediu:
– Vegeteaza la campie pe soluri brun roscate, argiloase, grele iar la deal pe soluri fertile, scheletice, calcaroase, reavene;
– Specie rezistenta la ger si seceta;
– Specie rezistenta la praf si fum (vegeteaza bine si fructifica abundent si in marile orase poluate);
– Planta iubitoare de lumina.
Descriere, Proprietati ornamentale si pomicole:
– Specie arborescenta sau arbustiva decorativa prin flori, frunze, fructe, port;
– Infloreste primavara devreme (printre primii arbusti infloriti – vestitorul primaverii), in intervalul februarie-aprilie. Florile galbene (Vezi Fig. 4) autofertile apar inaintea frunzelor sunt mici, grupate in cime umbeliforme;
– Frunze sunt caduce (cazatoare), ovat-eliptice de 4-10 cm lungime (Vezi Fig. 1). Toamna frunzele se coloreaza in rosu-caramiziu;
– Se utilizeaza ornamental solitar, in grupuri sau gard viu tuns (Vezi fig. 3);
– Fructifica la 6-7 ani de la plantare.
Fructele sunt comestibile de tip – drupe alungit-elipsoidale (coarne) de 1,5-2 cm cm lungime. Fructele sunt de un rosu-purpuriu (Vezi Fig. 7), carnoase, acrisoare, astringente, cu perioada de coacere (august-septembrie). Fructele se consuma proaspete sau conservate (dulceata, gem, peltea, sirop, vin, etc.). Fructele sunt bogate in: vitamina C, saruri minerale (P, Ca, Mg);
Lemnul de corn este tare si se prelucreaza la strung. Din lemn se fabrica (bastoane, cozi de unelte, suveici, etc.).
Dimensiuni, hibrizi, varietati, soiuri:
Arbore sau arbust a carui inaltime ajunge la 7-8 metri iar diametrul plantei de 4-5 m.
Soiuri: Pitesti 10, Mh9, Mh 8, Targu Jiu 1.
Cultivaruri: „Variegata”- frunzele au un contur alb pe margine (Vezi Fig. 6).
Fertilizarea se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii de corn.
Inmultirea:
– Prin seminte ;
– Prin marcotaj (marcotajul prin musuroire);
– Prin altoire – pe portaltoi de corn.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Corn (Cornus mas) – origine, descriere, utilizare