dec. 11 2022
Cosirea frunzelor de capsun dupa recoltare
Cosirea capsunului (tunderea frunzelor de capsun, taierea frunzelor de capsun) are rolul de a determina apariția unui nou val de muguri, diferențierea mugurilor de rod, frunze noi si viguroase ce vor determina realizarea in anul urmator a unei recolte bogate si de calitate superioara. Tot prin cosit se inlatura si frunzele bolnave.
Lucrarea de cosire la căpșun se aplica doar la soiurile neremontante (care fructifica/rodeste 1 data pe an, unifere, anuale), din anul 2 (de la infiintare, la plantatii pe rod); doar soiurilor neremontante care au fructificat pana in 20 iulie.
In ce situații – Nu de aplica cosirea la căpșun
Nu se cosesc soiurile de capsun tarzii care fructifica dupa 20 iulie, întrucât exista riscul ca aparatul foliar (frunzele) sa nu se refacă la nivelul dorit pana in iarna, iar plantele/plantația sa fie grav afectate.
Nu se cosesc soiurile de căpșun remontante (fructifica de mai multe ori intr-un an, Everbearing/Day-neutral) intrucat vara-toamna in lipsa aparatului foliar (frunzelor) bine dezvoltat, acestea nu vor mai fructifica in respectiva perioada de vegetatie, sau in cel mai bun caz, la soiurile remontante de capsun se va pierde cel putin 1 ciclu de producție pe an (soiurile remontante pot fructifica de 2-3 ori intr-un sezon de vegetatie).
Lucrarea de cosit NU se aplica in anul înființării plantației (anul 1) de capsun.
Lucrarea de cosit Nu se aplica daca plantația suferă de seceta (nu beneficiaza de apa in mod regulat, preferabil prin irigarea prin picurare);
Lucrarea de cosit Nu de aplica, daca au trecut mai mult de 14 zile de la recoltarea ultimelor fructe.
Cum efectuam cosirea capsunului
Cosirea se face la 1 saptamana dupa ce s-a incheiat recoltarea tuturor fructelor.
Lucrarea de cosire presupune taierea coditei frunzelor mature, la 2,5-3 cm deasupra tufei/coroanei (tulpinii si ramificatiilor laterale prezente pe aceasta). Cosirea se face la cca. 7-10 cm deasupra nivelul solului, fara a afecta sub nici o forma tufa (tulpina, ramificatiile laterale, mugurii prezente pe aceasta).
Lucrarea de cosire se poate efectua manual sau mecanizat. Pentru lucrarea de cosit se poate utiliza: foarfeca de gard viu, o coasa, o secera, cu diverse motocositoare reglate precis, cu o motocoasa de umar cu fir, etc.
Lucrari necesare dupa cosirea capsunilor
Frunzele taiate se vor aduna si elimina imediat din plantatie, intrucat acestea reprezinta o importanta sursa de infectie.
Pentru buna dezvoltare a unui nou aparat foliar (totalitatea frunzelor) viguros se recomanda: fertilizarea, irigarea prin picurare, tratamente pentru combaterea bolilor si daunatorilor, etc.
Odata cu aparitia noilor frunze, se vor efectua tratamente cu fertilizanți foliari specifici.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Cosirea frunzelor de capsun dupa recoltare