mai 08 2022
Crestarea pomilor pentru obținerea de lăstari noi
Lucrarea de crestare in coaja si lemn deasupra unui mugure dormind are ca scop stimularea aparitiei unui lăstar intr-o zona degarnisita (in care din diferite motive ramurile lipsesc) sau obtinerea de lastari vigurosi.
Lucrarea se efectueaza primavara devreme (inceput de martie), inaintea pornirii in vegetatie sau cel tarziu la inceputul umflarii mugurilor.
Lucrarea de crestare se efectueaza deasupra unui mugure vegetativ lateral, vegetativ stipelar sau vegetativ-dormind (Vezi fig), sau chiar adventiv (ex. la mar). Lucrarea se poate face si deasupra unei ramuri slabe pe care o dorim viguroasa.
Lucrarea de crestare presupune realizarea adanc in coaja si lemn (1-2 inele lemnoase), cu ajutorul briceagului de altoit, a unei crestaturi (late de cel mult 2-3 mm) in forma de semiluna sau in V – rasturnat, Vezi fig. Crestătura se efectuează deasupra (cu cca. 0,7-1 cm) zonei identificate cu posibili muguri vegetativi (Vezi fig.). Este recomandat ca tăietura sa nu se efectueze prea aproape de mugure, pentru a evita o eventuala rănire a acestuia.
La cca. 2 luni de la efectuarea lucrării de crestare (in luna mai) se pot observa primele rezultate, ce constau in activarea mugurelui si obtinerea unui nou lastar in zona dorita, Vezi fig.
Lucrarea este frecvent intalnita in livezile superintensive de mar.
Lucrarea de crestare are un efect local, întrucât întrerupe parțial (pe o zona mica) deasupra mugurelui fluxul ascendent de seva, iar prin aceasta întrerupere, mugurele/lastarul va beneficia de o cantitate sporita de seva.
!!! Atenție: lucrarea nu este eficienta la toate speciile de pomi pentru mugurii dorminzi, intrucat acestia, odata cu trecerea timpului, nu mai sunt viabili, iar mugurii adventivi nu sunt prezenti la toate speciile.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Crestarea pomilor pentru obținerea de lăstari noi