nov. 11 2020
Cultura Caisului: infiintare si ghid de intretinere
Cultura Caisului este restrictionata de condițiile climatice (temperatura) propice acestei specii. Infiintarea si intretinerea unei plantatii de cais este posibila daca se respecta tehnologia de cultura, efectuandu-se la timp toate lucrarile necesare in vederea obținerii la timp a unor recolte bogate si de calitate. Plantatiile de cais daca sunt bine ingrijite pot atinge vârste de exploatare economica de pana la 15-20 ani.
Caisele au ca principala destinatie consumul fructelor in stare proaspata, urmata de industrializare: fructe confiate, gem, dulceata, compot, bauturi racoritoare, etc.
Caisul (Prunus armeniaca) se presupune ca isi are originea in centre ca China de Nord Est (Manchuria); Asia Centrala (China, Nordul Indiei, Kyrgyzstan, Uzbekistan, Tajikistan) sau Asia Mica (Armenia, Turcia).
Caisul a fost luat in cultura pentru prima data inca de acum 3.000 ani de catre chinezi. Romanii au contribuit la raspandirea speciei in intreaga Europa inca de acum 2.000 ani.
In Romania, cultura caisului este limitata de pretentiile ridicate fata de caldura, sensibilitatea manifestata de acesta la inghetul de revenire, etc. Caisul este cultivat / intalnit preponderent in Campia de Vest, Campia Romana si Dobrogea.
FACTORI ECOLOGICI LIMITATIVI PENTRU CULTIVAREA CAISULUI
Temperatura (caldura) – caisul (Prunus armeniaca) este o planta ce prefera temperaturi in perioada de vegetatie in intervalul 14-35 ºC. Temperatura minima absoluta in vegetatie este de 7ºC iar cea maxima absoluta de 40ºC. Cresterile vegetative (lastari si frunze) tinere pot fi afectate de inghet la temperaturi < -1 ºC.
In perioada de repaus vegetativ (toamna tarziu – iarna – primavara devreme), temperatura minima de la care mugurii de rod (mugurii floriferi) pot fi afectati de ger variaza intre -15 … -25 ºC in funcție de soi (soiurile timpurii sunt mai sensibile la ger decât cele tardive „târzii”).
Pomii de cais intra rapid in vegetatie (iarna-primavara) dupa o perioada de cca. 1 saptamana in care temperaturile au trecut de 6 ºC.
Pentru inflorire, polenizare si legarea fructelor caisul are nevoie de temperaturi > 10 ºC … 11 ºC.
Ingheturile de revenire (temperaturi scazute care se inregistreaza dupa, 1-2 saptamani cu zile calduroase care au declansat intrarea in vegetatie / inflorirea / fructificarea si care se pot inregistra la sfarsitul iernii „in februarie” sau primavara martie-aprilie) din primavara pot afecteaza frecvent si grav fructificatia la cais, intrucat acasta infloreste (< -2ºC … -5 ºC, florile sunt afectate in procent foarte mare) si leaga fructe (< -1 ºC, fructele legate sunt afectate si cad in procent foarte mare) timpuriu.
Livezile / plantatiile de cais se vor amplasa in zone ferite de curenții de aer rece.
Lumina – caisul este o specie iubitoare de lumina (prefera locurile însorite), temperament de lumina. La caisul care nu beneficiaza de suficienta lumina, apare frecvent fenomenul de degarnisire (ramurile care nu beneficiază de lumina se usuca), etc.
Pentru a beneficia de lumina suficienta este important ca orientarea randurilor in plantatiile de cais sa se faca preferabil pe directiile: N-S; NE-SV; NV-SE.
La livezile de cais infiintate pe terenuri in panta se vor alege preferabil cele cu expozițiile: Sudica; Sud-Vestica; Sud-Estica.
Umiditatea (apa): plantatia de cais necesita un optim situat intre 900-1300 mm – precipitatii medii anuale (PMA) si un minim de 800 mm PMA, pentru plantatia de cais este deosebit de importanta distributia cat mai uniforma a precipitatiilor (in perioada de vegetatie) si prezenta precipitatiilor in perioadele / fenofazele critice. Irigarea plantatiei de cais se impune in zonele cu precipitatii reduse sau perioadele / fenofazele critice suprapuse pe intervale secetoase din an (cand valorile scad sub minimul indicat sau verile sunt toride) si la sistemele de cultura intensiva (livezi intensive de cais). Irigarea prin picurare se va face moderat si face ori de cate ori este nevoie si mai ales in momentele critice (crestere fructe, diferentiere muguri de rod, etc.).
Seceta excesiva si prelungita in perioada de vara poate conduce in timp la uscarea pomilor de cais.
Umiditatea excesiva la nivelul solului, dar si in aer (precipitatii in exces) suprapusa cu fenofazele de: parga – maturarea a fructelor, conduce adesea la o presiune ridicata a atacului de boli (Monilioza fructelor, etc.), dar si la crăparea caiselor, obtinandu-se astfel o recolta depreciata.
Este obligatoriu ca adâncimea pânzei de apa freatica la plantațiile de cais (livezile de cais) sa se situeze sub 2,5-3 m.
Solul:
Caisul este pretentios fata de sol, prefera solurile fertile, bine drenate (permeabile pentru aer si apa), profunde si reavene; Caisul vegeteaza bine (prefera) pe solurile solurile mijlocii (lutoase, luto-argiloase) si usoare (luto-nisipoase, nisipoase). Caisul suporta si solurile grele (argiloase) care alături de umiditatea excesiva din sol pot crea premisele uscarii premature a plantelor de cais.
Caisul nu suporta in general valori de peste 8-11 % Carbonat de Calciu activ (valoarea diferă in funcție de portaltoi) in sol.
Reactia solului: caisul prefera un pH slab acid – slab alcalin (6,5-7,5), dar totuși suporta valori mai largi – un pH in intervalul: slab acid- slab alcalin (5,8-8,3);
CULTIVAREA CAISULUI
Caisul (Prunus armeniaca) este un pom fructifer ce poate atinge inaltimea maxima de 5 – 8 metri cu un diametru al coroanei de 4 – 7 metri.
Caisul intra rapid pe rod si produce economic încă din anul 3 – 4 de la plantare.
Soiurile de cais
Soiurile de cais sunt numeroase si variate, astfel încât sa satisfaca necesarul de fructe eșalonat pe o perioada cat mai lunga (cca. 3 luni).
Soiuri de Cais – Caise (Prunus armeniaca):
♦ cu maturarea / coacerea timpurie (caisele se coc in intervalul iunie – 5 iulie): Amiral, Carmela, Elmar, Flopia, Rares, etc;
♦ cu maturarea / coacerea mijlocie (5 – 25 iulie): Andrei, Bergeron, Cea mai buna de Ungaria, Dacia, Goldrich, etc;
♦ cu maturarea / coacerea tarzie (25 iulie – august): Adina, Augustin, Callatis, Comandor, Excelsior, Favorit, etc.
INFIINTAREA LIVEZILOR – PLANTATIILOR DE CAIS
Livezile – plantatiile de cais se infiinteaza in zonele de câmpie (unde clima o permite, pe versantii cu expozitie Sudica, Sud-Vestica, Sud-Estica; pante <15%, in locuri ferite de curenti de aer rece), pe terenuri cu continut redus (< 8 %) de carbonati (CaCO3) si in zone cu precipitatii medii anuale de > 800 mm (altfel se impune obligatoriu irigarea).
Pregatirea terenului pentru plantarea caisului consta in:
Desfundatul terenului (afanarea adanca) se recomanda doar pe solurile profunde si care nu prezinta Carbonati de Calciu – CaCO3 peste 8 % (in functie de portaltoi). Prin lucrarea de desfundare exista riscul de aducere a carbonatilor din profunzime la suprafata solului, iar asta va face in final mai mult rau decat bine. Lucrarea de desfundat se va efectua la o adancime de cca. 50-60 cm in perioada de vara (cu 3-4 luni inainte de plantare). Pe terenurile in panta lucrarea de desfundat se va efectua pe directia curbelor de nivel. Lucrarea de desfundat este urmata de lucrarea de nivelarea de suprafață.
Scarificarea terenului inlocuieste lucrarea de desfundat si nu are dezavantajul de a aduce Carbonații de Calciu din profunzime la suprafața, aceasta se efectueaza in vara. Se practica scarificarea in cruce (in doua directii) la o adancime de 50-60 cm. Lucrarea de scarificare va fi urmata de mobilizarea adanca a solului (aratura adanca) care se face toamna, printr-o aratura la 30 cm, sau sapat la cazma urmata de nivelarea de suprafata.
Lucrarea de nivelare de suprafata a terenului se face cu ajutorul cultivatorului, combinatoarelor, grapei cu disc, grapei cu colti, etc. In gradini maruntim si nivelam cu ajutorul frezei sau motocultorului (motosapei) echipate cu freza sau unelte manuale (sapa si grebla).
Fertilizarea de baza (inainte de desfundat sau dupa caz aratura adanca) se poate face cu ingrasaminte organice (gunoi de grajd 40-50 t/ha) si ingrasaminte chimice: 110 kg/ha fosfor (P), 100 kg/ha potasiu (K).
Pichetarea terenului se poate face in functie de necesitati in: patrat, dreptunghi, triunghi echilateral, chincons (pe terenurile in panta > 5,7 grade, randurile se dispun pe directia curbelor de nivel).
Instalarea sistemului de sustinere este necesara si se face pentru sistemele de cultura intensive pentru anumite forme de coroana, portaltoi (cei cu înrădăcinare superficiala). Lucrarea se va efectua in primavara anului I sau II.
Polenizarea livezilor de cais este facuta de catre insecte „entomofila” (se face cu ajutorul albinelor si sunt necesari cca. 5 stupi/ha). Deosebit de importanta pentru polenizarea caisului este vremea in perioada/zilele infloritului la cais, intrucat albinele zboara si polenizeaza optim la temperaturi > 15°C in zile fara vant si precipitatii.
Soiurile de cais sunt:
♦ autofertile (polenizarea se poate face si cu propriul polen; pot poleniza alte soiuri). Majoritatea soiurilor de cais sunt autofertile, dar si la acestea este recomandata polenizarea incrucisata pentru a creste procentul de legare a fructelor. Astfel cultivarea mai multor soiuri care au aceiași perioada de înflorire in aceiași parcela este benefica;
♦ autosterile (polenizarea nu se poate realiza cu polenul propriu, necesita polen de la soiuri polenizatoare „autofertile”). Soiuri autosterile sunt: Goldrich, Sulina, Tudor, NJA 19, etc. In parcelele cu soiuri autosterile este obligatorie cultivarea de rânduri intercalate cu soiuri polenizatoare recomadate (soiuri autofertile care au aceiași perioada de inflorire cu cele autosterile care trebuie polenizate).
Infiintarea plantatiilor de cais se face utilizand plante (material saditor) certificate ca sunt libere de agenti patogeni (virusi, bacterii, ciuperci, fitoplasme), obtinute in pepiniere autorizate care garanteaza autenticitatea (soiului si portaltoiului) si calitatea; adaptate conditiilor pedo-climatice din zona in care dorim sa infiintam plantatia.
Plantarea pomilor de cais se face atat toamna (dupa aparitia primelor brume si caderea totala a frunzelor, perioada optima recomandata), cat si primavara (martie).
Plantarea pe teren desfundat si soluri grele (argiloase) se face in gropi de 70 cm latime x 70 cm lungime x 60 cm adancime, iar pe solurile mijlocii (lutoase) si usoare (nisipoase) se vor utiliza gropi pentru plantare de 30 cm latime x 30 cm lungime x 30 cm adancime.
Plantarea pe celelalte terenuri (scarificat, doar arat adanc, nearat, teren nedesfundat) si soluri grele (argiloase) se face la 100 cm lățime x 100 cm lungime x 80 cm adâncime, iar pe solurile mijlocii (lutoase) si ușoare (nisipoase) se vor utiliza gropi pentru plantare de 50 cm latime x 50 cm lungime x 40 cm adancime. Gropile pot avea forma patrata (forma ideala pentru radacini) sau circulara si pot si sapate manual (la cazma) sau mecanizat.
Sisteme de cultura la Cais
Sistemul extensiv „clasic” (livezi clasice de cais) – pentru acest sistem se utilizează distante mari de plantare, acest sistem se aplica la soiuri si portaltoi care imprima vigoare mare. Plantarea caisului se face la distanta de 6 m sau 5 m intre randuri si 5 sau 4 m intre pomi pe rand. In functie de distanta intre randuri si cea dintre plante pe rand sunt necesare cca. 334 plante / ha (pentru o distanta de 6 m intre rânduri si 5 m intre plante pe rand).
Sistemul intensiv (livezi intensive de cais) – pentru acest sistem se utilizează distante mai mici de plantare: acest sistem se aplica la soiuri si portaltoi care imprima vigoare mijlocie sau mica. Plantarea caisului se face la distanta de 4 m intre rânduri si 3 m intre pomi pe rând. In funcție de distanta intre randuri si cea dintre plante pe rand sunt necesare cca. 834 plante / ha (pentru o distanta de 4 m intre randuri si 3 m intre plante pe rand).
LUCRARI DE INGRIJIRE IN LIVEZILE DE CAIS
Completarea golurilor este necesara, intrucat din diverse motive unele plante nu s-au prins si au pierit. Lucrarea se face toamna târziu (an I) sau primavara devreme (an II).
Lucrări ale solului:
In plantațiile de cais solul poate fi menținut la alegere in funcție de cultura si condițiile pedo-climatice intr-unul din sistemele:
- la nivel de de ogor negru (solul este mentinut in permanenta lucrat ‘afanat’ si fara buruieni). Toamna dupa intrarea in repaus vegetativ, pe intervalul dintre randuri se va afectua o aratura la mica adancime (12-15 cm). In sezonul de vegetatie (mai-august) pe intervalul dintre randuri se vor efectua numeroase prasile mecanizate (prasile cu freza, cultivator, discuit, etc.). Pentru a putea afana solul si combate buruienile pe rand, se fac numeroase prasile manuale (cu sapa) la 5 cm adancime. Începând din anul 4 in livezile conduse pe forme de coroana cu trunchi (de 50 cm) se pot face pe rand prasile mecanizate (la 5 cm adancime) utilizând echipamente moderne cu palpator.
- cu spatiul dintre randuri inierbat in benzi (înierbarea se poate face din anul 4 de la infiintarea plantatiei de cais). Pe parcursul sezonului de vegetatie vom efectua cositul periodic iar totodata va proceda si la mentinerea – libera de buruieni prin erbicidare a zonei le-a lungul randurilor (1 m stanga si 1 m dreapta). O alta varianta de-a lungul randului de pomi ar fi mentinerea solului lucrata, astfel incepând din anul 4 in livezile conduse pe forme de coroana cu trunchi (de 50 cm) se pot face pe rand prasile mecanizate (la 5 cm adancime) utilizând echipamente moderne cu palpator.
Taierea la Cais
In funcție de sistemul de cultura ales (clasic, intensiv, gradinile populatiei – gospodarie) se va alege după plantare si tipul / forma de coroana (forma arhitectonica de taiere).
Taierile de formare a coroanei pomilor se efectueaza in uscat (taierea in uscat la cais se efectuează in perioada de repaus vegetativ, momentul optim fiind in primavara devreme) si in verde (ciupit, scurtare lastari, plivit lastari).
Rolul taierilor de formare a coroanei pomilor “caisilor” este acela de a realiza cat mai repede (intr-un timp cat mai scurt, intra pe rod din anul III) forma arhitectonica de coroana aleasa, de a stimula si grăbi intrarea pomilor pe rod, de a asigura formarea de coroane aerisite si luminate (scade astfel presiunea atacului de boli, daunatori si previne degarnisirea bazei sarpantelor „ramurilor de schelet”) si echilibrate, etc.
Tipuri – forme de coroane la cais
Tipul / Forma arhitectonica de coroana la cais va fi aleasa cu grija in funcție de: vigoarea / tipul portaltoiului, vigoarea soiului, sistemul de cultura, etc.
Forme/tipuri de coroane pentru sistemul extensiv „clasic”: Vas ameliorat, Vas întârziat, Vas clasic, Vas întârziat aplatizat, etc.;
Forme/tipuri de coroane pentru sistemul intensiv: Fus subtire, Palmeta etajata cu brate olice, Palmeta neetajata cu brațe oblice, etc.;
Tăierea de fructificare / producție la cais este adaptata: tipurilor – formelor de coroana; tipului de ramuri – ramuri de rod principale (prezente in proporție mai mare sau mai mica in funcție de soi): Buchetul ramificat, Ramura mijlocie ramificata, Ramura lunga, Ramura anticipata ; etc.
Irigarea la cais este obligatorie la sistemele de cultura intensiva, la plantațiile pentru care s-a optat pentru benzi înierbate intre rânduri (acestea sunt consumatoare de apa), in intervalele lungi de seceta prelungita din sezonul de vegetație (când valorile scad sub minimul indicat sau verile sunt toride), in momentele critice (creștere fructe, diferențiere muguri de rod, etc.), etc.
Irigarea se face utilizând preferabil un sistem de irigare prin picurare (doua linii de picurare amplasate aerian la 40 cm înălțime). Norma de udat se stabilește in funcție de: tipul de sol; deficitul de precipitații / apa in sol; fenofaza si faptul ca solul trebuie sa fie suficient aprovizionat cu apa / umectat pana la adancimea la care sunt repartizate majoritatea radacinilor (aceasta variaza in functie de portaltoi, 30 – 50 cm).
Odata cu irigarea prin picurare, se poate face la nevoie si fertilizarea faziala prin administrarea de îngrășăminte hidrosolubile.
Atentie !!! Excesul de umiditate in sol in perioada de pârga – maturare fructe poate conduce la crăparea caiselor.
Fertilizarea anuala la plantația de cais
Fertilizarea de baza anuala efectuata in fenofaza de BBCH 53-54 (dezmugurit) cu: ingrasaminte complexe NPK 12-11-18 (produs granulat, aplicat in benzi pe rand).
Fertilizare faziala cu Azotat de Calciu granulat (aplicat in benzi pe rând) in fenofazele: BBCH 53-54 (dezmugurit) si BBCH 72 (fructul „ovarul” verde de cca. 1 cm lungime este înconjurat de o coroana de sepale uscate, inainte ca coroana de sepale sa cada).
Fertilizarea faziala se poate face prin fertirigare – ‘fertigare’ utilizand ingrasaminte de inalta calitate;
Se pot face si numeroase fertilizari foliare, pentru a completa necesarul de macro si microelemente nutritive necesar pomilor de cais si combaterea / prevenirea carentelor / clorozelor.
Fertilizarea se poate face utilizând programele tehnologice specifice culturii caisului.
Atentie !!! Fertilizarea trebuie sa se faca dupa un program / tehnologie de fertilizare adaptat si in concordanta cu rezerva de elemente nutritive din sol, determinate in urma analizelor agrochimice de laborator. Programele tehnologice de fertilizare se întocmesc pe fenofaze si cuprind: fertilizarea de baza anuala, fertilizarea faziala si fertilizarea foliara.
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul fertilizantul (ingrasamantul) conform recomandarilor de pe eticheta”
Recoltarea Caiselor
Livezile de cais intra pe rod in anul 3 – 4 de la plantare. Productia de caise la hectar variaza intre 30 – 40 t / ha, in funcție de sistemul de cultura si agrotehnica aplicata.
Caisele sunt fructe care își continua ușor maturarea si după recoltare (fructe climacterice) si sunt utilizate atât pentru consum in stare proaspăta (caise de masa) cat si pentru industrializare (dulcețuri, gemuri, sucuri, etc.).
Pe pom caisele se coc treptat si se recoltează eșalonat la interval de circa 1 saptamana cand ating maturitatea de recoltare (in functie de destinatia productiei). Pentru recoltarea tuturor caiselor dintr-un pom sunt necesare circa 3 treceri in 3 saptamani.
Combaterea bolilor si daunatorilor la cais
Tratamentele in sezonul de vegetatie (in verde) pentru combaterea bolilor si daunatorilor in plantatiile de Cais sunt numeroase si sunt adaptate fenofazelor (stadii de crestere, dezvoltare & fructificare) in care se gaseste pomul. Pentru detalii suplimentare cititi articolul … Tratamente la Cais.
Bolile caisului: Monilioza (Monilinia laxa); Ciuruirea micotica a frunzelor (Stigmina carpophila); Ciuruirea bacteriana a frunzelor (Xanthomonas campestris pv. pruni; Pseudomonas syringae pv. morsprunorum; Xanthomonas arboricola pv. Pruni); Mumificarea fructelor (Monilinia fructigena); Cancer bacterian (Agrobacterium tumefaciens); Boala frunzelor de argint „Silver leaf” (Chondrostereum purpureum); Antracnoza – Patarea purpurie (Blumeriella jaapii sin. Coccomyces hiemalis); Fainarea (Podosphaera tridactyla); Rugina (Tranzschelia pruni-spinosae); Fumagina (Capnodium salicinum); Viroze – Varsatul caisului (Plum-pox virus); Rasucirea clorotica a frunzelor (Phytoplasma prunorum); etc. Pentru detalii suplimentare cititi articolul … Bolile Caisului.
Daunatorii caisului: Molia vargata a piersicului (Anarsia lineatella); Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae); Paduchele tigarar al piersicului (Myzus varians); Molia orientala a fructelor (Cydia molesta sin. Grapholita molesta); Viermele prunului (Cydia funebrana); Tripsul californian (Frankliniella occidentalis); Afide – Paduchele cenusiu al prunului (Hyalopterus pruni); Omida paroasa a dudului (Hyphantria cunea); Fluturele cu varful abdomenului auriu (Euproctis chrysorrhoea); Musculita frunzelor (Dasineura prunicola); Gargarita mugurilor-florilor (Sciaphobus squalidus); Gargarita fructelor (Rhynchites bacchus); Cariul scoartei (Scolytus rugulosus); Acarieni: Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae), Carabusul de mai – viermii albi (Melolontha melolontha); Gandacul negru al puietilor (Capnodis tenebrionis); Gandacul aramiu al puietilor (Perotis lugubris); Cotarul verde (Operophtera brumata sin. Cheimatobia brumata); etc. Pentru detalii suplimentare cititi articolul … Daunatorii Caisului.
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul, fertilizantul) conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Cultura Caisului: infiintare si ghid de intretinere