Horticultorul.ro

iul. 12 2020

Cultura Cornului: plantare, infiintare, intretinere, soiuri, recoltare

Cultura Cornului  (Cornus mas) este relativ-usoara daca se respecta tehnologia de cultura, efectuandu-se la timp toate lucrarile necesare in vederea obtinerii unor recolte bogate. Plantele de Corn nu au nevoi deosebite fata de factorii climatici si eco-pedologici si nici nu inregistreaza atacuri puternice de boli si daunatori.

Plantatia de Corn (Cornus mas) incepe sa produca fructe din anul 6-7 de la infiintare.

Cornul (Cornus mas) este un arbore indigen (face parte din flora spontana), de la care se utilizeaza fructele (drupe alungit-elipsoidale „coarne”), bogate in vitamina C, saruri minerale (P, Ca, Mg).

 

CUPRINS:

FACTORI ECOLOGICI LIMITATIVI

Temperatura

Lumina

Umiditatea (apa)

Solul

Reactia solului pH-ul

 

CULTURA CORNULUI

Soiuri de Corn

Infiintarea culturii

Pregatirea terenului pentru plantare

Plantarea cornului

 

LUCRARI DE INGRIJIRE

Completarea golurilor

Taiera plantelor de corn

Irigarea

Recoltarea fructelor

Fertilizarea anuala

Combaterea bolilor si daunatorilor

 

FACTORI ECOLOGICI LIMITATIVI PENTRU CULTURA CORNULUI

Temperatura  – cornul (Cornus mas)   este o planta rezistenta la ger si seceta.

Lumina – cornul este o specie iubitoare de lumina (prefera locurile insorite).

Umiditatea (apa): plantele de corn (Cornus mas)   suporta seceta, dar prefera solurile reavene. In conditii de seceta excesiva, fructele isi pot pierde suculenta/turgescenta. Irigarea prin picurare este necesara in perioadele toride si secetoase din vara.

Solul:

Planta vegeteaza pe soluri brun roscate, argiloase, grele, iar la deal, pe soluri fertile, scheletice, calcaroase, reavene;

Reactia solului: cornul  nu are pretentii deosebite fata de pH, vegetand bine in intervalul de pH  usor acid-neutru-usor alcalin (5,9-7,3);

 

CULTURA CORNULUI

Cornul (Cornus mas)   este o specie arborescenta, a carei inaltime ajunge la 7-8  metri, iar diametrul coroanei la 4-5 m.

Soiuri de Corn: Pitesti 10, Mh9, Mh 8, Rugi, Targu Jiu 1, Dragodana 13, Sibiu 1, Alimpesti, Bordo, biotipuri selectionate,  etc;

Infiintarea culturii de Corn

Cultura de corn se infiinteaza preferabil pe terenuri adapostite de vanturi, insorite (expozitie S, SV, SE) si pante de pana la 10 %.

Pregatirea terenului pentru plantare  consta in:

Scarificarea terenului in cruce la o adancime de 50 cm  este recomandata la culturile înființate pe soluri compacte, grele (argiloase).

Fertilizarea de baza se face inainte de mobilizarea adanca prin aratura  cu ingrasaminte complexe (NPK + microelemente de tip 12-11-18 in doza de 200 kg/ha) incorporate in sol.

Mobilizarea adanca a solului  (aratura adanca) se face  toamna, printr-o aratura la 30 cm, sau sapat la cazma.

Inainte de pichetat si plantat, solul se marunteste si se niveleaza cu ajutorul cultivatorului, combinatoarelor, grapei cu disc, grapei cu colti, etc. In gradini maruntim si nivelam cu ajutorul frezei,  motocultorului (motosapei) echipate cu freza sau unelte manuale (sapa si grebla).

Infiintarea culturii de corn se face utilizand plante de 2-3 ani obtinute prin altoire (altoite preferabil pe varietati de vigoare slaba/pitice), etc. In functie de distanta intre randuri si cea dintre plante pe rand sunt necesare cca. 667 plante / ha (pentru o distanta de 5 m intre randuri si 3 m intre plante pe rand).

Plantarea la corn se face la distanta de 3-6 m intre randuri si 3-4 m intre plante pe rand; in functie de vigoarea plantelor/soiului, panta, forma de conducere a coroanei.

  • La conducerea sub forma de trunchi jos (35-40 cm inaltime) se pot utiliza distante de plantare de 5 m intre randuri si 3 m intre plante pe rand;
  • La conducerea sub forma de trunchi inalt (70-80 cm inaltime) se pot utiliza distante de plantare de 6 m intre randuri si 4 m intre plante pe rand;
  • La conducerea sub forma de tufa aplatizata (pe directia randului) sau tufa libera se pot utiliza distante de plantare de 4 m intre randuri si 3 m intre plante pe rand;

Este de preferat sa plantam cornul  toamna (dupa intrarea in repaus vegetativ, la 2 saptamani dupa ce au cazut frunzele, in luna noiembrie) intrucat planta porneste foarte devreme in vegetatie. Plantarea se face in gropi de 50-60 cm latime x 50-60 cm  lungime x 40 cm adancime.

 

LUCRARI DE INGRIJIRE LA CULTURA CORN

Completarea golurilor este necesara, intrucat din diverse motive unele plante nu s-au prins si au pierit. Lucrarea se face toamna, dupa intrarea in repaus vegetativ.

Pentru a putea afana solul si combate buruienile  pe rand, se fac numeroase prasile manuale (cu sapa) la 5 cm adancime. Începând din anul 4, in livezile conduse pe forme de coroana cu trunchi (de peste  30 cm) se pot face prasile mecanizate pe rand  (la 5 cm adancime) utilizând echipamente moderne cu palpator.

Pe perioada sezonului de vegetatie (mai-septembrie) se pot face pe intervalul dintre randuri circa 4-5 prașile superficiale (la adancimea de 5-8 cm) mecanizate (prasile cu freza, cultivator, discuit, etc.).

La culturile de corn (in general cele in panta) la care s-a optat pentru înierbarea  intervalului dintre randuri (înierbarea se face in anul IV-V de la plantare  pentru zona centrala dintre randuri lata de 2 m) vom efectua cositul periodic.

 

Taiera plantelor de corn

Lucrarile de taiere la corn se efectueaza in repaus vegetativ (sfarsitul iernii – primavara devreme): sfarsit  de februarie-inceput de martie.

Taierea de formare la corn  – se efectueaza in primii ani  dupa plantare si presupune formarea tufei aplatizate (2 si 2 ramuri de schelet dispuse pe directia randului) tufei libere (de 4 ramuri dispuse simetric de jur imprejur) sau tulpinii/trunchiului jos (35-40 cm) sau inalt (70-80 cm) prelungit cu 3 ramuri de schelet/sarpante dispuse simetric de jur imprejur la 15 cm una de alta pe axul central.

Taierile de rodire/intretinere   se efectuează din anul 14 de la înființarea culturii  si presupun normarea fructificației (intrucat exista riscul aparitiei alternantei de rodire) si intretinerea/intinerirea  permanenta a coroanei proiectate (taieri de intinerire).

Irigarea la corn  se va face in perioadele toride si secetoase din vara, utilizând preferabil un sistem de irigare prin picurare sustinut la 35-40 cm deasupra solului (pentru a putea lucra solul mecanizat sau manual cu usurinta). Norma de udat se stabileste in functie de:  deficitul de precipitatii/apa in sol, fenofaza, etc. Odata cu irigarea prin picurare, se poate face la nevoie si fertilizarea faziala  prin  administrarea de îngrășăminte hidrosolubile.

 

Recoltarea fructelor de corn

Fructele de Corn (Cornus mas)  sunt de tip – drupe alungit-elipsoidale (coarne) de 1,5-2 cm lungime, in greutate de cca. 2,7 g cu un randament al pulpei de cca. 50%. Fructele sunt de un rosu-purpuriu, carnoase, acrisoare, usor astringente, cu perioada de coacere august-octombrie. Fructele se consuma proaspete sau conservate (dulceata, gem, peltea, sirop, vin, etc.). Recoltele se obtin din anii VII de la infiintarea plantatiei. Un pom de corn  poate ajunge la o productie de 3-4 kg/pom (productia de fructe poate ajunge si la 2,7-3 t/ha).

Fructele „coarnele” se recolteaza esalonat (pe parcursul a 30-45 zile), inainte de maturarea deplina (la maturitate deplina/supramaturare  se desprind usor/scutura); cind capata culoarea rosu-purpuriu; sunt ferme; au pielita lucioasa (cele supramaturate isi pierd luciul). Recoltarea se face manual sau prin scuturare pe prelate.

Fructele au valoare alimentara si sunt bogate in: vitamina C, saruri minerale (P, Ca, Mg);.

 

Fertilizarea anuala  la cultura de corn

Fertilizarea de baza  anuala se face in general pe soluri sarace (usoare) in elemente nutritive. Aceasta se efectueaza in intervalul (15 februarie-10 martie) cu: ingrasaminte complexe (NPK + microelemente) granulate. In toamna se pot aplica ingrasaminte organice (gunoi de grajd bine fermentat „mranița” 10 t/Ha).

Se pot realiza si  fertilizări faziale prin sistemul de irigare prin picurare cu fertilizanti hidrosolubili sau lichizi.

Fertilizarea se poate face utilizand tehnologii si produse de la: YARA.

Atentie !!! Fertilizarea trebuie sa se faca dupa un program/tehnologie de fertilizare adaptat si in concordanta cu  rezerva de elemente nutritive din sol, determinate in urma analizelor agrochimice de laborator. Programele tehnologice de fertilizare se intocmesc pe fenofaze si cuprind: fertilizarea de baza (la culturile care nu prezinta mulcire) anuala, multianuala, fertilizarea faziala.

 

Combaterea bolilor si daunatorilor la corn

Tratamentele pentru combaterea bolilor si dăunătorilor sunt rare si se efectuează numai daca presiunea atacului este mare.

Boli: Fainarea (Oidium spp.), Septorioza (Septoria cornicola), Monilioza (Monilinia spp.), Putregaiul coletului (Phytophthora cactorum),  Cercosporioza (Cercospora cornicola), etc.

Daunatori: Acarienii; Paduchele testos, etc.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul, fertilizantul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Cultura Cornului  (Cornus mas)

Fig. 2 Cultura Cornului  (Cornus mas)

Fig. 3 Cultura Cornului  (Cornus mas)

Fig. 4 Cultura Cornului  (Cornus mas)

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultura Cornului: plantare, infiintare, intretinere, soiuri, recoltare

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii