mart. 30 2020

Cultura de Aronia: plantare, infiintare, intretinere, soiuri

Cultura de Aronia  este relativ-usoara daca se respecta tehnologia de cultura, efectuandu-se la timp toate lucrarile necesare in vederea obtinerii unor recolte bogate si de calitate. Plantele de Aronia nu au nevoi deosebite fata de factorii climatici si eco-pedologici si nici nu inregistreaza atacuri puternice de boli si daunatori.

Aronia – Scorulul negru (Aronia melanocarpa) este un arbust original din America de Nord, de la care se consuma / utilizeaza fructele (drupe comestibile), intrucat sunt extrem de bogate in Antioxidanti.

 

CUPRINS:

FACTORI ECOLOGICI LIMITATIVI

Temperatura

Lumina

Umiditatea solului

Solul pentru aronia

Reactia solului – pH

CULTURA DE ARONIA

Soiuri de Aronia

Infiintarea culturii de Aronia

Pregatirea terenului pentru plantare

Plantarea la aronia

LUCRARI DE INGRIJIRE LA CULTURA DE ARONIA

Completarea golurilor

Taierea plantelor de aronia

Irigarea la aronia

Recoltarea fructelor de aronia

Fertilizarea anuala  la cultura de aronia

Combaterea bolilor si daunatorilor la aronia

 

FACTORI ECOLOGICI LIMITATIVI PENTRU CULTURA DE ARONIA

Temperatura  – aronia este o planta rezistenta la ger, plantele suporta iarna temperaturi de pana la -30 ºC … -35 ºC.

Lumina – aronia este o specie iubitoare de lumina (prefera locurile insorite), dar suporta si semiumbra. La plantele aflate la semiumbra, productia va fi mai scăzută si de calitate inferioara.

Umiditatea (apa): plantele de aronia suporta seceta, dar pentru perioade scurte. In conditii de seceta excesiva fructele isi pierd suculenta/turgescenta, se intaresc si se stafidesc. Aronia nu suporta umiditatea excesiva la nivelul solului.  Irigarea prin picurare este obligatorie in perioadele toride si secetoase din vara.

Solul:

Planta prefera solurile medii (nisipo-lutoase, lutoase) si usoare (nisipoase), bine drenate si reavene. Aronia suporta totuși si solurile mai grele (argiloase). Scorusul negru nu suporta solurile calcaroase (cu carbonati) si manifesta cloroze accentuate;

Reactia solului: aronia  nu are pretentii deosebite fata de pH, vegetand bine in intervalul de pH  slab acid-neutru (5,9-7,2);

 

CULTURA DE ARONIA

Aronia melanocarpa  este o specie arbustiva, a carei inaltime ajunge la 1-1,5  metri iar diametrul la 1 m.

Soiuri de Aronia: 

  • Aronia melanocarpa „Nero” – productie ridicata de fructe  (5-10 kg pe planta),  fructe foarte mari (1,2 cm diametru), arbustul este inalt 1,5-2 metri si un diametru al tufei de 1-2 metri;
  • Aronia melanocarpa „MELROM” – soi obtinut la ICDP Maracineni (Autori: Irina ANCU, Gheorghe MLADIN, Monica STURZEANU, Valentina ISAC). Fructele sunt superioare soiului Nero.

Infiintarea culturii de Aronia

Culturile de aronia se infiinteaza preferabil pe terenuri plane sau foarte slab inclinate (o panta de maximum 13°).

Pregatirea terenului pentru plantare  consta in:

Scarificarea terenului in cruce la o adancime de 50-60 cm  este recomandata la culturile înființate pe soluri compacte, grele (argiloase).

Mobilizarea adanca a solului  (aratura adanca) se face  toamna, printr-o aratura la 30 cm, sau sapat la cazma.

Fertilizarea de baza inainte de plantat se poate face cu ingrasaminte complexe (NPK + microelemente de tip 12-11-18 in doza de 200 kg/ha) incorporate in sol.

Inainte de pichetat si plantat solul se marunteste si se niveleaza cu ajutorul cultivatorului, combinatoarelor, grapei cu disc, grapei cu colti, etc. In gradini maruntim si nivelam cu ajutorul frezei,  motocultorului (motosapei) echipate cu freza sau unelte manuale (sapa si grebla).

Odata cu infiintarea culturii  pe randuri este recomandat sa  facem instalarea sistemului de irigare prin picurare si  mulcirea pe rand cu agrotextil.

Infiintarea culturii de aronia se face utilizand: plante la ghiveci (cu pamant pe radacini), plante obtinute prin marcotaj, etc. In functie de distanta intre randuri si cea dintre plante pe rand sunt necesare cca. 2300 plante / ha (pentru o distanta de 3 m intre randuri si 1,5 m intre plante pe rand).

Plantarea la aronia se face la distanta de 3 m intre randuri si 1,5 m intre plante pe rand. Este de preferat sa plantam aronia toamna (dupa intrarea in repaus vegetativ, la 2 saptamani dupa ce au cazut frunzele), dar se poate face si plantatul in primavara. Plantarea se face in gropi de 30 cm latime x 30 cm  lungime x 30 cm adancime.

 

LUCRARI DE INGRIJIRE LA CULTURA DE ARONIA

Completarea golurilor este necesara, intrucat din diverse motive unele plante nu s-au prins si au pierit. Lucrarea se face toamna, dupa intrarea in repaus vegetativ.

Pentru a putea afana solul pe rand, acolo unde cultura nu este mulcita se fac numeroase prasile manuale (cu sapa).

Pe perioada sezonului de vegetatie (mai-august) se pot face pe intervalul dintre randuri circa 4-5 prașile superficiale (la adancimea de 5-10 cm) mecanizate (prasile cu freza, cultivator, discuit, etc.).

La culturile de aronia la care s-a optat pentru înierbarea  intervalului dintre randuri (inierbarea se face in anul IV de la plantare) vom efectua cositul periodic.

Taierea plantelor de aronia se efectueaza primavara devreme. In urma taierii, eliminam lastarii/tulpinile  deteriorati, uscati, afectati, deformati, etc. In permanenta, se are in vedere reducerea compactității tufei, păstrând un maxim de 8 tulpini multianuale / planta. Odata cu imbatranirea plantelor/tulpinilor (dupa 8-9 ani), se incepe inlocuirea treptata a acestora cu unele noi (tinere), intrucat productia scade.

Irigarea la aronia se va face in perioadele toride si secetoase din vara, utilizand preferabil un sistem de irigare prin picurare. Norma de udat se stabileste in functie de:  deficitul de precipitatii/apa in sol, fenofaza, etc. Odata cu irigarea prin picurare, se poate face la nevoie si fertilizarea faziala prin  administrarea de îngrășăminte hidrosolubile.

 

Recoltarea fructelor de aronia

Fructele de Aronia (scorusele negre) sunt drupe comestibile, suculente, usor dulcegi, cu gust astringent, au culoarea pielitei neagra-lucioasa, iar pulpa este de culoare rosu-inchis. Prima recolta serioasa se obtine in anul III de la infiintarea plantatiei, iar dupa cativa ani (7-9 ani) o planta de aronia poate ajunge la o productie de 5 kg/tufa (productia poate ajunge si la 10 t/ha).

Fructele de aronia se recolteaza la sfarsit de iulie-august, in momentul cand s-au inmuiat putin si au gust usor dulceag. O intarziere a recoltarii conduce la stafidirea acestora, pierderea suculentei, devenind improprii pentru consum in stare proaspata sau preparate.

Fructele de scorus negru au valoare alimentara si se consuma in stare proaspata sau conservate in preparate ca: gem, dulceata, suc presat la rece, sirop, bauturi racoritoare, ceai de scorus (fructe uscate), fructe deshidratate, fructe congelate, etc.

 

Fertilizarea anuala  la cultura de aronia

Fertilizarea de baza  anuala cu: ingrasaminte complexe (NPK + microelemente) granulate  sau ingrasaminte organice (gunoi de grajd bine fermentat „mranita” 10 t/Ha  aplicat pe rand), se poate face doar la culturile care nu sunt mulcite.

La culturile mulcite pe rand, se vor aplica fertilizări faziale prin picurare cu fertilizanti hidrosolubili sau lichizi.

Se pot face si fertilizari foliare pentru a completa necesarul de macro si microelemente nutritive necesar plantelor de aronia.

Fertilizarea se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii de aronia.

Atentie !!! Fertilizarea trebuie sa se faca dupa un program/tehnologie de fertilizare adaptat si in concordanta cu  rezerva de elemente nutritive din sol, determinate in urma analizelor agrochimice de laborator. Programele tehnologice de fertilizare se intocmesc pe fenofaze si cuprind: fertilizarea de baza (la culturile care nu prezinta mulcire) anuala, fertilizarea faziala si fertilizarea foliara.

 

Combaterea bolilor si daunatorilor la aronia

Tratamentele pentru combaterea bolilor si daunatorilor sunt rare si se efectueaza numai daca presiunea atacului este prea mare.

Boli: Patarea bruna a frunzelor  (Diplocarpon maculatum sin. Diplocarpon soraueri, Entomosporium maculatum).

Daunatori: Gandacul paros (Epicometis hirta); etc.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul, fertilizantul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Cultura de Aronia

Fig. 2 Cultura de Aronia

Fig. 3 Cultura de Aronia

Fig. 4 Cultura de Aronia

Fig. 5 Cultura de Aronia

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultura de Aronia: plantare, infiintare, intretinere, soiuri

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii