apr. 05 2020

Cultura de Catina – plantare, infiintare, intretinere

Cultura de Catina  este relativ-usoara, daca se respecta tehnologia de cultura, efectuandu-se la timp toate lucrarile necesare in vederea obtinerii unor recolte bogate si de calitate. Plantele de catina nu au nevoi deosebite fata de factorii climatici si eco-pedologici si nici nu inregistreaza atacuri puternice de boli si daunatori.

Catina (Hippophaë rhamnoides) este o specie indigena (face parte din flora spontana a Romaniei), de la care se consuma/utilizeaza fructele de tip ‘baca falsa’, întrucât sunt extrem de bogate in vitamina C, cca. 800 mg %.

CUPRINS:

 

FACTORI ECOLOGICI LIMITATIVI PENTRU CULTURA DE CATINA

Temperatura

Lumina

Vantul

Umiditatea (apa)

Solul

Reactia solului – pH

 

CULTURA DE CATINA

Soiuri de Catina alba

Infiintarea culturii de catina alba

Pregatirea terenului pentru plantare

Plantarea la catina

 

LUCRARI DE INGRIJIRE LA CULTURA DE CATINA

Completarea golurilor

Lucrari ale solului

Inierbarea  intervalului dintre randuri

Taierea plantelor de catina

Irigarea la catina

Recoltarea fructelor de Catina

Fertilizarea anuala  la cultura de catina

Combaterea bolilor si daunatorilor la catina

 

FACTORI ECOLOGICI LIMITATIVI PENTRU CULTURA DE CATINA

Temperatura  – cătina este o planta rezistenta la ger, plantele suporta iarna temperaturi de pana la – 40 ºC … – 43 ºC. Vara, plantele de cătina suporta temperaturi maxime de pana la 43 ºC (peste aceasta temperatura își reduc procesele fiziologice). Polenizarea (eliberarea polenului de către plantele mascule si polenizarea celor femele) are loc la temperaturi intre 7-10 ºC.

Lumina – catina este o specie iubitoare de lumina (prefera locurile însorite), temperament de lumina. In conditii insuficiente de lumina (semiumbra, umbra), plantele se dezvolta lent, cresc debile si fructifica deficitar. Pentru cultura de cătina se aleg preferabil terenuri cu expozitie: Sud-Estica, Sud-Vestica sau Sudica.

Vantul – asigura polenizarea, catina are o polenizare anemofila (polenul este purtat de vânt de pe plantele mascule pe cele femele).

Umiditatea (apa): plantele de catina  tolereaza bine seceta din perioadele toride de vara.  Nu suporta terenurile cu apa care stagnează si se ajunge rapid la asfixierea rădăcinilor si moartea plantelor. Cultura de cătina nu se înființează pe terenuri cu pânza de apa freatica la suprafață (apa freatica trebuie sa fie la adâncimi mai mari de 2,5 m). Irigarea culturii de cătina este obligatorie in zonele unde precipitațiile medii anuale înregistrează valori < 400 mm. Irigarea prin picurare se poate face in perioadele toride si secetoase din vara, întrucât planta prefera solul reavăn, iar irigarea este necesara pentru a avea fructe de calitate superioara.

Solul:

Planta de cătina prefera solurile medii (nisipo-lutoase, lutoase) si ușoare (nisipoase), bine drenate si reavene. Totusi, catina suporta o gama larga de tipuri de sol: saraturate (afectate de sare „salinizate”). Catina prezinta pe radacini bacterii fixatoare de azot si astfel fizeaza azotul din aer in sol, inbogatindu-l in Azot (N) –  substanta atat de necesara in cresterea armonioasa a plantelor. Nu este recomandata cultivarea pe soluri grele (argiloase);

Reactia solului: catina  alba nu are pretenții deosebite fata de pH, dar prefera un pH neutru (6,8-7,2), totuși specia suporta bine un pH in intervalul:  slab acid-slab alcalin (5,5-8,3);

 

CULTURA DE CATINA

Catina (Hippophaë rhamnoides) este o specie arbustiva-arborescenta, a carei inaltime ajunge la 4-6  metri, iar diametrul coroanei la 3-5 m.

Soiuri de Catina alba: 

  • Hippophaë rhamnoides „DIANA” – soi feminin, fara spini (prezinta  ghimpi falsi), de vigoare mijlocie. Are fructe de marime mijlocie, forma ovala, culoare portocalie, inregistreaza productii de cca. 10 kg / planta, fructele se coc in intervalul 20 august-15 septembrie;
  • Hippophaë rhamnoides „AURAS” – soi feminin, are fructe de marime mijlocie, forma sferic-ovoidala, culoare galben-portocalie, fructele se desprind usor la recoltare, înregistrează producții de cca. 8-10 kg / planta, fructele se coc in intervalul 20 august-15 septembrie;

Alte soiuri de catina alba: Pitesti 1 (F-femela), Pitesti 2 (F), Maracineni 1 (F), Murgesti 1 (F),  Auras (F), Moldova (Serpeni 11 – feminin), Ovidiu (F), Clara (F), Mara (F), Cora (F), Delta 1 (F), Delta 3 (F), Adamachi 7 (F), Dobrogene (F), Leikora (F), Hikul (M – mascul), Hergo (F), Andros (M), Serbanesti (F), etc.

 

INFIINTAREA CULTURII DE CATINA ALBA

Culturile de catina alba se infiinteaza atat pe terenuri plane, cat si pe cele in panta (cu randurile orientate pe curbele de nivel).

 

Pregatirea terenului pentru plantare  consta in:

Scarificarea terenului in cruce la o adancime de 50-60 cm este recomandata (acolo unde este tehnic posibil, pe terenuri plane).

Mobilizarea adanca a solului  (aratura adanca) se face  toamna, printr-o aratura la 30-35 cm, sau sapat la cazma.

Fertilizarea de baza inainte de plantat se poate face cu ingrasaminte complexe (NPK + microelemente de tip 12-11-18 in doza de 100 kg/ha) incorporate in sol.

Inainte de pichetat si plantat, solul se marunteste si se niveleaza cu ajutorul cultivatorului, combinatoarelor, grapei cu disc, grapei cu colti, etc. In gradini maruntim si nivelam cu ajutorul frezei sau motocultorului (motosapei) echipate cu freza sau unelte manuale (sapa si grebla).

Infiintarea culturii de catina alba se face utilizand: plante de 1 an,  fara pamant pe radacini (cu radacinile nude), inmultite vegetativ (butasi, marcote, drajoni).

Atentie – plantele de catina alba (Hippophae rhamnoides) sunt dioice (exista exemplare femele si exemplare mascule), iar pentru ca plantele de Catina alba –  femele sa fructifice au nevoie de plante mascule in raport de 7/1 (7 plante femele la 1 mascula – introdusa pe rand intre plante femele);

In functie de distanta intre randuri si cea dintre plante pe rand sunt necesare cca. 2300 plante / ha (pentru o distanta de 3 m intre randuri si 1,5 m  intre plante pe rand).

Plantarea la catina se face la distanta de 3  m sau 4 m intre randuri si 1,5 m  sau 2,5 m intre plante pe rand (valorile difera in functie de vigoarea soiului de catina, forma de coroana aleasa, etc.).  Este recomandat  ca pentru formele conduse pe trunchi  la plantare introducem si un tutore (țăruș de 1,7 m) pe care sa palisam (legam) vertical  cresterile din primii ani.

Intrucat este o specie iubitoare de lumina este recomandata (unde este posibila) o orientare a randurilor Nord-Sud.

Este de preferat sa plantam catina toamna tarziu (noiembrie), dar se poate face si plantatul in primavara devreme (martie). Plantarea se face in gropi de 40 cm latime x 40 cm  lungime x 40 cm adancime.

 

LUCRARI DE INGRIJIRE LA CULTURA DE CATINA

Completarea golurilor este necesara, intrucat din diverse motive unele plante nu s-au prins si au pierit. Lucrarea se face toamna târziu.

Lucrari ale solului:

Pentru a putea afana solul si combate buruienile  pe rand, se fac numeroase prasile manuale (cu sapa) la 5 cm adancime. Începând din anul 4 in livezile conduse pe forme de coroana cu trunchi (de 50 cm) se pot face prasile mecanizate  (la 5 cm adancime) utilizând echipamente moderne cu palpator.

Pe perioada sezonului de vegetatie (mai-septembrie) se pot face pe intervalul dintre randuri circa 4-5 prașile superficiale (la adancimea de 5-8 cm) mecanizate (prasile cu freza, cultivator, discuit, etc.).

La culturile de catina la care s-a optat pentru înierbarea  intervalului dintre randuri (înierbarea se face in anul IV de la plantare) vom efectua cositul periodic.

Taierea plantelor de catina se efectueaza la finele iernii (dupa 15 februarie) sau primavara devreme (martie). Totusi la plantele intrate pe rod exista si varianta executarii taierilor  ramurilor cu tot rod in perioada recoltarii.

Taierile de formare a plantelor de catina se efectueaza  in primii 4 ani de la plantare si sunt diferite in functie de forma de conducere aleasa / forma de coroana: tufa (la soiuri de vigoare/talie mica), coroana cu trunchi (soiuri cu talie medie si mare), coroana piramidala, coroana aplatizata pe rand, etc.

Taierea de fructificare/rod/intretinere – intrucât rodul la catina tinde sa migreze spre exteriorul coroanei vom efectua taieri pentru a impiedica fenomenul (se fac taieri pentru a permite luminii sa patrunda uniform in coronament, dar si pentru a forma noi ramuri de rod in apropierea elementelor de schelet). Tot prin taierea de intretinere la cepi de 1,5 cm, se va facilita prezenta unui numar cat mai mare de ramuri cu varste intre 1-3 ani (taieri de rejuvenilizare -reintinerire), ramurile mai batrane de 3 ani / planta  contribuie la intrarea plantelor in senescența.

In urma taierii, eliminam si ramurile  deterioratie, uscate, afectate, deformate, suprapuse, etc.

Irigarea la catina se va face in perioadele toride si secetoase din vara, utilizând preferabil un sistem de irigare prin picurare. Norma de udat se stabileste in functie de:  deficitul de precipitatii/apa in sol, fenofaza, etc. Odata cu irigarea prin picurare, se poate face la nevoie si fertilizarea faziala  prin  administrarea de îngrășăminte hidrosolubile.

Recoltarea fructelor de Catina

Plantele de catina intra pe rod in anul 3-4 de la plantare.

Fructul catinei albe este de tip ‘baca falsa’, de 7 mm lungime, carnoasa, de culoare portocalie. Fructele sunt mature dupa 15 august iar perioada optima de recoltare este: 10 septembrie-10 octombrie.

O planta de catina poate ajunge la o productie de 8 kg/tufa (productia poate ajunge si la 16 t/ha).

Recoltarea manuala direct de pe plante este anevoioasa, întrucât fructele se desprind greu de pe ramuri, dar suntem impiedicati si de spinii extrem de ascutiti.

Recoltarea manuala prin taiere de ramuri cu fructe  (ramuri de 30-35 cm) ce au fost taiate in prealabil de pe plante. Procesul de recoltare se face in hale amenajate cu ajutorul unor piepteni speciali trecuti peste ramurile cu fructe. In general aceasta metoda de taiere a ramurilor cu fructe –  se aplica doar pentru ½ (jumatate) din ramurile cu rod ale unei plante, urmand ca cealalta jumatate sa se recolteze in anul urmator, procedand astfel, vom avea permanent productie de fructe.

O alta metoda eficienta de recoltare este reprezentata de recoltarea prin taiere a ramurior cu rod cu fructe (doar pentru ½ (jumatate) din ramurile cu rod ale fiecarei plante). La ramurile taiate cu rod vom pastra doar portiunea din ramura care prezinta fructe (restul se elimina prin taiere), urmand ca aceasta (ramura & fructe) sa fie congelata, iar fructele congelate se vor separa mecanizat foarte usor.

 

Fertilizarea anuala  la cultura de catina

Fertilizarea de baza  anuala: ingrasaminte complexe (NPK + microelemente) granulate  sau ingrasaminte organice (gunoi de grajd bine fermentat „mranita” aplicat pe rand), se poate face doar la culturile cultivate pe soluri sărace in elemente nutritive (nisipuri).

Fertilizarea se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii de catina.

Atentie !!! Fertilizarea trebuie sa se faca dupa un program/tehnologie de fertilizare adaptat si in concordanta cu  rezerva de elemente nutritive din sol, determinate in urma analizelor agrochimice de laborator. Programele tehnologice de fertilizare se intocmesc pe fenofaze si cuprind: fertilizarea de baza anuala/sau la cativa ani, fertilizarea faziala si o eventuala fertilizarea foliara.

 

Combaterea bolilor si daunatorilor la catina

Tratamentele pentru combaterea bolilor si daunatorilor sunt rare si se efectueaza numai daca presiunea atacului este mare.

Boli: Ofilirea vasculara generata de ciupercile (Verticillium spp,), etc

Daunatori: Tripsi, Molia – European leaf roller (Arhips rosana), Omida păroasă a stejarului  (Lymantria dispar sin. Ocneria dispar), Afide,  iepure de camp, caprior, etc.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul, fertilizantul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Catina alba (Hippophae rhamnoides)

Fig. 2 Catina alba (Hippophae rhamnoides)

Fig. 3 Catina alba (Hippophae rhamnoides)

Fig. 4 Catina alba (Hippophae rhamnoides)

Fig. 5 Catina alba (Hippophae rhamnoides)

Fig. 6 Catina alba (Hippophae rhamnoides)

Fig. 7 Catina alba (Hippophae rhamnoides)

Fig. 8 Catina alba (Hippophae rhamnoides)

Fig. 9 Catina alba (Hippophae rhamnoides)

Fig. 10 Catina alba (Hippophae rhamnoides)

Fig. 11 Catina alba (Hippophae rhamnoides)

Fig. 12 Catina alba (Hippophae rhamnoides)

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultura de Catina – plantare, infiintare, intretinere

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii