Horticultorul.ro

ian. 08 2021

Cultura de Goji: infiintare si ghid de intretinere

Cultura de Goji  (Lycium barbarum var. barbarum sin. Lycium chinense) este relativ-usoara, daca se respecta tehnologia de cultura, efectuandu-se la timp toate lucrarile necesare in vederea obtinerii unor recolte bogate si de calitate. Plantele de goji nu au nevoi deosebite fata de factorii climatici si eco-pedologici.

Goji  (Lycium barbarum sin. Lycium chinense) este un arbust ce isi are originea in Sudul Chineri si care a fost naturalizat in Europa.  De la goji utilizeaza fructele care sunt bogate in antioxidanti si contin viamina A, C, etc. Fructele de goji sunt utilizate pentru: consun in stare proaspata, deshidratate (fructe de goji uscate), sau pentru prepararea de sucuri, etc.

CUPRINS:

FACTORI ECOLOGICI LIMITATIVI

Temperatura

Lumina

Umiditatea (apa)

Solul

Reactia solului pH-ul

 

CULTURA DE GOJI

Soiuri de Goji

INFIINTAREA CULTURII DE GOJI

Pregatirea terenului pentru plantare

Polenizarea la goji

Plantarea la goji

Instalarea sistemului de sustinere

 

LUCRARI DE INGRIJIRE LA GOJI

Completarea golurilor

Lucrari ale solului

Taiera la goji

Irigarea la goji

Recoltarea fructelor de Goji

Fertilizarea anuala

Boli la goji

Daunatori la goji

 

FACTORI ECOLOGICI LIMITATIVI PENTRU CULTURA DE GOJI

Temperatura  – goji este o planta rezistenta la ger, plantele suporta iarna temperaturi de pana la – 30 ºC. Vara, plantele de goji suporta temperaturi maxime de pana la 37 ºC (peste aceasta temperatura își reduc procesele fiziologice).

Lumina – goji este o specie iubitoare de lumina (prefera locurile însorite), temperament de lumina. Pentru cultura de goji se aleg preferabil terenuri cu expozitie: Sud-Estica, Sud-Vestica sau Sudica.

Umiditatea (apa): plantele de goji  tolereaza o seceta moderata, dar prefera solurile reavene. Pentru a obține o dezvoltare armonioasa a plantelor si o fructificare abundenta cu fructe de  calitate se impune irigarea in perioadele critice.  Irigarea prin picurare se poate face in perioadele toride si secetoase din vara, întrucât planta prefera solul reavăn.

Solul:

Planta de goji prefera solurile medii (nisipo-lutoase, lutoase, luto-nisipoase) si ușoare (nisipoase), bine drenate si reavene. Goji suporta si solurile grele (argiloase);

Reactia solului: goji vegeteaza intr-un interval de pH neutru – slab alcalin (6,8-8,2);

CULTURA DE GOJI

Goji  (Lycium barbarum var. barbarum) este o specie arbustiva, a carei inaltime poate ajunge la 3,5  metri, iar diametrul tufei la 1,5 m.

Soiuri de Goji ‚Big Berry’, ‚Big Korean Big’, ‚Big New Big’, ‚Gigantul de zahăr’, ‚Superfruct’, ‚Amber Sweet, No.1’, ‚Sweet Berry’, ‚Sweet Success’, ‘Crimson Star’, ‘Phoenix Tears’, ‘Sask Wolfberry’, ‘Miracol’, Ningxia NQ1, etc.

INFIINTAREA CULTURII DE GOJI

Culturile de goji se infiinteaza atat pe terenuri plane, cat si pe cele in panta (cu randurile orientate pe curbele de nivel).

Pregatirea terenului pentru plantare  consta in:

Scarificarea terenului in cruce la o adancime de 50 cm.

Mobilizarea adanca a solului  (aratura adanca) se face  toamna, printr-o aratura la 30-35 cm, sau sapat la cazma.

Inainte de pichetat si plantat, solul se marunteste si se niveleaza cu ajutorul cultivatorului, combinatoarelor, grapei cu disc, grapei cu colti, etc. In gradini maruntim si nivelam cu ajutorul frezei sau motocultorului (motosapei) echipate cu freza sau unelte manuale (sapa si grebla).

Infiintarea plantatiilor de goji  face utilizand plante (material saditor) certificate ca sunt libere de agenti patogeni (virusi, bacterii, ciuperci, fitoplasme), obtinute in pepiniere autorizate care garanteaza autenticitatea soiului si calitatea; adaptate conditiilor pedo-climatice din zona in care dorim sa infiintam plantatia.

Polenizarea plantatiilor de goji (Lycium barbarum var. barbarum): soiurile de goji sunt autofertile – polenizarea se face cu propriul polen (nu necesita polenizare incrucisata). Intrucat sunt autofertile si plantele izolate vor da rod.

Plantarea la goji se face la distanta de 2-2,5  m  intre randuri si 1-1,5 m  intre plante pe rand.  Este obligatoriu  la plantare sa introducem si un tutore (țăruș de 1,7-2  m) pe care sa palisam (legam)  creșterile din primii ani, pana la instalarea sistemului de susținere.

In functie de distanta intre randuri si cea dintre plante pe rand sunt necesare cca. 2.666 plante / ha (pentru o distanta de 2,5 m intre randuri si 1,5 m  intre plante pe rand).

Întrucât este o specie iubitoare de lumina este recomandata (unde este posibila) o orientare a randurilor Nord-Sud.

Este de preferat sa plantam goji toamna tarziu (dupa aparitia primelor brume si  caderea totala a frunzelor), dar se poate face si plantatul in primavara devreme (martie). Plantarea se face in gropi de 40 cm latime x 40 cm  lungime x 40 cm adancime.

Instalarea unui sistem de sustinere de tip spalier  monoplan – asemanator cu cel pentru vita de vie (diferă doar numarul de sarme / etaj si distantele intre sarme)  este absolut necesara la goji. Sistemul de sustinere se instaleaza in anul II (2). Sistemul de susținere de tip spalier monoplan ușurează mult: lucrările solului, erbicidatul, cositul, recoltatul, combaterea bolilor si daunatorilor, etc.

LUCRARI DE INGRIJIRE LA CULTURA DE GOJI

Completarea golurilor este necesara, intrucat din diverse motive unele plante nu s-au prins si au pierit. Lucrarea se face toamna târziu.

Lucrari ale solului:

La cultura de goji solul se mentine ca ogor negru – solul este menținut in permanenta lucrat ‘afanat’ si fara buruieni.

Pentru a putea afana solul si combate buruienile  pe rand, se fac numeroase prasile manuale (cu sapa) la 5 cm adancime.

Pe perioada sezonului de vegetatie (mai-septembrie) se pot face pe intervalul dintre randuri circa 4-5 prașile superficiale (la adancimea de 5-8 cm) mecanizate (prasile cu freza, cultivator, discuit, etc.).

Taiera plantelor de goji in uscat se efectueaza la finele iernii (dupa 15 februarie) sau primavara devreme (martie). In iunie se pot executa taieri in verde „ciupiri” ale lastarilor anuali de 5-8 cm, pentru a stimula ramificația laterala (ramurile laterale au o fructificatie mai abundenta), lucrarea de „ciupire” conduce la formarea rapida a unor coroane bogate.

Taierile de formare a plantelor de presupun conducerea acestora pe o (1) singura tulpina (trunchi fara ramificatii pana la 0,5 m de la sol). Primele ramificatii vor fi retinute (pastrate) incepand de la 40-50 cm de la nivelul solului.

Taierea de fructificare / rod / intretinere – fructele la goji apar pe lastarii din anul curent, asadar trebuie procedat la taieri care sa stimuleze aparitia cat mai multor lastari. Se efectueaza in permanenta taieri de intretinere care sa permita o buna penetrare a luminii in coronament, o buna circuatie a aerului, etc.  Prin tăieri in uscat se vor elimina: ramuri uscate, ramuri de vigoare redusa, ramuri încâlcite (intrepatrunse,  intercalate).

In general dupa varsta de 3 ani (sau mai devreme) apar numeroase tulpini din drajoni, aceste tulpini se pot separa cu radacina si utiliza la inmultire, iar daca nu sunt necesare se suprima de la nivelul solului.

Irigarea la goji  se va face in perioadele toride si secetoase din vara, utilizând preferabil un sistem de irigare prin picurare. Norma de udat se stabileste in functie de:  deficitul de precipitatii / apa in sol, fenofaza (dezmugurit, inflorit, cresterea fructelor, etc.), etc. Odata cu irigarea prin picurare, se poate face la nevoie si fertilizarea faziala  prin  administrarea de îngrășăminte hidrosolubile.

Recoltarea fructelor de Goji

Plantele de goji intra pe rod încă din anul 1-2 de la plantare, dar vor produce economic abia din anul 4-5 de la infiintarea culturii.

Recoltarea fructelor de goji se face manual si esalonat pe măsura ce acestea ating culoarea specifica rosie – portocalie.

O planta de goji poate ajunge la o productie de 1 – 2,5 kg / planta.

Fructele de goji sunt utilizate: proaspete, congelate, deshidratate (fructe de goji uscate),  la prepararea de sucuri, etc.

Fertilizarea anuala  la cultura de goji pe rod

Fertilizarea de baza  anuala cu: ingrasaminte complexe (NPK 16-16-16 + microelemente) granulate  cu eliberare prelungita se poate face primavara in fenofaza de dezmugurit,

Fertilizarea faziala se poate face prin fertirigare – ‘fertigare’ in fenofazele critice  (inflorit, cresterea fructelor, etc.)   utilizand ingrasaminte de inalta calitate;

La goji poate sa apara frecvent carenta de calciu care afectează fructele. Aceasta se previne cu fertilizari  la sol si foliare cu ingrasaminte specifice ce contin calciu usor asimilabil.

Fertilizarea se poate face utilizand tehnologii si produse de la: YARA.

Atentie !!! Fertilizarea trebuie sa se faca dupa un program / tehnologie de fertilizare adaptat si in concordanta cu  rezerva de elemente nutritive din sol, determinate in urma analizelor agrochimice de laborator. Programele tehnologice de fertilizare se intocmesc pe fenofaze si cuprind: fertilizarea de baza anuala / sau la câțiva ani, fertilizarea faziala si o eventuala fertilizarea foliara.

“Intotdeauna cititi si utilizati fertilizantul conform recomandarilor  de pe eticheta”

Combaterea bolilor si daunatorilor la goji

Tratamentele pentru combaterea bolilor si daunatorilor sunt rare si se efectueaza numai daca presiunea atacului este mare si este depasit pragul economic de daunare (PED).

Boli la goji:  Fainare (Sphaerotheca spp.), Putregai cenusiu la fructe (Botrytis cinerea), Alternatioza (Alternaria solani), Boala petelor de bronz (Tomato spotted wilt virus – TSWV), etc.

Daunatori la goji: Acarian galicol – Goji gall mite (Aceria kuko – Kishida); Musculita alba a tutunului (Bemisia tabaci), Musculita cu aripi patate (Drosophila suzukii), Cicada verde (Empoasca vitis sin. Empoasca fabae), Iepurele de camp (Lepus europeaus), Grauri (Sturnus vulgaris), Căprioare, etc.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul, fertilizantul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultura de Goji: infiintare si ghid de intretinere

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii