apr. 02 2020

Cultura de Maces: plantare, infiintare, intretinere

Cultura de Maces  este relativ – usoara daca se respecta tehnologia de cultura, efectuandu-se la timp toate lucrarile necesare in vederea obtinerii unor recolte bogate si de calitate. Plantele de Maces nu au nevoi deosebite fata de factorii climatici si eco-pedologici, dar unele soiuri pot inregistra atacuri puternice de boli si daunatori.

Macesul (Rosa canina) este un arbust indigen (face parte din flora spontana a Romaniei) de la care se  utilizeaza fructele comestibile de tip, pseudo-polinucula (fruct fals carnos) intrucat sunt extrem de bogate in vitamine: (C 300-500 mg %) si saruri minerale (P, K, Ca, Mg, Fe);

CUPRINS:

FACTORI ECOLOGICI LIMITATIVI PENTRU CULTURA DE MACES

Temperatura

Lumina

Umiditatea (apa)

Solul

Reactia solului – pH

 

CULTURA DE MACES

Soiuri de Maces

Infiintarea culturii

Pregatirea terenului pentru plantare

Plantarea la maces

 

LUCRARI DE INGRIJIRE LA CULTURA DE MACES

Completarea golurilor

Combaterea buruienilor

Inierbarea intervalului ditre randuri

Taierea plantelor de maces

Irigarea la maces

Recoltarea fructelor de maces

Fertilizarea anuala  la cultura de maces

Combaterea bolilor si daunatorilor la maces

 

FACTORI ECOLOGICI LIMITATIVI PENTRU CULTURA DE MACES

Temperatura  –   macesul este o planta rezistenta la ger, plantele suporta iarna temperaturi de pana la -20 ºC … -30 ºC. Soiurile de maces fara spini pot fi afectate de temperaturile < -20 ºC … -25 ºC.

Lumina – macesul este o specie iubitoare de lumina (prefera locurile insorite).

Umiditatea (apa): plantele de maces suporta seceta, dar prefera solul reavan. Soiurile  fara spini, in general, nu suporta seceta excesiva, motiv pentru care este necesara instalarea unui sistem de irigare prin picurare.

Solul:  planta de maces vegeteaza pe o gama variata de soluri: lutoase, nisipoase, nisipo-lutoase, argiloase, inclusiv pe cele mai bogate in carbonati de Calciu. Macesul  prefera solurile cu fertilitate moderata, bogate in humus, bine drenate, reavene cu pH neutru (6.8-7.2).

Reactia solului: macesul  nu are pretentii deosebite fata de pH, vegetand bine in intervalul de pH  slab acid-neutru-slab alcalin (5,9-8,4);

 

CULTURA DE MACES

Macesul (Rosa canina)  este o specie arbustiva, a carei inaltime ajunge la 2,5-4  metri iar diametrul tufei la 1,5-2,5 m (in apropierea varstei de 6-8 ani).

Cultura de maces este mentinuta pana la 20 ani, dupa care plantele intra in declin.

Soiuri de Maces: 

Se intalnesc numeroase soiuri de maces, care se impart in doua categorii: soiuri de maces cu spini (mai tolerante la seceta, sol si temperaturi scazute) si soiuri de maces fara spini (vegeteaza bine pe soluri fertile, nu suporta seceta excesiva, tolereaza greu temperaturile scazute extreme din iarna).

  • CAN  (Rosa caninaCAN‘) – soi obtinut la ICDP Maracineni, omologat in 1996. Fructele sunt mari de 3.4-5 g, de culoare rosie, productia pe planta ajunge la 5 kg, productia la Ha poate fi de 9 t fructe, macesele ajung la maturitate dupa 15 septembrie. Este un soi de maces fara spini (prezinta farte putini spini – spre deloc).
  • Brasov 2   (Rosa caninaBrasov 2‘) soi obtinut la Statiunea Montana Cisnadie si omologat in anul 1991. Soiul tolereaza bine seceta si gerul.

Fructele de măceș ajung la maturitate in luna septembrie.

Infiintarea culturii de Maces

Culturile de maces se infiinteaza preferabil pe terenuri plane sau foarte slab inclinate (o panta de maximum 15°).

Pregatirea terenului pentru plantare  consta in:

Scarificarea terenului in cruce, la o adancime de 50-60,  este recomandata la culturile înființate pe soluri compacte, grele (argiloase).

Mobilizarea adanca a solului  (aratura adanca) se face  toamna, printr-o aratura la 30 cm, sau sapat la cazma.

Fertilizarea de baza inainte de plantat se poate face cu ingrasaminte complexe (NPK + microelemente de tip 12-11-18 in doza de 100 kg/ha) incorporate in sol.

Inainte de pichetat si plantat, solul se marunteste si se niveleaza cu ajutorul cultivatorului, combinatoarelor, grapei cu disc, grapei cu colti, etc. In gradini maruntim si nivelam cu ajutorul frezei,  motocultorului (motosapei) echipate cu freza sau unelte manuale (sapa si grebla).

Infiintarea culturii de maces  se face utilizand  material obtinut prin: butasire, seminte, in Vitro, marcotaj. Se pot utiliza plante la ghiveci (cu pamant pe radacini) sau fara pamant pe radacini (radacini nude). In functie de distanta intre randuri si cea dintre plante pe rand sunt necesare cca. 2300 plante / ha (pentru o distanta de 3 m intre randuri si 1,5 m intre plante pe rand).

Plantarea la maces se face la distanta de 3 m intre randuri si 1,5 m intre plante pe rand. Este de preferat sa plantam macesul toamna (dupa intrarea in repaus vegetativ, la 2 saptamani dupa ce au cazut frunzele), dar se poate face si plantatul in primavara. Plantarea se face in gropi de 40 cm latime x 40 cm  lungime x 40 cm adancime.

 

LUCRARI DE INGRIJIRE LA CULTURA DE MACES

Completarea golurilor este necesara, intrucat din diverse motive unele plante nu s-au prins si au pierit. Lucrarea se face toamna, dupa intrarea in repaus vegetativ.

Pentru a putea afana solul si combate buruienile  pe rand,  se fac prasile manuale (cu sapa).

Pe perioada sezonului de vegetatie (mai-august) se pot face (la culturile la care intervalul dintre randuri nu este inierbat) pe intervalul dintre randuri circa 4-5 prașile superficiale (la adancimea de 5-10 cm) mecanizate (prasile cu freza, cultivator, discuit, etc.). Acestea au rolul de a combate buruienile, o mai buna aerare a solului si activarea proceselor biologice din sol.

La culturile de maces se poate face înierbarea  intervalului dintre randuri (inierbarea se face in anul IV de la plantare), unde vom efectua cositul periodic.

Taierea plantelor de maces se poate efectua primavara  in momentul infloririi forsitiei (Forsythia spp.). In urma taierii, eliminam lastarii/tulpinile  deteriorati, uscati, afectati, deformati, etc. In primii 5 ani, plantele de maces nu se taie, urmand ca treptat sa inlocuim tulpinile de 5 ani (cand se observa la acestea ca fructificarea scade) si avem grija ca in permanenta pe planta sa avem 7-8 tulpini principale multianuale.

Irigarea la maces (mai ales la unele soiuri „fara spini” care nu tolereaza seceta excesiva) se va face in perioadele toride si secetoase din vara, utilizand preferabil un sistem de irigare prin picurare. Norma de udat se stabileste in functie de:  deficitul de precipitatii/apa in sol, fenofaza, etc. Odata cu irigarea prin picurare, se poate face la nevoie si fertilizarea faziala prin  administrarea de îngrășăminte hidrosolubile.

Recoltarea fructelor de maces „maceselor”

Macesul intra pe rod la cca. 3 ani de la înființarea culturii, iar la vârsta de 5-6 ani productia este maxima.

Fructele de Maces (Rosa canina) sunt pseudo-polinucula (fals carnos, cu numeroase achene unisperme mici si paroase), de forma elipsoidala, culoarea este stacojiu sau rosu (Vezi fig.). O planta de maces poate ajunge la o productie de 5 kg/tufa (productia poate ajunge si la 9-10 t/ha).

Recoltarea se face in general dupa 15 septembrie – octombrie, pana cade prima bruma (dupa aparitia primelor brume continutul de vitamine din fructe scade).

Fructele de maces au valoare alimentara si medicinala (partea carnoara „receptaculul” reprezinta cca. 70 % din fruct) si sunt introduse in numeroase preparate ca: gem, sirop, bauturi racoritoare, ceai,  etc.

Fertilizarea anuala  la cultura de maces

Fertilizarea de baza  anuala se face pe rand, in luna martie  cu  ingrasaminte complexe (NPK + microelemente) granulate,  in doza de cca. 100 kg/ha. Se poate face si fertilizarea doar cu   ingrasaminte organice (gunoi de grajd bine fermentat „mranita”) in doza de 10 t/Ha  aplicat toamna pe rand.

Se pot face in sezonul de vegetatie si  fertilizari foliare, pentru a completa necesarul de macro si microelemente nutritive necesar plantelor de maces.

Fertilizarea se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii de maces.

Atentie !!!  Fertilizarea trebuie sa se faca dupa un program/tehnologie de fertilizare adaptat si in concordanta cu  rezerva de elemente nutritive din sol, determinate in urma analizelor agrochimice de laborator. Programele tehnologice de fertilizare se intocmesc pe fenofaze si cuprind: fertilizarea de baza anuala, fertilizarea faziala si fertilizarea foliara.

Combaterea bolilor si daunatorilor la maces

Tratamentele pentru combaterea bolilor si daunatorilor sunt adaptate sensibilitatilor manifestate de anumite soiuri.

Boli: Fainarea,  Rugina,  Patarea Neagra,Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), Boala frunzelor de argint „Silver leaf” (Chondrostereum purpureum), etc.

Daunatori: Afide, Omizi, Acarieni, Metcalfa pruinosaViespea sucitoare a trandafirului (Blennocampa tenthredinidae); iepure de camp, caprior,  etc.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul, fertilizantul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Cultura de Maces (Rosa canina)

Fig. 2 Cultura de Maces (Rosa canina)

Fig. 3 Cultura de Maces (Rosa canina)

Fig. 4 Cultura de Maces (Rosa canina)

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultura de Maces: plantare, infiintare, intretinere

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii