Horticultorul.ro

iul. 06 2020

Cultura de Soc negru: plantare, infiintare, intretinere, soiuri, recoltare

Cultura de Soc negru (Sambucus nigra) este relativ-usoara daca se respecta tehnologia de cultura, efectuandu-se la timp toate lucrarile necesare in vederea obtinerii unor recolte bogate si de calitate. Plantele de Soc nu au nevoi deosebite fata de factorii climatici si eco-pedologici si nici nu inregistreaza atacuri puternice de boli si daunatori.

Plantatia de Soc negru incepe sa produca flori si fructe din anul III de la infiintare, iar perioada eficienta economic de mentinere a acesteia este de cca 15-16 ani.

Socul negru (Sambucus nigra)  este un arbust indigen (face parte din flora spontana), de la care se utilizeaza fructele (fructe de tip baca), intrucat sunt extrem de bogate in Antioxidanti, dar si florile.

CUPRINS:

FACTORI ECOLOGICI LIMITATIVI

Temperatura

Lumina

Umiditatea

Solul

Reactia solului – pH ul

 

CULTURA DE SOC NEGRU

Soiuri de Soc Negru

Infiintarea culturii de Soc Negru

Pregatirea terenului pentru plantare

Plantarea socului negru

 

LUCRARI DE INGRIJIRE LA SOCUL NEGRU

Completarea golurilor

Inierbarea  intervalului dintre randuri

Taiera plantelor de soc negru

Irigarea la socul negru

Recoltarea florilor si fructelor de soc

Fertilizarea anuala la cultura de soc negru

Combaterea bolilor si daunatorilor

 

FACTORI ECOLOGICI LIMITATIVI PENTRU CULTURA DE SOC NEGRU

Temperatura  – socul negru (Sambucus nigra)   este o planta rezistenta la ger, plantele suporta iarna temperaturi scazute de pana la -17 ºC …-30 ºC si pot ajunge chiar si la -37 ºC.

Lumina – socul este o specie iubitoare de lumina (prefera locurile insorite), dar suporta si semiumbra. Cultivat in zone cu semiumbra si umbra va inflorii si va fructifica slab.

Umiditatea (apa): plantele de soc negru (Sambucus nigra) suporta seceta, dar prefera solurile reavene. In conditii de seceta excesiva, fructele isi pot pierde suculenta/turgescenta. Irigarea prin picurare este necesara in perioadele toride si secetoase din vara.

Solul:

Planta vegeteaza pe soluri (nisipoase, nisipo-lutoase, lutoase, argiloase, calcaroase), dar le prefera pe cele bine drenate-mijlocii (nisipo-lutoase, lutoase) si reavene.

Reactia solului: socul negru  nu are pretentii deosebite fata de pH, vegetand bine in intervalul de pH  usor acid-neutru-usor alcalin (5,5-7) si tolereaza un pH in intervalul 5,1-7,9;

 

CULTURA DE SOC NEGRU

Socul negru (Sambucus nigra)   este o specie arbustiva/arborescenta, a carei inaltime ajunge la 4-8  metri, iar diametrul coroanei la 2,5-5 m.

Soiuri de Soc Negru: Nora, Bradet, Maracineni 1, Flora, Valcea 10, etc;

Instrucat majoritatea soiurilor sunt autosterile pentru polenizare se planteaza soiuri/biotipuri diferite  in aceeasi parcela.

Infiintarea culturii de Soc Negru

Cultura de soc negru se infiinteaza preferabil pe terenuri adapostite, cu soluri ce au o textura medie, fertilitate ridicata, bine drenate, etc.

Pregatirea terenului pentru plantare  consta in:

Scarificarea terenului in cruce la o adancime de 60 cm  este recomandata la culturile înființate pe soluri compacte, grele (argiloase).

Fertilizarea de baza se face inainte de mobilizarea adanca prin aratura  cu ingrasaminte complexe (NPK + microelemente de tip 12-11-18 in doza de 200 kg/ha) incorporate in sol.

Mobilizarea adanca a solului  (aratura adanca) se face  toamna, printr-o aratura la 30-40 cm, sau sapat la cazma.

Inainte de pichetat si plantat, solul se marunteste si se niveleaza cu ajutorul cultivatorului, combinatoarelor, grapei cu disc, grapei cu colti, etc. In gradini maruntim si nivelam cu ajutorul frezei,  motocultorului (motosapei) echipate cu freza sau unelte manuale (sapa si grebla).

Infiintarea culturii de soc negru se face utilizand plante obtinute prin marcotaj, butasire, drajoni, despartirea tufei, etc. In functie de distanta intre randuri si cea dintre plante pe rand sunt necesare cca. 635 plante / ha (pentru o distanta de 4.5 m intre randuri si 3,5 m intre plante pe rand).

Plantarea la soc negru se face la distanta de 4-4,5 m intre randuri si 3-4 m intre plante pe rand. Este de preferat sa plantam socul negru toamna (dupa intrarea in repaus vegetativ, la 2 saptamani dupa ce au cazut frunzele), dar se poate face si plantatul in primavara. Plantarea se face in gropi de 60 cm latime x 60 cm  lungime x 40 cm adancime.

LUCRARI DE INGRIJIRE LA CULTURA DE SOC NEGRU

Completarea golurilor este necesara, intrucat din diverse motive unele plante nu s-au prins si au pierit. Lucrarea se face toamna, dupa intrarea in repaus vegetativ.

Pentru a putea afana solul si combate buruienile  pe rand, se fac numeroase prasile manuale (cu sapa) la 5 cm adancime. Începând din anul 4 in livezile conduse pe forme de coroana cu trunchi (de 30 cm) se pot face prasile mecanizate  (la 5 cm adancime) utilizând echipamente moderne cu palpator.

Pe perioada sezonului de vegetatie (mai-septembrie) se pot face pe intervalul dintre randuri circa 4-5 prașile superficiale (la adancimea de 5-8 cm) mecanizate (prasile cu freza, cultivator, discuit, etc.).

La culturile de soc negru la care s-a optat pentru înierbarea  intervalului dintre randuri (înierbarea se face in anul IV de la plantare  pentru zona centrala dintre randuri lata de 2 m) vom efectua cositul periodic.

Taiera plantelor de soc negru

Lucrarile de taiere la soc se efectueaza in repaus vegetativ (primavara devreme).

Taierea de formare la soc negru – se efectueaza dupa plantare si presupune formarea tufei (de 4-6 tulpini) sau tulpinii/trunchiului de 30-35 cm (prelungit cu 4-6 tulpini/sarpante). Aceasta taiere presupune scurtarea cresterilor dupa plantare la 30 cm pentru a stimula ramificarea.

Socul se poate forma ca: vas  cu 3 tulpini (ramuri de schelet de ordin I ‚sarpante’ lungi de pana la 2 m  pe trunchi de 30-40 cm) sau coroana aplatizata pe direcția rândului (4-6 tulpini principale orientate pe direcția rândului);

 

Taierile de rodire/intretinere   se efectuează din anul IV si presupun normarea fructificației si intretinerea  permanenta a coroanei proiectate. Rodul la soc apare pe lastarii tineri ce apar pe lemn de 1 an.

 

Irigarea la socul negru  se va face in perioadele toride si secetoase din vara, utilizând preferabil un sistem de irigare prin picurare sustinut la 30-40 cm deasupra solului (pentru a putea lucra solul mecanizat). Norma de udat se stabileste in functie de:  deficitul de precipitatii/apa in sol, fenofaza (aparitia florilor-inceput inflorit; fructe in parga; etc), etc. Odata cu irigarea prin picurare, se poate face la nevoie si fertilizarea faziala  prin  administrarea de îngrășăminte hidrosolubile.

Recoltarea florilor si fructelor de soc negru

Fructele de soc negru (Sambucus nigra) sunt de tip bace,  globuloase, de culoare neagra, lucioase cu un diametru de 6-8 mm, se matureaza la sfarsit de august-inceput de septembrie. Recoltele se obtin din anii III – IV de la infiintarea plantatiei, iar dupa cativa ani un pom de soc  poate ajunge la o productie de 8 kg/pom (productia de fructe poate ajunge si la 5-6 t/ha).

Fructele/ciorchinii de soc negru se recolteaza esalonat in intervalul august-septembrie prin rupere si asezare in ladite cu coditele in sus, in 2-3 straturi. Fructele sunt usor perisabile iar recoltarea acestora se face dimineata dupa ce s-a luat roua.

Fructele au valoare alimentara si se utilizeaza doar preparate: dulceata, gem, peltea, compot, sirop, vin, otet, suc, ceai de fructe de padure (deshidratate). Fructele sunt bogate in: vitamine (C, A, B-urile), saruri minerale (P, Ca, Mg, Fe) si resveratrol.

Florile de soc (Sambucus nigra) au valoare alimentara si terapeutica  sunt utilizate la: ceaiuri, bauturi racoritoare- socata. Acestea se recolteaza esalonat pe masura ce majoritatea florilor din inflorescenta au inflorit. Recoltarea acestora se face dimineata dupa ce s-a luat roua sau seara, iar uscarea acestora se va efectua in locuri ferite de razele sorelui.

Fertilizarea anuala  la cultura de soc negru

Fertilizarea de baza  anuala se face primavara devreme cu: ingrasaminte complexe (NPK + microelemente) granulate  sau ingrasaminte organice (gunoi de grajd bine fermentat „mranița” 10 t/Ha).

Se pot realiza si  fertilizări faziale prin sistemul de irigare prin picurare cu fertilizanti hidrosolubili sau lichizi.

Fertilizarea se poate face utilizand tehnologii si produse de la: YARA.

Atentie !!! Fertilizarea trebuie sa se faca dupa un program/tehnologie de fertilizare adaptat si in concordanta cu  rezerva de elemente nutritive din sol, determinate in urma analizelor agrochimice de laborator. Programele tehnologice de fertilizare se intocmesc pe fenofaze si cuprind: fertilizarea de baza (la culturile care nu prezinta mulcire) anuala, multianuala, fertilizarea faziala.

 

Combaterea bolilor si daunatorilor la socul negru

Tratamentele pentru combaterea bolilor si dăunătorilor sunt rare si se efectuează numai daca presiunea atacului este mare.

Boli: cancere pe tulpini, ramuri (Cytospora spp., Nectria spp., etc); Phoma sambucina, Fusarium spp., etc.

Daunatori: Paduchele din San José (Quadraspidiotus perniciosus), Afide (Aphis sambuci); Omida paroasa a dudului (Hyphantria cunea); Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae); etc.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul, fertilizantul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Cultura de Soc negru (Sambucus nigra)

Fig. 2 Cultura de Soc negru (Sambucus nigra)

Fig. 3 Cultura de Soc negru (Sambucus nigra)

Fig. 4 Cultura de Soc negru (Sambucus nigra)

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultura de Soc negru: plantare, infiintare, intretinere, soiuri, recoltare

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii