Horticultorul.ro

dec. 22 2020

Cultura Nucului: infiintare si ghid de intretinere

Cultura Nucului este posibila pornind de la litoralul Marii Negre, Câmpie si pana in zonele de Deal (pana la 600 m altitudine). Înființarea si întreținerea unei plantații de nuc este posibila daca se respecta tehnologia de cultura, efectuandu-se la timp toate lucrările necesare in vederea obținerii la timp a unor recolte bogate si de calitate. Plantațiile de nuc daca sunt bine îngrijite pot atinge vârste de exploatare economica de pana la 50 ani (pomi altoiți) si 90 ani (pomi nealtoiti).

Nucile au ca destinație: prepararea de dulceața de nuci verzi, lichior de nuci verzi, etc.  Miezul de nuca se utilizează in alimentație sau se utilizează in industrie pentru: produse de cofetarie, patiserie; ulei; halva, etc.

Nucul (Juglans regia) este originar  din  Asia Mica (Iran, Irak, etc.) fiind prezent in Europa de Sud-Est si Asia.

CUPRINS:

FACTORI ECOLOGICI LIMITATIVI

Temperatura (caldura)

Lumina

Umiditatea (apa)

Solul

Reactia solului pH-ul

 

CULTIVAREA NUCULUI

Soiurile de nuc

INFIINTAREA LIVEZILOR DE NUC

Pregatirea terenului

Desfundatul terenului

Scarificarea terenului

Pichetarea terenului

Polenizarea livezilor de nuc

Plantarea nucilor

Sisteme de cultura la nuc

 

LUCRARI DE INGRIJIRE

Lucrări ale solului

Taierea la nuc

Irigarea nucului

Fertilizarea anuala la nuc

Recoltarea Nucilor

Bolile nucului

Daunatorii nucului

 

FACTORI ECOLOGICI LIMITATIVI PENTRU CULTIVAREA NUCULUI

Temperatura  (caldura) –  nucul (Juglans regia) este o planta ce prefera temperaturi in perioada de vegetație in intervalul 16-28 ºC. Temperatura minima absoluta in vegetație este de 8ºC iar cea maxima absoluta de 36ºC.

In perioada de repaus vegetativ (toamna târziu – iarna – primăvara devreme)  temperatura minima de la care mugurii de rod   (masculi & micști – femeli) pot fi afectați de ger este situata < -25 ºC (temperatura diferă in funcție de sensibilitățile fiecărui soi). Creșterile vegetative (lăstari si frunze) tinere pot fi afectate de îngheț la temperaturi < -2 ºC.

Ingheturile de revenire (temperaturi scăzute care se înregistrează dupa,  1-2 saptamani cu zile calduroase care au declansat intrarea in vegetatie / inflorirea / fructificarea si care se pot inregistra primavara) din primavara pot afecta nucul, totusi   florile sunt afectate de temperaturi sub  -1ºC … -2 ºC florile sunt afectate in procent foarte mare iar  fructele  legate  sunt afectate de temperaturi sub  -2 ºC.

Lumina – nucul este o specie iubitoare de lumina (prefera locurile însorite), temperament de lumina.

La plantele de nuc care nu beneficiaza de suficianta lumina se poate intampla ca: sa apară fenomenul de degarnisire a coroanei (ramurile care nu beneficiaza de suficienta lumina se usuca), fructificarea se muta spre exteriorul coroanei, scade toleranta ramurilor la ger, etc.

Pentru  a beneficia de lumina suficienta este important ca orientarea randurilor in plantatiile de nuc sa se faca preferabil pe directiile: N-S; NE-SV; NV-SE.

La livezile de nuc infiintate pe terenuri in panta se vor alege preferabil cele cu expozițiile: Sudica; Sud-Vestica; Sud-Estica.

Umiditatea (apa): plantația de nuc necesita un optim situat intre 600 – 700 mm  precipitatii medii anuale (PMA) si un minim de 500 mm PMA, pentru plantatia de nuc este deosebit de importanta distributia cat mai uniforma a precipitatiilor (in perioada de vegetatie) si prezenta precipitatiilor in perioadele / fenofazele critice.  Irigarea plantatiei de nuc se impune in zonele cu precipitatii reduse sau perioadele / fenofazele critice suprapuse pe intervale secetoase din an (cand valorile scad sub minimul indicat sau verile sunt toride) si la sistemele de cultura intensiva. Irigarea prin picurare se va face moderat si face ori de cate ori este necesar, mai ales in momentele / fenofazele  critice.

Precipitatiile in exces (ploile) in perioada sezonului de vegetație si o umiditate atmosferica ridicata conduc frecvent la: apariția de boli grave la nuc (arsura bacteriana la nuc, antracnoza nucului, etc.).

Umiditatea atmosferica relativa (umiditatea din aer) pentru nuc se încadrează in parametri optimi la cca. 30-75 %.

Seceta excesiva si prelungita poate conduce la: creșteri vegetative slabe, fructele vor fi mici (sub potențialul biotipului / soiului si de slaba calitate), etc.

Este obligatoriu ca adâncimea pânzei de apa freatica la plantațiile de nuc (livezile de nuc) sa se situeze sub 3-4 m.

Umiditatea excesiva din sol (băltirea-stagnarea apei in special pe solurile grele -argiloase) chiar pe perioade scurte afectează grav plantele de nuc conducând la:  debilitarea pomilor, asfixierea radiculara care se produce in câteva zile de stagnare a apei, etc.

Solul:

Nucul este relativ pretentios  fata de sol prefera solurile fertile, bine drenate (permeabile pentru aer si apa), afanate, profunde si reavene; Nucul vegetează bine pe solurile solurile mijlocii  (lutoase, luto-argiloase);  usoare (nisipoase, nisipo-lutoae)  dar le suporta si pe cele sau  grele (argiloase).

Nucul nu suporta in general valori de peste  11 % Carbonat de Calciu activ. Depășirea valorilor de toleranta in privința Carbonatului de Calciu activ  poate conduce la cloroze.

Reactia solului: nucul  prefera un pH slab acid – neutru  (6,4 -7,2), dar totuși suporta valori mai largi – un pH in intervalul:  moderat acid – slab alcalin  (5,1-8,3).

CULTIVAREA  NUCULUI

Nucul (Juglans regia)   este un pom fructifer, ce poate atinge inaltimea maxima de 12-20 metri (in cultura temperarea înălțimii sub 10 m se face prin tăieri de formare si întreținere a coroanei) si un diametru al coroanei de 8-9 metri.

Nucul intra pe rod încă din anii 5-7 de la plantare (pomii altoiti) si 9-10 (pomii nealtoiti).

 

Soiurile de nuc (Juglans regia)

Soiurile / biotipurile de nuc se impart dupa perioada de recoltare a fructelor astfel:  soiuri timpurii (1-20 septembrie), soiuri mijlocii- tarzii (20 septembrie-10 octombrie).

Dintre soiurile / biotipurile de Nuc cultivate in Romania sunt: Anica, Geoagiu 65, Jupanesti, Argesan, Valrex, Mihaela, Roxana, Novaci, etc.

INFIINTAREA LIVEZILOR – PLANTATIILOR DE NUC

Livezile – plantatiile de nuc se infiinteaza pe versantii cu expozitie Sudica, Sud-Vestica, Sud-Estica;  pe terenuri cu continut de carbonati de calciu (CaCO3) sub 11 % si in zone cu precipitatii medii anuale de peste 600 mm (altfel se impune obligatoriu irigarea).

Pregatirea terenului pentru plantarea nucului consta in:

Desfundatul terenului (afanarea adanca) se poate face doar pe solurile profunde si care nu prezinta Carbonați de Calciu – CaCO3 peste 11  %. Prin lucrarea de desfundare exista riscul de aducere a carbonaților din profunzime la suprafata solului (la nivelul rădăcinilor) iar in final, excesul de Carbonați poate face mai mult rau decat bine. Lucrarea de desfundat se va efectua  la o adâncime de cca. 60 cm cu 3-4 luni inainte de plantare. Pe terenurile in panta (> 10%) lucrarea de desfundat se va efectua pe direcția curbelor de nivel. Lucrarea de desfundat este urmata  de lucrarea de nivelarea de suprafață.

Scarificarea terenului înlocuiește lucrarea de  desfundat si nu are dezavantajul de a aduce Carbonații de Calciu din profunzime la suprafața, aceasta se efectueaza cu 3 luni inainte de plantare. Se practica scarificarea in cruce (in doua directii prin treceri perpendiculare) la o adancime de 60 cm. Lucrarea de scarificare va fi urmata de mobilizarea adanca a solului  (aratura adanca) care se face  toamna, printr-o aratura la 35 cm, sau sapat la cazma urmata de nivelarea de suprafața.

Lucrarea de nivelare de suprafața a terenului se face cu ajutorul cultivatorului, combinatoarelor, grapei cu disc, grapei cu colti, etc. In gradini maruntim si nivelam cu ajutorul frezei sau motocultorului (motosapei) echipate cu freza sau unelte manuale (sapa si grebla).

Fertilizarea de baza (inainte de desfundat sau dupa caz aratura adanca) se poate face cu ingrasaminte organice (gunoi de grajd 35 t/ha) si  ingrasaminte chimice / minerale: 90  kg/ha fosfor (P), 70 kg/ha potasiu (K).

Pichetarea terenului se poate face in functie de necesitati in: patrat, dreptunghi, triunghi echilateral, chincons (pe terenurile in panta > 5,7 grade, randurile se dispun pe directia curbelor de nivel).

Polenizarea livezilor de nuc este făcută de către vânt  „anemofila” (polenul este purtat de vânt). Deosebit de importanta pentru polenizarea nucului este vremea iar florile polenizează optim la temperaturi  de 14-17°C si vânt slab, zile fără precipitații.

Întrucât la nuc apare fenomenul de Dichogamie: fenomen ce apare la unele plante unisexuat -monoice (avocado, porumb, nuc, etc.) si presupune momente diferite de înflorire a florilor mascule, femele care se găsesc pe aceiași planta din acelasi – soi / biotip. Din punct de vedere al momentului înfloririi florilor soiurilor de nuc, acestea se impart in:

Soiuri de nuc  protogine – pe pom înfloresc mai întâi florile femele. La aceste soiuri sunt necesari polenizatori cu aceiasi perioada de inflorire;

Soiuri de nuc protandre – pe pom înfloresc mai întâi florile mascule. La aceste soiuri sunt necesari polenizatori cu aceiasi perioada de inflorire;

Soiuri de nuc homogame – pe pom înfloresc in acelasi timp atat florile mascule cat si cele femele. La aceste soiuri nu sunt necesari polenizatori.

La soiurile pentru care este necesara polenizarea este recomandata plantarea mai multor soiuri compatibile intr-o parcela (3-4 soiuri plantate pe rânduri grupate in benzi într-o parcela), soiuri care au aceiasi perioada de inflorire (pentru florile mascule si pt. florile femele). Distanta pentru polenizare intre plante din soiuri diferite intr-o parcela  pentru a putea fi posibila polenizarea in conditii optime, nu trebuie sa depaseasca 90 m.

Infiintarea plantatiilor de nuc se  face utilizând plante (material săditor) certificate ca sunt libere de agenti patogeni (virusi, bacterii, ciuperci, fitoplasme), obtinute in pepiniere autorizate care garanteaza autenticitatea (soiului si portaltoiului) si calitatea; adaptate conditiilor pedo-climatice din zona in care dorim sa înființam plantația.

Plantarea pomilor de nuc  se face preferabil  primavara devreme  (martie) sau  toamna (dupa apariția primelor brume si  caderea totala a frunzelor).

Plantarea  pe teren desfundat  si soluri grele (argiloase) se face  in gropi de 80 cm latime x 80 cm  lungime x 60 cm adancime, iar pe solurile mijlocii (lutoase) si usoare (nisipoase) se vor utiliza gropi pentru plantare de 50 cm latime x 50 cm lungime  x 40 cm adancime.

Plantarea pe celelalte terenuri (scarificat, doar arat adanc, nearat, teren nedesfundat) si soluri grele (argiloase) se face  la 100 cm latime x 100 cm  lungime x 80 cm adancime , iar pe solurile mijlocii (lutoase) si usoare (nisipoase) se vor utiliza gropi pentru plantare de 60 cm latime x 60 cm lungime  x 50 cm adancime. Gropile pot avea forma patrata (forma ideala pentru radacini) sau circulara si pot si sapate manual (la cazma)  sau mecanizat.

Sisteme de cultura la Nuc

Sistemul extensivclasic” (livezi clasice de nuc) – pentru acest sistem se utilizeaza soiuri de vigoare mare si distante mai mari de plantare.  Plantarea nucului in sistem „clasic”  se face la distanta de 10-12  m intre randuri si 8-10 m intre pomi pe rand.  In functie de distanta intre randuri si cea dintre plante pe rand sunt necesare cca. 125 plante / ha (pentru o distanta de 10 m intre randuri si 8 m  intre plante pe rand). 

Sistemul intensiv  (livezi intensive de nuc) – pentru acest sistem se utilizeaza soiuri / portaltoi de vigoare medie, mica si distante mai mici / medii de plantare.  Plantarea nucului se face la distanta de 7-9 m intre randuri si 5-7 m intre pomi pe rand.  In functie de distanta intre randuri si cea dintre plante pe rand sunt necesare cca. 208 plante / ha (pentru o distanta de 8 m intre randuri si 6 m  intre plante pe rand).

 

LUCRARI DE INGRIJIRE IN LIVEZILE DE NUC

Completarea golurilor este necesara, întrucât din diverse motive unele plante nu s-au prins si au pierit. Lucrarea se face toamna târziu (an I) sau preferabil primăvara devreme (an II).

Lucrări ale solului:

In plantațiile / livezile de nuc solul poate fi menținut la alegere in funcție de cultura si condițiile pedo-climatice intr-unul din sistemele:

  • la nivel de de ogor negru (solul este menținut in permanenta lucrat ‘afanat’ si fara buruieni, acest sistem se aplica obligatoriu pana in anul 4 livezile de nuc). Toamna inainte de intrarea in repaus vegetativ (cu 3-4 saptamani inainte de caderea frunzelor), pe intervalul dintre randuri se va afectua o aratura la mica adancime (10-15 cm).  In sezonul de vegetatie (mai-august)  pe intervalul dintre randuri se vor efectua numeroase prasile mecanizate (prasile cu freza, cultivator, discuit, etc.).  Pentru a putea afana solul si combate buruienile  pe rand, se fac numeroase prasile manuale (cu sapa) la 5-10 cm adancime. Începând din anul 4 in livezile conduse pe forme de coroana cu trunchi (de 50 cm)  se pot face pe rand  prasile mecanizate  (la 5-10 cm adancime) utilizând echipamente moderne cu palpator.
  • cu spatiul dintre randuri inierbat in benzi (înierbarea se poate face din anul al 4-lea de la infiintarea plantatiei de nuc). Pe parcursul sezonului de vegetatie vom efectua cositul periodic  iar totodata  va proceda si la  mentinerea – libera de buruieni  prin erbicidare a zonei le-a lungul randurilor (1-1,5 m stanga si 1-1,5 m dreapta). O alta varianta de-a lungul randului de pomi ar fi mentinerea solului lucrata, astfel  incepând din anul 4 in livezile conduse pe forme de coroana cu trunchi (de 50 cm) se pot face pe rand  prasile mecanizate  (la 5-10 cm adancime) utilizând echipamente moderne cu palpator.

 

Taierea la Nuc

In funcție de sistemul de cultura ales (clasic, intensiv, gradinile populatiei – gospodarie) se va alege după plantare si tipul / forma de coroana (forma arhitectonica de coroana la nuc).

Taierile de formare a coroanei pomilor se efectueaza in uscat (taierea in  uscat la nuc se efectuează in perioada de repaus vegetativ preferabil in fenofaza „dezmugurit”, momentul optim fiind in primavara devreme). Tăierile in verde pentru formarea coroanei la nuc nu sunt recomandate, întrucât nucul nu formeaza lastari anticipati iar prin lucrările in verde se poate întârzia intrarea pomilor pe rod.

Rolul taierilor de formare a coroanei pomilor “nucilor” este acela de a realiza cat mai repede, in funcție de sistemul de cultura o plantație intrata pe rod economic si care sa produca constant. Plantațiile de nuc pot intra pe rod cel mai devreme din anul 7 de la plantare (cele infiintate cu pomi altoiti)  sau din anul 11 (cele infiintate cu pomi nealtoiti). Forma arhitectonica de coroana aleasa si obtinuta prin taieri (in uscat si in verde) odată realizata, va stimula si grăbi intrarea pomilor economica pe rod, va asigura  formarea de coroane aerisite, luminate (scade astfel presiunea  atacului de boli si daunatori, etc.), echilibrate, etc.

 

Tipuri – forme de coroane la nuc

Tipul / Forma arhitectonica de coroana la nuc va fi aleasa cu grija in funcție de:  vigoarea soiului, sistemul de cultura, etc.

Forme/tipuri  de coroane la nuc: Piramida neetajata intrerupta (Leader modificat); Vas ameliorat, Vasul ameliorat aplatizat, etc.

Tăierea de fructificare / producție / întreținere la nuc se efectuează o data la 6 ani si au rol in: întinerirea semischeletului, menținerea coroanelor aerisite si luminate, eliminarea ramurilor uscate, etc. Tăierile se vor efectua in perioada de repaus vegetativ, primavara (preferabil in fenofaza „dezmugurit”).

Irigarea la nuc  este obligatorie in intervalele de seceta prelungita din sezonul de vegetație (când valorile scad sub optimul indicat sau verile sunt toride), in momentele  critice, la culturile intensive, la culturile pentru care s-a optat la mentinerea solului acoperit cu benzi inierbate,  etc.

Irigarea se face utilizând preferabil un sistem de irigare prin picurare (1-2 linii de picurare). Norma de udat se stabilește in funcție de:  tipul de sol; deficitul de precipitații / apa in sol; fenofaza si faptul ca solul trebuie sa fie suficient aprovizionat cu apa / umectat pana la adancimea la care sunt repartizate majoritatea radacinilor (aceasta variaza in functie de portaltoi, 20 – 60 cm).

Odata cu irigarea prin picurare, se poate face la nevoie si fertilizarea faziala  prin  administrarea de îngrășăminte hidrosolubile.

 

Fertilizarea anuala  la plantația de nuc pe rod

Fertilizarea de baza  anuala efectuata in fenofaza de BBCH 53-54 (dezmugurit) cu: ingrasaminte complexe NPK  cu eliberare lenta (produs  granulat, aplicat in benzi pe rand).

Fertilizarea faziala  prin fertirigare – ‘fertigare’ utilizand ingrasaminte de inalta calitate;

Se pot face si numeroase  fertilizari foliare, pentru a completa necesarul de macro si microelemente nutritive necesar pomilor de nuc si combaterea / prevenirea carentelor / clorozelor.

Fertilizarea se poate face utilizând tehnologii si produse de la: YARA.

Atentie !!!   Fertilizarea trebuie sa se faca dupa un program / tehnologie de fertilizare adaptat si in concordanta cu  rezerva de elemente nutritive din sol, determinate in urma analizelor agrochimice de laborator. Programele tehnologice de fertilizare se întocmesc pe fenofaze si cuprind: fertilizarea de baza anuala, fertilizarea faziala si fertilizarea foliara.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul fertilizantul (ingrasamantul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Recoltarea Nucilor

Livezile de nuc înființate cu  plantele altoite intra pe rod in anul 7 de la plantare si vor produce economic din anul 10-11; iar  livezile înființate cu plante nealtoite intra pe rod in anul 11 de la plantare si vor produce economic din anul 15. Producția de nuci la hectar este ce cca.  2,5 – 6 t/ha (se poate ajunge la 30-40 kg nuci/pom sau mai mult la pomii solitari).

Nucile se recolteaza esolanonat (in cca. 3 etape) de pe pom, pe măsura ce își ating maturitatea de recoltare. Maturitatea de recoltare este semnalata de faptul ca la peste 25 % din fructe coaja-verde (mezocarpul) începe sa crape si nucile încep sa cada din pom. Imediat dupa recoltare coaja-verde va fi înlăturata.

Nucile se utilizeaza la: prepararea de dulceața de nuci verzi, lichior de nuci verzi, etc.  Miezul de nuca se utilizează in alimentație sau se utilizează in industrie pentru: produse de cofetărie, ulei, halva, etc.

Bolile nucului: Arsura bacteriana a nucului (Xanthomonas campestris pv. juglandis); Antracnoza nucului (Gnomonia leptostyla), Nectria; etc.

Daunatorii nucului: Viermele nucilor (Cydia amplana sin. Carpocapsa amplana); Cotarul brun al pomilor (Hibernia defoliaria); Omida paroasa a dudului (Hyphantria cunea); Afide (Callaphis juglandis); Cotarul verde (Operophtera brumata sin. Cheimatobia brumata); Paduchii testosi (Eulecanium corni sin. Parthenolecanium corni); Sfredelitorul ramurilor (Zeuzera pyrina); Sfredelitorul tulpinilor (Cossus cossus); Acarianul galicol al Nucului (Aceria tristriata); Erinoza (basicarea) frunzelor de nuc (Aceria erinea sin.  Eriophyes erinea); Gargarita mugurilor (Sciaphobus squalidus),  etc. 

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul, fertilizantul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultura Nucului: infiintare si ghid de intretinere

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii