mai 03 2020

Cultura de Zmeura: plantare, infiintare, intretinere

Cultura de Zmeur  este relativ – usoara (usoara la moderata), daca se respecta tehnologia de cultura, efectuandu-se la timp toate lucrarile necesare in vederea obtinerii unor recolte bogate si de calitate. Plantele de Zmeur nu au nevoi deosebite fata de factorii climatici si eco-pedologici.

Zmeurul de gradina (Rubus idaeus) este un arbust care a fost ameliorat obtinandu-se numeroase soiuri pentru cultura. De la zmeur  se  utilizează fructele (zmeura) de tip polidrupe (numeroase drupeole grupate) ce se desprinde usor de receptaculul conic, de pana la 2 cm diametru, greutate de pana la 5 g/fruct, forma este globuloasa, conica, cilindrica, etc; culoare rosie, roz, purpurie, galbena, alba, neagra (Vezi fig.) cu gust dulce-aromat. O planta matura de zmeur de cultura poate da circa 0,4- 0,6 kg de fructe in functie de soi.

CUPRINS:

FACTORI ECOLOGICI LIMITATIVI

Temperatura

Vantul

Lumina

Umiditatea (apa)

Solul

Reactia solului pH-ul

 

CULTURA DE ZMEUR

Tipuri de zmeur

Soiuri de Zmeur de Cultura

Infiintarea culturii

Pregatirea terenului pentru plantare

Plantarea zmeurei

Cultura zmeurului  la ghiveci/container

Instalarea sistemului de sustinere

Completarea golurilor

Inierbarea  intervalului dintre randuri

Taierea de formare la zmeur

Taierea de fructificare la zmeur

Irigarea la zmeura

Recoltarea zmeurei

Fertilizarea anuala la zmeura

Combaterea bolilor si daunatorilor

 

FACTORI ECOLOGICI LIMITATIVI PENTRU CULTURA DE ZMEUR 

Temperatura  –  zmeurul de gradina este o planta ce prefera temperaturi in intervalul  16…24ºC. Temperatura minima absoluta in vegetatie este de 5ºC iar cea maxima absoluta de 29ºC. In perioada de repaus, partea aeriana a zmeurului de gradina poate suporta temperaturi negative de pana la -25 … -30 ºC (in functie de verietate). Cresterile tinere pot fi afectate de inghet la temperaturi sub -1°C.

Vantul – cultura de zmeur de cultura se amplasează in locuri adăpostite, ferite pe cat posibil de vânt.

Lumina – zmeurul de gradina vegeteaza si fructifica abundent  in conditii de lumina (locuri insorite – temperament de lumina). Totusi, planta vegeteaza bine si in conditii de semiumbra, dar  fructificarea este afectata (scade calitatea si cantitatea fructelor).

Pentru ca este o planta iubitoare de lumina, zmeurul de cultura prefera terenurile cu expozitie sudica, sud-vestica, sud-estica.

Intrucat este o specie iubitoare de lumina este recomandata (unde este posibila) o orientare a randurilor Nord-Sud, iar cultivata pe terenuri in panta, randurile se vor intinde pe curbele de nivel.

Umiditatea (apa): plantele de zmeur de cultura prefera solul reavan. In perioada de crestere/dezvoltare a tulpinilor si fructelor, lipsa apei afecteaza grav cantitatea si calitatea recoltelor (atât din anul curent cat si din anul urmator). Astfel, la zmeurul de cultura se impune obligatoriu irigarea prin picurare in perioadele de seceta (in verile toride si secetoase, etc.), pentru a obtine o productie constanta si  de calitate (fructe mari), si pentru a prevenii uscarea/pierderea plantelor.

Planta de zmeur de cultura  nu tolerează excesul de umiditate in sol (la nivelul radacinilor).

Plantatia de zmeur de cultura nu se înființează pe terenuri cu pânza de apa freatica la suprafață (apa freatica trebuie sa fie la adâncimi mai mari de 1,5-2 m);

Solul:  planta de zmeur de gradina prefera solurile cu un continut ridicat de materie organica, reavene, afanate  si bine drenate. Zmeurul vegeteaza bine in soluri mijlocii-usoare: lutoase, nisipo-lutoase, suporta greu si solurile argiloase; Se întâmpla frecvent ca la unele soiuri in situația unor soluri bogate in carbonați de calciu (CaCO3) sa apară cloroze puternice pe frunze/lastari. Clorozele prezente frecvent la unele soiuri  pot afecta grav plantele si producția;

Reactia solului: zmeurul de cultura prefera solurile cu un pH de 5.5-6.5 dar suporta un pH in intervalul 4.5-7.5.

 

CULTURA DE ZMEUR 

Zmeurul de gradina (Rubus idaeus) este o specie arbustiva (arbust – semiarbust), ale carei tulpini ajung la inaltimea de 1,5-2,5  metri (tulpinile sunt erecte), iar diametrul tufei la 0,1-0,5 m (in apropierea varstei de 2-3 ani).

Zmeurul de gradina va intra pe rod in anul al 2-lea de la plantare, cu excepția celor remontante (fructifica si in primul an) si a celor primocane (la care aparitia tulpinilor, inflorirea si fructificarea se petrec in acelasi sezon de vegetatie/intr-un singur an, ex. Polka). Atentie !!! – este recomandat ca prin intermediul taierilor de formare sa impiedicam fructificarea in primii doi ani pentru a permite fortificarea tufei de zmeur si a avea in viitor productii mari si constante.

Cultura de zmeur este mentinuta pana la 10-13 ani.

Fructificarea la unele soiuri de zmeur poate fi remontanta (fructifica de doua ori intr-o perioada de vegetație: prima data pe tulpinile din anul precedent si a doua oara in august-septembrie pe vârful tulpinilor din anul curent) sau neremontanta (o planta fructifica 1 data pe an: fie pe tulpini de 2 ani, fie pe tulpini de 1 an).

Tulpinile se formează in anul I, iar in anul al II-lea fructifica, cu exceptia varietatilor remontante care fructifica si in primul an sau a celor primocane (la care aparitia tulpinilor, inflorirea si fructificarea se petrec in acelasi sezon de vegetatie/intr-un singur an, ex. Polka).

In iarna celui de al III-lea an, tulpinile de doi ani se usuca. Tulpinile uscate se suprima de la baza in primavara anului trei. Tulpinile zmeurului ajung frecvent la lungimea de 1,5-2,5 metri. Tulpinile sunt erecte si arcuite la varf, in zona bazala prezinta ghimpi drepti, aciculari;

Zmeurul are in sol  rizomul (tulpina subterana) din care pornesc radacinile  fibroase. Pe radacinile tinere se regasesc numerosi muguri adventivi, din care iau nastere drajoni (V. Drobota, 1977). Inradacinarea la zmeur este superficiala 20-35 cm.

Tipuri de zmeur:

  • Floricane (produc flori si fructe pe tulpini de 2 ani inca din primavara). Un ciclu de crestere si fructificare dureaza 2 ani (dupa ce fructifica in anul 2 tulpina se usuca si trebuie taiata). Acestea sunt neremontante (unifere, o fructificare de vara pe tulpini de 2 ani); sau remontante (fructifica de doua ori intr-o perioada de vegetatie: prima data in primavara  pe tulpinile din anul precedent „de 2 ani” si a doua oara in august-septembrie, pe varful tulpinilor din anul curent „de 1 an”).
  • Primocane (la care aparitia tulpinilor, inflorirea si fructificarea se petrec in acelasi sezon de vegetatie, ex. Polka). Ciclul de crestere a lastarilor si fructificare are loc intr-un singur an (1 an), iar daca tulpinile sunt pastrate si in anul 2 fructificarea va fi extrem de slaba.

Soiuri de Zmeur de Cultura: 

Soiurile de  zmeur de cultura  in mare majoritate sunt  autofertile (totuși polenizarea cu polen străin poate determina apariția de fructe mai mari si mai uniforme). Polenizarea la zmeurul de cultura este entomofila (se realizeaza cu ajutorul bondarilor, albinelor in proporție de 90-95%).

Dintre soiurile de zmeur de cultura enumeram:

  • Soiuri  Floricane – Nemontante (o fructificare de vara pe tulpini de 2 ani): Rubin Bulgaresc, Tulameen, Wilamette, Meeker, Cayuga, Ruvi, Latham, etc.
  • Soiuri  Floricane – Remontante (fructifica de doua ori intr-o peropada de vegetatie: prima data pe tulpinile din anul precedent „de 2 ani” si a doua oara in august-septembrie pe varful tulpinilor din anul curent „de 1 an”): Gustar, Opal, Cytria, Heritage, Sugana, etc.
  • Soiuri Primocane (ciclul de crestere al lastarilor si fructificare are loc intr-un singur an):  Polka, Autumn Bliss, Sugana, All Gold, Fall Gold, Autumn Bliss, Autumn Treasure, Fallgold, Himbo Top, Joan J, etc.

Infiintarea culturii de Zmeur

Culturile de zmeur se infiinteaza preferabil pe terenuri plane sau foarte slab inclinate (o panta de maximum 15°, pentru a putea fi lucrat mecanizat cu usurinta).

Pentru ca este o planta iubitoare de lumina, zmeurul de gradina prefera terenurile cu expozitie sudica, sud-vestica, sud-estica.

Pregatirea terenului pentru plantare  consta in:

Scarificarea terenului in cruce, la o adancime de 50-60  este recomandata mai ales la culturile înființate pe soluri compacte, grele (argiloase). Scarificarea terenului in cruce înlocuiește cu succes lucrarea de desfundat la 40-50 cm.

Mobilizarea adanca a solului  (aratura adanca) se face  toamna (cu 4 saptamani înainte de plantat), printr-o arătura la 30-35 cm sau săpat la cazma.

Fertilizarea de baza inainte de plantat se poate face cu ingrasaminte complexe (NPK + microelemente de tip 12-11-18 in doza de 100 kg/ha) incorporate in sol. La fertilizarea de baza  se pot adauga si ingrasaminte organice (gunoi de grajd bine fermentat „mranita” 10 t/Ha).

Inainte de pichetat si plantat, solul se marunteste si se niveleaza cu ajutorul cultivatorului, combinatoarelor, grapei cu disc, grapei cu colti, etc. In gradini, maruntim si nivelam cu ajutorul frezei, motocultorului (motosapei) echipate cu freza sau unelte manuale (sapa si grebla).

Infiintarea culturii de zmeur  se face utilizand  material de plantat certificat (liber de boli: viroze, cancer bacterian, etc.) obtinut in pepiniera (drajoni, butasi de radacina). Se vor utiliza plante de 1 an fara pamant pe radacini (radacini nude) sau la ghiveci (cu pamant pe radacini). In functie de distanta intre randuri si cea dintre plante pe rand sunt necesare cca. 8.000 plante / ha (pentru o distanta de 2,5 m intre randuri si 0,5 m intre plante pe rand).

Plantarea la zmeur in gradina si camp – se face in functie de vigoarea soiului, la distanta de 1,8 – 4 m intre randuri si 0,5-0,6 m intre plante pe rand. Este de preferat sa plantam zmeurul de cultura  toamna tarziu sau primavara devreme, dar se poate face plantatul pe toata  perioada de repaus vegetativ (toamna-primavara) daca solul nu este inghetat si in aer avem temperaturi peste 5°C. Plantarea se face in gropi de 40 cm latime x 40 cm  lungime x 30 cm adancime. Plantele (butasii) de zmeur fara pamant pe radacini (cu radacinile nude)  se introduc in groapa cu radacinile la  maximum 5  cm adancime sub nivelul solului. Plantele la ghiveci (cu pamant pe radacini) se introduc in sol la aceiasi adancime ca cea din ghiveci.

Dupa plantare, tulpina se scurteaza/taie la 15-20 cm deasupra solului.

Cultura zmeurului  la ghiveci/container se face in ghivece de 40-50 cm diametru (50 litri) pentru o (1) planta utilizand soiuri de zmeur de vigoare mica (Polka). Ca si substrat pentru zmeur la ghiveci se va folosii 4 parti substrat universal : 1 parte pamant de gradina lutos. Substratul se uda cu apa demineralizata sau apa de ploaie, astfel incat sa fie mentinut reavan si se fertilizeaza o (1) data pe luna cu ingrasaminte specifice hidrosolubile sau lichide.

Instalarea unui sistem de sustinere de tip spalier  monoplan – asemanator cu cel pentru vita de vie (diferă doar numarul de sarme/etaj si distantele intre sarme)  este absolut necesara la zmeurul de cultura. Sistemul de sustinere se instaleaza in anul II (2) iar tulpinile de zmeur se vor palisa (legat dupa taiere) sau dirija (in timpul sezonului de vegetatie) pe acesta. Sistemul de susținere de tip spalier monoplan (Vezi fig.) ușurează mult: lucrările solului, erbicidatul, cositul, recoltatul, combaterea bolilor si daunatorilor, etc.

Palisarea/legarea  tulpinilor/lastarilor  dupa taiere de sistemul de sustinere se face  utilizand: sfoara de legat din cânepa sau plastic; rafie, alte deșeuri textile, etc.

 

LUCRARI DE INGRIJIRE LA CULTURA DE ZMEUR

Completarea golurilor este necesara, întrucât din diverse motive, unele plante nu s-au prins si au pierit. Lucrarea se face toamna, după intrarea in repaus vegetativ sau in vegetatie utilizand plante la ghiveci (cu pamant pe radacini).

Pentru a putea afâna solul si a combate buruienile  pe rand,  se fac prasile manuale (cu sapa).

Pe perioada sezonului de vegetatie se pot face (la culturile la care intervalul dintre randuri nu este inierbat „ogor negru”) pe intervalul dintre randuri circa 3-4 prașile superficiale (la adancimea de 5 cm) mecanizate (prasile cu freza, cultivator, discuit, etc.).

Atentie !!! in perioada de creștere-dezvoltare-maturare/recoltare a fructelor NU se efectueaza lucrari care generează praf. Există riscul ca praful depus pe fructe sa le faca improprii pentru utilizare.

La culturile de zmeur se poate face înierbarea  intervalului dintre randuri  (inierbarea se face in anul III de la plantare), unde vom efectua cositul periodic. Atentie !!!  De o parte si de alta a randului cca. 0,6 m se mentin la nivel de ogor negru.

 

Taierea  plantelor de zmeur

Zmeurul de cultura fructifica  incepand din anul 1 (soiurile primocane si floricane remontante) sau 2 de la plantare (soiurile floricane, dupa fructificare  si recoltare  tulpinile de 2 ani se pot taia), iar productia maxima o are la 4-5 ani de la plantare.

Pe tulpinile de zmeur se gasesc in zona de varf mugurii micști, care la unele soiuri (primocane si floricane remontante) dau nastere la inflorescente si rod in anul 1.  La tulpinile roditoare de 2 ani specifice soiurilor floricane din mugurii prezenti pe acestea  vor aparea lastari ce poarta in varf  inflorescente.

I. Taierea de formare la zmeur (anul I si II de la plantare)

Imediat dupa plantare, la plantele cu radacinile nude, tulpina se va scurta la 15-20 cm deasupra solului.

Taierea in verde in anul I de la plantare presupune inlaturarea eventualelor inflorescente care pot sa apara, stimuland astfel dezvoltarea si fortificarea plantelor de zmeur.

La soiurile floricane, taierea in uscat in anul II presupune inlaturarea (de la nivelul solului fara a lasa cioturi) tulpinii de 2 ani (cea initiala de la plantare de 15 cm care s-a si uscat) si se va proceda la pastrarea celor de 1 an (maxim 4 tulpini/planta). Tot in uscat (primavara), la soiurile floricane remontante  se va proceda la inlaturarea portiunii din varf care a fructificat. La soiurile floricane neremontante primavara in uscat se va proceda la scurtarea tulpinilor de 2 ani la 70 cm.

La soiurile primocane taierea se face in toamna anului I (in repaus vegetativ la 2 saptamani dupa ce au cazut frunzele)  si presupune inlaturarea tulpinii de 2 ani (cei 15 cm ramasi in urma plantarii) de la nivelul solului (fara a lasa cioturi) si scurtarea la 3 cm a tulpinilor anuale.

II. Taierea de fructificare la zmeur (se efectueaza din anul III de la plantare)

Taierea la zmeurul  de cultura se poate efectua  in verde pentru tulpinile de 2 ani care au terminat de fructificat), in uscat (in perioada de repaus vegetativ), toamna tarziu (dupa ce au cazut frunzele) la soiurile primocane (Polka) sau primavara (martie-aprilie) la soiurile floricane.

Taierea la zmeur trebuie adaptata fiecarui soi in parte intrucat exista particularitati de crestere si fructificare.

Particularitatile taierii la soiurile de tip Floricane:

  • se taie de la sol (fara a lasa cioturi) tulpinile uscate complet  (in varsta de doi ani care au avut fructe in anul anterior). Acestea ies in evidenta dupa faptul ca sunt complet uscate si au pe ele micii lastari pe care au fructificat anul anterior, iar varul acestora a fost scurtat anterior;
  • se suprima de la baza (fara a lasa cioturi)  tulpinile anuale (tulpini inca verzi) cu diametru < 0,4 cm si  cele cu  o inaltime < 0,6 m. Acestea sunt tulpini ce pot da rod putin sau deloc si nu fac decat sa consume si sa indeseasca plantatia;
  • pentru tulpinile anuale ramase, se asigura o densitate de 20 cm intre acestea (Vezi fig.), astfel se procedeaza la taieri pentru a ajunge la densitatea optima;
  • daca iarna trecuta a fost grea (cu temperaturi scazute), partea superioara a tulpinilor anuale (tulpini ce urmeaza sa rodeasca) s-a uscat, astfel se procedeaza la taierea zonei uscate;
  • daca se doreste esalonarea productiei de fructe de zmeur pe o perioada mai lunga, o parte din tulpinile alese pentru fructificare se vor scurta la 40 cm, astfel tulpinile scurtate vor fructifica mai tarziu.
  • la soiurile floricane remontante cu ocazia taierii din primavara se elimina partea superioara care a rodit;

Particularitatile taierii de fructificare la soiurile de tip Primocane:

La soiurile de zmeura de tip primocane (la care aparitia tulpinilor, inflorirea si fructificarea se petrec in acelasi sezon de vegetatie, intr-un singur an, ex Polka) – care fructifica optim doar pe tulpini ce apar si se dezvolta in timpul sezonului de vegetatie, se va proceda la scurtarea tulpinilor in toamna (noiembrie-decembrie, dupa ce au cazut frunzele) la nivelul solului sau la o inaltime de cativa centimetri deasupra solului.

Se dirijeaza/paliseaza  de sarmele sistemului de sustinere tulpinile ramase in urma taierii.

In sezonul de vegetatie se recomanda dirijarea tulpinilor  printre sarmele sistemului de sustinere.

Irigarea la zmeurul de cultura este obligatorie pentru a mentine solul reavan, pentru a prevenii uscarea prematura a plantelor si pentru a  obtine fructe de calitate. Irigarea se va face in perioadele toride si secetoase din vara (sau in perioadele de seceta prelungita), utilizand preferabil un sistem de irigare prin picurare. Norma de udat se stabileste in functie de:  deficitul de precipitatii/apa in sol, fenofaza, etc. Odata cu irigarea prin picurare, se poate face la nevoie si fertilizarea faziala, prin  administrarea de îngrășăminte hidrosolubile. Irigarea se face pana cel mult finele lunii  august, dupa care se intrerupe treptat, pentru a permite o buna maturare/coacere  a lemnului tulpinilor, creând astfel o buna rezistenta la inghet.

Recoltarea fructelor de zmeur de cultura

Recoltarea zmeurei se face manual si eșalonat, pe măsura ce ajung la maturitatea de consum/prelucrare. Recoltarea se face la coacerea deplina, cand gustul si aroma specifica soiului sunt prezente.

Eșalonarea producției la zmeur este asigurata atât prin intermediul soiurilor cat si prin aplicarea diverselor tipuri de taiere.

 

Fructele de zmeur (zmeura)  sunt de tip polidrupe (numeroase drupeole grupate) se desprinde usor de receptaculul conic, de pana la 2 cm diametru, greutate de pana la 5 g/fruct, forma este globuloasa, conica, cilindrica, etc; culoare rosie, roz, purpurie, galbena, alba, neagra (Vezi fig.) cu gust dulce-aromat.

In functie de soi, productia de zmeura poate ajunge la 5-7 t/ha.

Recoltarea diurna se face dimineata (dupa ce s-a luat roua) la fructele destinate consumului in stare proaspata si pe intreg parcursul zilei ,la cele care au ca si destinație industrializarea.

Zmeura  se consuma in stare proaspata (imediat dupa recoltare intrucat sunt perisabile) sau in preparate ca: gem, dulceata, sirop, bauturi racoritoare, lichior, vermut, prajituri, ceai de fructe de padure (fructe uscate-deshidratate), fructe congelate,  etc.

Fertilizarea anuala  la cultura de zmeur

Fertilizarea de baza  anuala efectuata in intervalul (1-15 martie) cu: ingrasaminte complexe (NPK + microelemente, cca 150 kg/ha) granulate.

Fertilizarea faziala se poate face pe parcursul sezonului de vegetație utilizând fertilizanți  hidrosolubili sau lichizi administrați prin intermediul sistemului de irigare prin picurare.

Se pot face si fertilizari foliare, pentru a completa necesarul de macro si microelemente nutritive necesar plantelor de zmeur si combaterea carentelor/clorozelor.

Fertilizarea se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii de zmeur.

Atentie !!! Fertilizarea trebuie sa se faca dupa un program/tehnologie de fertilizare adaptat si in concordanta cu  rezerva de elemente nutritive din sol, determinate in urma analizelor agrochimice de laborator (de sol si frunze). Programele tehnologice de fertilizare se intocmesc pe fenofaze si cuprind: fertilizarea de baza anuala, fertilizarea faziala si fertilizarea foliara.

Combaterea bolilor si daunatorilor la zmeur

Tratamentele pentru combaterea bolilor si daunatorilor sunt adaptate sensibilitatilor manifestate de anumite soiuri dar si frecventei/presiunii atacului.

 

Boli la zmeurul de cultura:

Daunatori la zmeurul de cultura:

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul, fertilizantul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Cultivarea Zmeurului  (Rubus idaeus)

Fig. 2 Cultivarea Zmeurului  (Rubus idaeus)

Fig. 3 Cultivarea Zmeurului  (Rubus idaeus)

Fig. 4 Cultivarea Zmeurului  (Rubus idaeus)

Fig. 5 Cultivarea Zmeurului  (Rubus idaeus)

Fig. 6 Cultivarea Zmeurului  (Rubus idaeus)

Fig. 7 Cultivarea Zmeurului  (Rubus idaeus)

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultura de Zmeura: plantare, infiintare, intretinere

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii