dec. 11 2010

Distante de plantare & Pichetarea terenului la pomi

I. DISTANTE DE PLANTARE pentru POMII FRUCTIFERI

Distantele de plantare pentru pomii fructiferi, variaza in functie de: specie, soi,  portaltoi, sistemul de cultura, coroana, vigoarea pomilor fructiferi, tehnica de pichetare adoptata, etc.

Pentru  a beneficia de lumina suficienta este important ca orientarea randurilor in plantatii sa se faca preferabil pe directiile: N-S; NE-SV; NV-SE.

1. Distantele de plantare pentru: mar, par, gutui, prun, cais, piersic, cires si visin sunt:

–        intre randuri in finctie de vigoarea pomului  intre 3 si 6 m;

–         intre pomi pe rand in functie de vigoarea pomului intre 3-5 m.

Exceptie de la distantele de mai sus fac:

–        soiurile de mar care fructifica pe ramuri scurte “mar spur” (Golden spur) si portaltoi M9 (pomi de vigoare redusa), la care se pot alege distante de plantare intre randuri de 3 m si distante intre pomi pe rand de 1-1,5 m;

–        soiurile de visin pitic, la care se pot alege sistante de plantare intre randuri de 4 m si distante intre pomi pe rand de 2 m;

2.     Distante de plantare pentru nuc, se pot alege sistante de plantare intre randuri de 10-12 m si distante intre pomi pe rand de 8-10 m

II . TEHNICI DE PICHETARE A TERENULUI

Pichetarea este operatiunea ce presupune materializarea “marcarea” in teren a locului unde vor fi plantati pomii fuctiferi (unde va fi sapata groapa). Pichetarea se face cu ajutorul tarusilor (picheti). Pichetii se pot confectiona din: stuf, nuiele, araci la o lungime de 50-60 cm.

Pe terenurile in panta, pichetarea respectiv randurile vor fi asezate de-a lungul curbelor de nivel, iar pichetii folositi este bine sa iba capul vopsit in alb.

La plantatiile de pomi fructiferi se adopta diverse modele de pichetare in functie de:  panta, distanta de plantare (distanta dintre plante “pomi” pe rand si distanta dintre randuri), vigoarea soiului, etc.

1. Pichetarea in patrat

Pichetarea in patrat, asigura un spatiu pentru dezvoltarea pomilor, uniform distribuit la toti pomii din livada. Este o metoda des folosita la plantatiile pe terenuri plane (din zonele de campie) sau cu pante domoale.

La acest sistem de pichetare distanta dintre pomi  pe rand va fi egala cu cea dintre randuri, Vefi Fig. 1.

Fig. 1 Pichetarea in patrat

2. Pichetarea in dreptunghi

La pichetarea in dreptunghi, distanta dintre randuri va fi mai mare comparativ cu cea dintre pomi pe rand, Fig. 2. Este utila pentru a lasa spatiu suficient intre randuri pentru utilajele horticole cu care se face intretinerea livezilor. Este o metoda folosita pe terenurile plane sau cu panta redusa.

Fig. 2 Pichetarea in dreptunghi

3. Pichetarea in triunghi echilateral (hexagon, paralelogram)

Fiecare pom pe rand se va situa in dreptul mijloacelor intervalelor dintre doi pomi din randurile vecine, astfel fiecare pom are in jurul sau 6 pomi egal despartiti ce formeaza un hexagon, vezi Fig. 3.

La pichetarea in triunghi echilateral distanta intre randuri, reprezinta 0,866 din distanta dintre pomi, astfel distantele dintre randuri sunt mai mici decat distantele dintre pomi pe rand, Fig. 3.

Este o metoda utilizata atat pentru terenurile in panta cat si pentru cele plane. Asigura un spariu de crestere egal pentru pomii din livada si permite un numar de pomi ceva mai mare, intrucat se face economie de spatiu intre randuri.

Fig. 3 Pichetarea terenului in triunghi echilateral

4. Pichetarea in chincons sau sah

Se dispun pomii cate 5, iar 4 dintre acestia vor forma un patrat iar 5-lea se va  afla in mijloc (la intersectia diagonalelor), Fig. 4. Distantele intre randuri vor fi mai  mici decat cele intre plante pe rand. Se utilizeaza pe terenuri in panta.

Pichetarea terenului in chincons sau sah

Pentru plantarea pomilor cititi articolul „Plantarea pomilor fructiferi”

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Distante de plantare & Pichetarea terenului la pomi

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii