apr. 26 2021

Fenofazele la samburoase: Prun, Cires, Visin, Piersic, Cais

Fenofazele samburoaselor: Prun european (Prunus x domestica), Prun japonez (Prunus salicina), Cires (Prunus avium), Visin (Prunus cerasus), Piersic (Prunus persica), Cais (Prunus ameriaca), etc.

Fenofazele (stadii de crestere, dezvoltare & fructificare) la speciile de samburoase sunt reprezentate de fazele fenologice (fenomen periodic din viata plantei/pomului) prin care trec samuroasele (prun, cires, visin, piersic, cais) pe parcursul unui an.

Fenofazele sunt importante pentru horticultori intrucat in functie de acestea se procedeaza la: tratamentele cu pesticide (fungicide, insecticide), regulatori de crestere & fructificare, aplicarea de fertilizanti la sol/substrat si foliare, efectuarea taierilor in uscat si in verde, recoltarea fructelor, irigarea culturii, efectuarea lucrarilor de rarit,  etc.

 

0  Dezvoltarea / Evolutia mugurilor

Samuroasele (prun, cires, visin, piersic, cais) au doua tipuri de muguri: muguri floriferi (din care isi fac aparitia florile) si muguri vegetativi (din care evolueaza lastari si frunze „foliari”).

BBCH 00 – mugurii vegetativi (foliari) si muguri floriferi (din care isi fac aparitia florile)  se afla in repaus vegetativ total si sunt total închiși (solzii sunt foarte apropiați); solzii sunt de culoare maro-inchis;

BBCH 01 – dezmugurire muguri vegetativi (foliari „pt. frunze” & lastari)  sunt umflati & alungiti, solzi maro-deschis sunt vizibili; solzii se departeaza si au marginile de culoare mai deschisa;

BBCH03 –  finalul dezmuguritului (umflarii mugurelui) mugurilor vegetativi: solzii sunt separati si deschiși la culoare, in vârf frunzulițele rulate/stranse își fac apariția;

BBCH09 – in varful mugurilor apar frunzulite verzi: solzii maro au cazut, muguri sunt inca inchisi de bracteele de culoare verde deschis;

 

1 Dezvoltarea / Evolutia frunzelor

BBCH10 – Apar primele frunze: bracteele verzi ale mugurelui se deschid, iar frunzulițele apar;

BBCH11 – apariția primelor frunze desfăcute/desfasurate, axa dezvoltarii lăstarului este vizibila;

BBCH19 – prima frunza este total expandata/dezvoltata;

 

3 Dezvoltarea / Evolutia lastarilor

BBCH31 – inceputul cresterii lastarilor: se pot identifica axele  de dezvoltare a lastarilor;

BBCH32 – lastarii au atins 20% din dimensiunea finala;

BBCH33 – lastarii au atins 30% din dimensiunea finala;

BBCH3 . – lastarii continua sa se dezvolte …

BBCH39 – lastarii au atins 90% din dimensiunea finala;

 

5 Aparitia & Evolutia inflorescentelor

BBCH51  – Umflarea mugurilor florali (care contin inflorescenta sau flori): mugurii sunt inchisi, solzii sunt individualizați de culoare maro-deschis;

BBCH53 – Dezmuguritul: craparea solzilor si apariția bracteelor (frunzișoare erbacee sau membranoase prezente la unele specii/soiuri, care se află la baza florilor/inflorescentelor) de  culoare verde-deschis;

BBCH54 – inflorescența este închisa de bracteele de culoare verde-deschis (bracteele nu apar la toate speciile/soiurile);

BBCH55 – Buton verde: bobocii florilor sunt vizibili, verzi (floarea este inchisa si acoperita complet de sepale verzi si închise), codita (pedunculul) florilor este scurta, sepalele sunt verzi si putin deschise;

BBCH56 – Buton verde:  boboci florali vizibili si separati/individualizati,  verzi (floarea este inchisa si acoperita de sepale) si puțin deșchiși, codita (pedunculul) florilor este alungita (dezvoltata);

BBCH57 – Buton alb/roz: varful petalelor este vizibil si este alb/roz (in functie de specie), sepalele deschise;

BBCH59 – Buton alb/roz:  bobocul floral la majoritatea florilor capătă forma unei mingi de culoare alb/roz, petalele sunt bine dezvoltate si bobocul sta sa infloreasca.

 

6  Inflorirea samburoaselor

BBCH60 – Prima floare este deschisa;

BBCH61 – Inceputul infloritului, circa 10 % din flori sunt deschise;

BBCH62 – Circa 20 % din flori sunt deschise;

BBCH63 – Circa 30 % din flori sunt deschise;

BBCH64 – Circa 40 % din flori sunt deschise;

BBCH65 – Înflorire completa: minim 50 % din flori sunt deschise, primele petale incep sa cada;

BBCH67 – Scuturatul petalelor: majoritatea petalelor au căzut;

BBCH69 – Sfarsitul infloritului: toate petalele s-au scuturat.

 

7  Dezvoltarea fructelor

BBCH71 – Cresterea ovarului fructelor, Vezi fig.; Prima scuturare a fructelor dupa inflorire;

BBCH72 – Ovarul verde al fructului este inconjurat de caliciu (totalitatea sepalelor – sepale moarte/uscate),  sepalele incep sa cada;

BBCH73A doua scuturare a fructelor;

BBCH75 – Fructele au jumătate din dimensiunile de la maturitate,

BBCH76 – Fructele au 60% din dimensiunile de la maturitate;

BBCH77 – Fructele au 70% din dimensiunile de la maturitate;

BBCH78 – Fructele au 80% din dimensiunile de la maturitate;

BBCH79 – Fructele au 90% din dimensiunile de la maturitate;

 

8  Ajungerea la maturitate a fructelor si semințelor

BBCH81 – Inceputul parguitului: inceputul colorarii fructelor (fructele virează din verde spre culoare specifica speciei/soiului: galben, violet, etc.);

BBCH85 – Parguitul fructelor: colorarea fructelor (fructele virează din verde spre culoare specifica speciei/soiului: galben, violet, etc.);

BBCH87 – Fructele sunt coapte si bune de recoltat (maturitate de recoltare/tehnologica );

BBCH89 – Fructele sunt coapte si bune de consumat (maturitate de consum). Fructele au atins: aroma, conținutul in zaharuri, gustul,  fermitatea, etc. pentru consum;

 

9  Intrarea in senescenta, inceputul starii de repaus vegetativ

BBCH91 – Lăstarii au ajuns la dimensiunile finale (nu mai cresc), frunzele încă sunt verzi;

BBCH92 – Frunzele incep sa isi schimbe culoarea (se ingalbenesc, inrosesc, etc.);

BBCH93 – Inceputul caderii frunzelor;

BBCH95 – 50 % din frunze si-au schimbat culoarea (ingalbenite, inrosite, etc.) sau au cazut;

BBCH97 – toate frunzele au căzut;

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Fenofazele la samburoase: Prun, Cires, Visin, Piersic, Cais

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii