apr. 26 2021
Fenofazele la samburoase: Prun, Cires, Visin, Piersic, Cais
Fenofazele samburoaselor: Prun european (Prunus x domestica), Prun japonez (Prunus salicina), Cires (Prunus avium), Visin (Prunus cerasus), Piersic (Prunus persica), Cais (Prunus ameriaca), etc.
Fenofazele (stadii de crestere, dezvoltare & fructificare) la speciile de samburoase sunt reprezentate de fazele fenologice (fenomen periodic din viata plantei/pomului) prin care trec samuroasele (prun, cires, visin, piersic, cais) pe parcursul unui an.
Fenofazele sunt importante pentru horticultori intrucat in functie de acestea se procedeaza la: tratamentele cu pesticide (fungicide, insecticide), regulatori de crestere & fructificare, aplicarea de fertilizanti la sol/substrat si foliare, efectuarea taierilor in uscat si in verde, recoltarea fructelor, irigarea culturii, efectuarea lucrarilor de rarit, etc.
0 Dezvoltarea / Evolutia mugurilor
Samuroasele (prun, cires, visin, piersic, cais) au doua tipuri de muguri: muguri floriferi (din care isi fac aparitia florile) si muguri vegetativi (din care evolueaza lastari si frunze „foliari”).
BBCH 00 – mugurii vegetativi (foliari) si muguri floriferi (din care isi fac aparitia florile) se afla in repaus vegetativ total si sunt total închiși (solzii sunt foarte apropiați); solzii sunt de culoare maro-inchis;
BBCH 01 – dezmugurire muguri vegetativi (foliari „pt. frunze” & lastari) sunt umflati & alungiti, solzi maro-deschis sunt vizibili; solzii se departeaza si au marginile de culoare mai deschisa;
BBCH03 – finalul dezmuguritului (umflarii mugurelui) mugurilor vegetativi: solzii sunt separati si deschiși la culoare, in vârf frunzulițele rulate/stranse își fac apariția;
BBCH09 – in varful mugurilor apar frunzulite verzi: solzii maro au cazut, muguri sunt inca inchisi de bracteele de culoare verde deschis;
1 Dezvoltarea / Evolutia frunzelor
BBCH10 – Apar primele frunze: bracteele verzi ale mugurelui se deschid, iar frunzulițele apar;
BBCH11 – apariția primelor frunze desfăcute/desfasurate, axa dezvoltarii lăstarului este vizibila;
BBCH19 – prima frunza este total expandata/dezvoltata;
3 Dezvoltarea / Evolutia lastarilor
BBCH31 – inceputul cresterii lastarilor: se pot identifica axele de dezvoltare a lastarilor;
BBCH32 – lastarii au atins 20% din dimensiunea finala;
BBCH33 – lastarii au atins 30% din dimensiunea finala;
BBCH3 . – lastarii continua sa se dezvolte …
BBCH39 – lastarii au atins 90% din dimensiunea finala;
5 Aparitia & Evolutia inflorescentelor
BBCH51 – Umflarea mugurilor florali (care contin inflorescenta sau flori): mugurii sunt inchisi, solzii sunt individualizați de culoare maro-deschis;
BBCH53 – Dezmuguritul: craparea solzilor si apariția bracteelor (frunzișoare erbacee sau membranoase prezente la unele specii/soiuri, care se află la baza florilor/inflorescentelor) de culoare verde-deschis;
BBCH54 – inflorescența este închisa de bracteele de culoare verde-deschis (bracteele nu apar la toate speciile/soiurile);
BBCH55 – Buton verde: bobocii florilor sunt vizibili, verzi (floarea este inchisa si acoperita complet de sepale verzi si închise), codita (pedunculul) florilor este scurta, sepalele sunt verzi si putin deschise;
BBCH56 – Buton verde: boboci florali vizibili si separati/individualizati, verzi (floarea este inchisa si acoperita de sepale) si puțin deșchiși, codita (pedunculul) florilor este alungita (dezvoltata);
BBCH57 – Buton alb/roz: varful petalelor este vizibil si este alb/roz (in functie de specie), sepalele deschise;
BBCH59 – Buton alb/roz: bobocul floral la majoritatea florilor capătă forma unei mingi de culoare alb/roz, petalele sunt bine dezvoltate si bobocul sta sa infloreasca.
6 Inflorirea samburoaselor
BBCH60 – Prima floare este deschisa;
BBCH61 – Inceputul infloritului, circa 10 % din flori sunt deschise;
BBCH62 – Circa 20 % din flori sunt deschise;
BBCH63 – Circa 30 % din flori sunt deschise;
BBCH64 – Circa 40 % din flori sunt deschise;
BBCH65 – Înflorire completa: minim 50 % din flori sunt deschise, primele petale incep sa cada;
BBCH67 – Scuturatul petalelor: majoritatea petalelor au căzut;
BBCH69 – Sfarsitul infloritului: toate petalele s-au scuturat.
7 Dezvoltarea fructelor
BBCH71 – Cresterea ovarului fructelor, Vezi fig.; Prima scuturare a fructelor dupa inflorire;
BBCH72 – Ovarul verde al fructului este inconjurat de caliciu (totalitatea sepalelor – sepale moarte/uscate), sepalele incep sa cada;
BBCH73 – A doua scuturare a fructelor;
BBCH75 – Fructele au jumătate din dimensiunile de la maturitate,
BBCH76 – Fructele au 60% din dimensiunile de la maturitate;
BBCH77 – Fructele au 70% din dimensiunile de la maturitate;
BBCH78 – Fructele au 80% din dimensiunile de la maturitate;
BBCH79 – Fructele au 90% din dimensiunile de la maturitate;
8 Ajungerea la maturitate a fructelor si semințelor
BBCH81 – Inceputul parguitului: inceputul colorarii fructelor (fructele virează din verde spre culoare specifica speciei/soiului: galben, violet, etc.);
BBCH85 – Parguitul fructelor: colorarea fructelor (fructele virează din verde spre culoare specifica speciei/soiului: galben, violet, etc.);
BBCH87 – Fructele sunt coapte si bune de recoltat (maturitate de recoltare/tehnologica );
BBCH89 – Fructele sunt coapte si bune de consumat (maturitate de consum). Fructele au atins: aroma, conținutul in zaharuri, gustul, fermitatea, etc. pentru consum;
9 Intrarea in senescenta, inceputul starii de repaus vegetativ
BBCH91 – Lăstarii au ajuns la dimensiunile finale (nu mai cresc), frunzele încă sunt verzi;
BBCH92 – Frunzele incep sa isi schimbe culoarea (se ingalbenesc, inrosesc, etc.);
BBCH93 – Inceputul caderii frunzelor;
BBCH95 – 50 % din frunze si-au schimbat culoarea (ingalbenite, inrosite, etc.) sau au cazut;
BBCH97 – toate frunzele au căzut;
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Fenofazele la samburoase: Prun, Cires, Visin, Piersic, Cais